Szülő- és gyereknevelés

ANYA, EZ VOLT A BOLHÁS BÁCSI? A LEGKÍNOSABB HELYZETEK, AMIKOR A GYEREK MIATT SZÉGYELLTÜK MAGUNKAT

A részeg ember és a gyerek őszinte – tartja a mondás, és aki maga is szülő, a másodikat minden bizonnyal már volt alkalma megtapasztalni. Csemetéink ugyanis minden figyelmeztetés és illemtanóra ellenére hajlamosak kínos helyzetbe hozni minket – ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra való példát.


Néha még meg sem kell szólalni ahhoz, hogy a szülők kellemetlenül érezzék magukat. Zsolt a nyolcvanas években, gyerekként mindig nagyon várta a balatoni nyaralásokat a SZOT-üdülőben. Magas, vékony fiúcska volt, annak ellenére, hogy nagyon szeretett enni. Az üdülőben közös konyha működött, aki nem a strandon vagy vendéglőben ebédelt, délelőttönként ott főzte meg az ebédet. Pörkölt, rántott hús, túrós csusza, töltött paprika – kinek mit kívánt a gyomra és a családja. Zsolt hamar rájött arra, hogy ez valóságos terülj-terülj, asztalkám a számára. Nem mondott ő semmit, mert beszélgetni nem szeretett különösebben, főleg nem ismeretlen felnőttekkel. Odaállt az éppen ebédelő család asztala mellé, és kitartóan nézte őket, egészen addig, amíg valaki meg nem kérdezte tőle: – Te is kérsz? – Bólintott, megette a felkínált ételt, majd továbbállt a következő asztalhoz, ahol megismételte ugyanezt. (Mindezek után természetesen a saját családjával is megebédelt.)

A broki és a mókusok

Minden családban vannak olyan szavak és kifejezések, amelyek az éppen beszélni tanuló gyerekektől származnak. Nálunk például a doboz (és a toboz is) bodoz, a szemüveg pedig szemügev. Nem árt azonban vigyázni: megeshet, hogy a piacon vagy az áruházban a zöldségosztályon fogja fennhangon kijelenteni gyermekünk, hogy ő márpedig brokit szeretne, nem kevés derültséget okozva ezzel a vásárlóközönségnek. A szerelőket, bevallom, mókusként szoktuk emlegetni itthon – egészen addig, amíg egyszer az utcán egy építkezés mellett megállva, majd az ottani munkálatokat részletesen szemügyre véve a kislányom jó hangosan megkérdezte: – Anya, mit szerelnek azok a mókusok? – A „mókusok” nagyon készségesen válaszoltak, de én kényszeres magyarázkodásba kezdtem egy meséről, amiben a mókusok éppen szerelni tanulnak, valószínűleg éppen ezzel fokozva a helyzet kínosságát.

A cikk teljes egészében a divany.hu oldalán olvasható.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás