Szülő- és gyereknevelés

A szigorú szülők „jobb” gyermekeket nevelnek? De mit is jelent szigorú szülőnek lenni?

A kézikönyvek szerint az elmúlt évszázad során drasztikusan megváltozott annak megítélése, mit is jelent jó szülőnek lenni. Széles a skála, hogy hogyan neveljünk: a szigorú, szíjjal veréstől, a „szappannal mossuk ki gyermekeink száját” megoldásoktól egészen a „teljesítsük minden vágyukat” megközelítésig. Bizony, nem egyszerű a kérdés, ezért a téma minden egyes alkalommal heves indulatokat vált ki sokakból.

Manapság talán minden eddiginél ádázabb harc folyik azért, hogy valaki a legjobb szülő legyen a legeslegcsodálatosabb gyermekkel. Érdekes felvetés, hogy vajon a szigorú édesanyák és édesapák nyernék-e a legjobb szülők versenyét vagy ehhez a fajta nevelési elvhez már túl sok negatív megítélés és rossz szájíz tapad? Mielőtt gondolkodás nélkül kijelentenénk, hogy a szigor egyáltalán nem üdvözítő megoldás, érdemes tisztáznunk, mit is jelent az, hogy valaki ezeket a nevelési elveket követi. A hatékony nevelés nem más, mint kijelölni a tiszta határokat és megtanítani a gyerekeket arra, hogy vállalják cselekedeteik következményeit. Ez pont valami olyasmi, amit a szigorú nevelési elveket követő szülők tesznek: támogatják és figyelemmel kísérik gyermekeik fejlődését, amiben nagy szerepet kap a következetesség. Ők azok, akik tudják, hogy hogyan állítsanak fel alapvető szabályokat, és hangsúlyozzák, hogy bármikor elérhetőek, ha gyermeküknek szükségük van rájuk. Biztos vagyok benne, hogy abban mind egyetértünk, hogy a szülők felelősek srácaikért és ezért igenis szükséges, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjék őket. Manapság vajon megengedheti-e egy szülő, hogy bejelentés nélkül belépjen gyermeke szobájába vagy felhívja anélkül, hogy meg lenne vádolva azzal, hogy nem tartja tiszteletben gyermeke magánéletét?

Kedves szülők, ti vagytok a főnökök, mert ti vagytok felelősek gyermekeitekért és azok cselekedeteiért is!

1. Tanulmányi eredmények

Egy szigorú szülőre inkább jellemző, hogy jobb és jobb teljesítményre sarkallja gyerekét, annak legjobb képességeihez mérten. Ez nem azt jelenti, hogy a szobába zárja amíg nem teljesít minden egyes feladatot a matekkönyvben, hanem azt, hogy rálátást biztosít, hogy egy kis segítséggel, támogatással milyen magasságokba repülhet, gyakorlatilag bármit elérhet gyermeke, amit csak akar. Nem más ez, mit a keretek megadása. Mert ezek azok a fiatalok, akik bizony meg fogják tanulni, mi az önfegyelem, és ami még fontosabb, mi az önbizalom. A Florida Egyetem kutatásai rámutattak arra, hogy azok a gyermekek, aki szülei határozott, szigorú nevelésben részesítik srácaikat, sokkal jobb tanulmányi eredményekkel rendelkeznek, elkötelezettebbek, és ezáltal jobban is teljesítenek mind az iskolában, mind más tevékenységek során.

2. Következmények

Cselekedeteink következményekkel járnak, ezt mindannyian tudjuk, de hogy ezeket hogyan kezeljük, az már egy egészen másik történet. A szigorú nevelési elveket követő szülők tudják, hogy fontos minden következménynek értelmet nyernie és kapcsolódnia kell az azt kiváltó cselekedethez. Jól szerepelt gyermeked? Jutalmazd meg! Ismét bántotta a kisebbet az iskolában? Büntesd meg érte! Igen, ez ilyen pokolian egyszerű. A szigorú szülők tudják, hogy a büntetés nem olyan hatékony, mint a jutalmazás, mégis, az is az életre készíti fel csemetéiket. Ha következetes vagy és akkor jutalmazol és büntetsz, amikor szükséges, akkor gratulálok, mert fontos alapelveket nevelsz gyermekedbe.

3. Magabiztosság

A szigorú szülő folyamatosan arra neveli gyermekét, hogy felelős legyen cselekedeteiért, és éppen ezért ezeket a fiatalokat mindig felkészülten is fogja érni, bármilyen nehézséggel találják majd magukat szemben életük során. Ők azok, akik megtanulnak nehéz döntéseket akár egyedül is meghozni, mely által fejlődik magabiztosságuk, önmagukba vetett hitük. Képesek új és új kihívásokkal megküzdeni, keményen megdolgozni saját sikereikért, szemben az agyon dicsért gyerekek nem reálisan felépített egójával szemben. Igen, ez utóbbi a túl engedékeny szülők nevelési elvének következménye lehet. Én azt gondolom, hogy senki sem szeretne nagyképű ás arrogáns gyermeket, nem igaz?

4. Önfegyelem

A követelmények, a határok, a feladatok rendkívüli jelentőséggel bírnak, melyeket a szigorú szülők állítanak csemetéik elé kiskoruktól kezdve. Ezeknek a határoknak az elsajátítása segíti őket abban, hogy ne legyenek befolyásolhatóak, és többnyire el tudják kerülni a kellemetlen szituációkat.  Ahogy a szigorú szülő állhatatos, nevelése által ugyanezzel a tulajdonsággal fognak bírni gyermekei is. És igen, ez az önfegyelem fog majd visszaköszönni a jövőben  nehéz döntéseik során éppúgy, mint akkor, amikor egy utolsó kocka csoki megevéséről vagy visszautasításáról lesz szó.

5. Függetlenség, szabadság

A szigorú nevelésben részesült srácokból válnak az igazi szabad és független felnőttek, mert megtanulnak magukról gondoskodni, mert szüleik hisznek képességeikben. Ezeket a gyerekeket már fiatal korukban is elengedik szüleik dolgozni, és az általuk keresett pénzt megtanulják megbecsülni, beosztani. Mert a következetesség arra is megtanítja őket, hogy a pénzért nemcsak keményen meg kell dolgozni, hanem be is kell tudni osztani.
Mert ugye, egyikünk sem szeretne egy olyan harmincéves gyereket, aki még mindig a szülei nyakán és pénzén él?
 

Nem tudom, létezik-e olyan, hogy „mérsékelt szigorúság”, de ha igen, akkor éppen az a nevelési elv, amit én is támogatok. Mert a túlzott szigor lázadó, problémás gyermeket szül. Ha csak egyszerűen a megkérdőjelezhetetlen szigor az, ami vezet, akkor egyszerűen ignorálod gyermeked szükségleteit. Ha az egyoldalú kommunikáció jellemez, melyben gyermekednek nincs szava, sem kérdése és egyetlen feladata az általad felállított szabályok követése minden magyarázat nélkül, azzal csemetéd testi-lelki egészségét veszélyezteted. Ezzel azt kockáztatod, hogy gyermeked elégedetlen, bizalmatlan lesz és el fog fordulni tőled. Ugye ezt nem szeretnéd?

Engedd, hogy kifejezze, mire vágyik, hallgasd és értsd meg őt, és mindig magyarázd el neki mit, miért támogatsz, illetve utasítasz el. Ez az út meg fogja értetni vele a szabályokat, a követelményeket, amelyeket vele szemben támasztasz és törekedni fog, hogy betartsa, elérje őket. Így alakul ki benne egy belső motiváció és hit, hogy döntései és amiket tesz, azok minden esetben elfogadottak és átgondoltak lesznek.

Mert ne feledd, a szigor nem azt jeleni, hogy „szappannal mossuk ki gyermekeink száját”!

A cikk eredeti forrása: www.stayathomemum.com.au 
Nyitókép: gettyimages.com

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás