Szülő- és gyereknevelés

Amit minden szülőnek tudnia kellene: mi történik egy kamasz agyában – egy anya magyarázata

Nemrégiben ez a névtelen üzenet jelent meg a Quora nevű népszerű oldalon.

 Amit minden szülőnek tudnia kellene: mi történik egy kamasz agyában – egy anya magyarázata

Fotó: Gettyimages

Hogy magyarázhatnám el az én csodálatos 11 éves fiamnak (anélkül, hogy megsérteném), hogy nem akarok vele kommunikálni, amióta udvariatlanul viselkedik velem?”

A számos válasz közül Jo Eberhardt ausztrál írónő válasza bizonyult a legjobbnak.

A fiam 11 és fél éves. A közelmúltban volt egy egyáltalán nem egyszerű beszélgetésünk. Az autó volánjánál ültem, vettem egy mély lélegzetet, és azt mondtam:

– Sokat meséltem neked arról, hogy mennyit változik a tested a pubertás ideje alatt, de arról teljesen megfeledkeztem, hogy elmondjam, mi megy végbe az agyadban. A pubertás ideje alatt az agy többet változik és fejlődik, mint bármikor máskor az életed során, a korai gyerekkor kivételével. Bocsáss meg, hogy elfelejtettelek figyelmeztetni erre.

Bólintott, és azt kérdezte tőlem:

– Miért változik meg az agyam?

– Most jön a legizgalmasabb rész! Tudtad, hogy kiskorodban az agyad olyan gyorsan fejlődött, hogy 5-6 éves korodban már egy felnőtt agyához volt hasonló?

– Nem. – mondta ő csodálkozva.

– Pedig így volt! De bármilyen erős is volt már ekkor az agyad, az összes utasítás, ami alapján működött, egy gyermek agyához volt tervezve. Ezért aztán minden olyan információ, ami a felnőtt agy felépítésére vonatkozott… mondjuk úgy, hogy kissé homályos volt. Az agyad megtett minden tőle telhetőt, de még nem tudta, milyen ember lesz majd belőled, és pontosan milyen agyra lesz szükséged.

Itt szünetet tartottam, hogy kérdezhessen, ha akar, de ő csak nézett rám kíváncsian. Folytattam:

– Most pedig beszéljünk a pubertásról. Nagyon érdekes időszak ez, amikor nem csak a tested válik felnőtté, hanem az agyad is teljesen újjáépíti önmagát, gyermek agyból felnőtt aggyá válik.

– Ez nem lehet könnyű.

– Valóban nem az. – mondtam én. – Ezért is sajnálom, hogy nem figyelmeztettelek. Tudod, sok energiára van szükség ahhoz, hogy ez a folyamat végbemenjen. Ez az egyik oka annak, hogy mostanában könnyebben elfáradsz, és ingerlékenyebb és türelmetlenebb vagy. Azt hiszem, most nagyon nehéz neked.

– Igen. – ismerte be ő. – Néha nagyon ingerült leszek, és nem értem, miért.

– Az a helyzet, hogy az amgidala az első, ami megnő az agyban. Az agynak ez a része felelős az érzelmekért és az önvédelemért. Ugyanakkor mindenféle erős érzelmet és félelem-reakciót is megtapasztalsz – ez egyáltalán nem lehet könnyű.

Ezt már olvastad? Hogyan teszik tönkre a szülők a gyerekük önbizalmát? A válasz sokakat meg fog lepni!

Bólintott, és nagyon komoly arccal, azt mondta:

– Néha nem értem, miért mondok bizonyos dolgokat. Néha csak úgy kimondok valamit, és utána rögtön megszégyellem magamat.

– Tudom, drágám. De tudod, miért történik ez?

Megrázta a fejét.

– Nézd, a frontális lebeny az utolsó, ami újraszerveződik, ez az agy elülső része. Ez felelős a döntéshozatalért, és ez számítja ki a következményeket. Vagyis az amigdala mindenféle erős érzelmekkel bombázza az agyadat, de a frontális lebenyed még egy gyermeké, és nem méri fel a következményeket. Az eredmény elég kaotikus.

– Vagyis nem az én hibám?

– Nem. A pubertás az oka annak, hogy az agyad most így működik. De az már a te feladatod, hogy ezt felismerd, és változtass a viselkedéseden. Nem könnyű, de lehetséges. Az érzelmeinket nem mi választjuk meg, de a cselekedeteink csak rajtunk állnak. Te saját magad döntöd el, hogyan kezeled az érzelmeidet. Ha pedig tévedsz, mindig bocsánatot kérhetsz, és kijavíthatod a hibát.

Itt tartottam egy drámai szünetet.

– Így tudod bebizonyítani, hogy felnőtté válsz.

A cikk forrása: filantropikum.com

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás