Szülő- és gyereknevelés

A tanulás legjobb módja a fiúk számára: a felfedezés

A fiúknak sok időre van szükségük, hogy felfedezhessék a világ nagy dolgait. Néha ki kell szállniuk a megszokott napi ritmusból, valami mást kell csinálniuk. Fára mászni, sziklákon ugrálni, vagy egyszerűen csak leülni egy kőre és bámulni a felhőket. Új helyeket, érdekes dolgokat kell keresniük – bízz a fiadban, hagyd, hogy felfedező legyen ő is!

A tanulás legjobb módja a fiúk számára: a felfedezés

Felfedezés

Vidd olyan helyekre, ahol új dolgokat láthat, új élményeket szerezhet úgy, hogy még élvezni is tudja! Ha sikerült ilyen helyet találnod, adj neki elég időt, hogy körülnézzen, kipróbáljon minden újdonságot, megfogjon, tapintson, megszagoljon, halljon, érezzen mindent, ami számára új.
Menet közben rájössz, hogy te is felfedezel egy új világot a gyermeked segítségével. Ő fog neked olyan módszereket mutatni, ami számára a legmegfelelőbb, neked pedig lehet, hogy eszedbe sem jutott volna.

Minden ilyen kiruccanásnak köszönhetően új ismeretekre tesz szert, lehet, hogy jóval többet tanul így, mint az iskolában, és közben észre sem veszi, hogy tanul. Legyen egészen apró kisfiú, vagy legyen már idősebb fiú, mindig tartogat számára újdonságot a természet, egy új helyszín, egy új környezet.

felfedező

Hogyan segítsd a kis felfedezőt?

Tippek fiús szülőknek

0-3 éves kisfiúkhoz:

 • Hagyd, hogy hozzányúljon, megérintse a dolgokat! (Természetesen csak azokat, amik nem jelentenek számára veszélyt.)
 • Biztasd! Ha mindig nemet mondasz, elveszed a kedvét, érdeklődését. Lehet, hogy veszélyes dolgot akar csinálni, ilyen esetben ajánlj más módszert a figyelmébe, de próbáld kerülni, hogy nemet mondj. (Mondd inkább így Ezen az úton érdekesebb dolgot találsz! Ez a játék izgalmasabb, próbáld inkább ezt!)
 • Teremts lehetőséget minél gyakrabban új dolgok megismerésére! (Lehet otthon is, lehet bárhol egy kiránduláson.)

Ezt már olvastad? Amit a kamaszodó fiadért szülőként tehetsz

3-5 éves fiúkhoz:

 • Engedd, hogy ő maga csinálja, csak akkor segíts, ha már ő kér meg rá!
 • Hagyd, hogy ő keressen érdekességeket, találjon új helyeket, de mindig legyél kéznél, hogy segíteni tudj!
 • Biztosíts elég időt arra, hogy alaposan elmélyedjen az újdonságokban, megnézze az új dolgokat!
 • Adj neki egyszerű dolgokat játszani, hagyd, hogy alkosson belőlük (dobozok, kövek, botok, csövek)!

5-9 éves fiúkhoz:

 • Ha már látod, mi érdekli őt jobban, keress hasonló, de kicsit más dolgokat is, hívd fel a figyelmét ezekre is!
 • Vidd gyakran a természetbe, játsszatok felfedezőt, kincskeresőt, hogy jobban megismerje a környezetet! (Kincseket is gyűjthet, amikkel otthon is tud majd játszani.)
 • Biztasd, hogy merüljön el a részletekben, keressen tudnivalókat a gyűjteményéhez! (Például a köveket nagyon sok fiú cipeli haza lelkesen akár az utcáról is. Nézzen utána, milyen kő lehet a kezében, miért érdekes, mitől különleges, mit tartalmazhat!)
 • Használd ki, hogy még a természetes kíváncsisága vezérli! Próbálj eleget tenni a kérésének, hogy minél több kérdésére maga találhassa meg a választ, lehetőleg a gyakorlatban.

10-13 éves fiúkhoz:

 • Kezdenek előtérbe kerülni a kortársak (a családdal szemben), segítsd abban, hogy megfelelő társaságot találjon!
 • Egyre jobban belemerülhet a hobbijába. Ha szüksége van hozzá eszközökre, anyagokra, próbáld ezeket biztosítani neki. (Ajándékozáskor a rokonoknak is lehet tanácsolni, hogy a hobbihoz kapcsolódó ajándékokkal lepjék meg a fiadat – kutatóknak mikroszkóp, távcső, ezermestereknek szerszámok, stb.)
 • Ha kérdez, válaszolj a kérdéseire (ha nem tudod a választ, járj utána, vagy járjatok utána közösen)!
 • Ajánlj a figyelmébe újdonságokat, nemcsak a már kiválasztott hobbi létezik a világon! (Ne erőltess rá mást, csak mutass rá, hogy létezik más érdekes dolog is a világon!)

Ezt már olvastad? Fontos megtanítanunk gyermekeinknek a konfliktuskezelést

14 év feletti fiúkhoz:

 • Egyre jobban el kell engedni a kezét, már a függetlenedés útjára lépett a kamasz. Képzeld magad a helyébe, légy megértő! (Te is voltál egyszer kamasz, emlékszel?) Bízz benne, amíg nem ad okot a bizalmatlanságra!
 • Éreztesd vele, hogy bízol benne, hogy tudod, hogy képes már önálló tevékenységekre, döntésekre!

Tapasztalat, felfedezés útján észrevétlenül lehet tanulni, észrevétlenül lehet a legtöbb ismeretre szert tenni. Azok a fiúk, akiknek biztosítva van a felfedezés öröme, tájékozottabbak, több információval rendelkeznek az őket körülvevő világról, mint azok a társaik, akiknek nincs lehetőségük hasonló tevékenységekre. Hallás, látás, tapintás, szaglás, ízlelés, kérdezés, kipróbálás, keresés, kutatás, tapasztalás útján tanulnak legkönnyebben a gyerekek.

Támogatod ebben a fiadat?

 

A cikk forrása: sracnevelde.home.blog

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás