Szülő- és gyereknevelés

Az anyuka ‘pénzt’ kér a gyerekeitől, akiknek az ételért és az internetért is fizetniük kell

Ashleigh Jade Le egészen egyedi módszert dolgozott ki, hogy megtanítsa 9, 10, 11 és 12 éves gyerekeinek a pénz értékét: elvárja tőlük, hogy számlákat fizessenek – felszámolja például az ételt, az internetet és a streaming szolgáltatók előfizetéseit, sőt, még az elfogyasztott vizet is - olvasható a twice.hu oldalán.


Természetesen nem igazi pénzzel kell fizetniük, csak játékbankjegyekkel, amiket az édesanyjuk maga készít el és oszt ki nekik minden hónapban - írja a twice.hu.

Az édesanya azt mondja, ez a módszer lehetővé teszi, hogy a gyerekei jobban megértsék a pénz értékét, és óvatosabban bánjanak a dolgaikkal. Ashleigh Jade ragaszkodik ahhoz, hogy ha a gyerekei nem fizetnek valamiért, egyszerűen megvonja a hozzáférésüket, és azt mondja, ez rengeteget segített abban, hogy felmérjék a dolgok valódi értékét.

Az anyuka több mint 6500 követővel büszkélkedhet a TikTokon, ahol @dysfunctionalmummy felhasználónéven oszt meg videókat többek között arról, hogy is működik pontosan az általa kitalált számlarendszer.

Ashleigh papírból készült játékbankjegyeket ad a gyerekeinek – ahhoz hasonlót, amit a Monopolyban is használnak, de ő maga készíti el azokat – és a gyerekeknek a kapott összegből kell kifizetniük a számlákat.

„Miután kiosztottam a pénzt, és mindenki megkapta a maga részét, mindenkinek van egy listája arról, mit kell kifizetnie. Ha nem fizetnek valamiért, nem kaphatják meg az adott dolgot” – magyarázta rendszerét az édesanya.

„Ha például nem fizetik az internetszámlát, megváltoztatom a Wi-Fi jelszót, és nem lesz Wi-Fi-jük. A gyerekek közül kettőnek van mobiltelefonja, és előfordult, hogy megpróbálták a mobilnettel kihúzni a hónapot, de nem sikerült nekik, ami elég szórakoztató volt.”

„Fizetnek a Netflixért, a Disneyért, a Prime-ért, és mindenért azt az árat fizetik, amit valójában kellene, ha elmúltak volna 18 évesek, és tényleg meg kellene élniük a nagyvilágban. A számláik különböző időpontokban esedékesek, attól függően, hogy melyik számlát kell először kifizetni” – osztotta meg a részleteket az édesanya.

Azt is elmondta, hogy vannak bizonyos dolgok, amiket nem használ mind a négy gyerek, ezért értelemszerűen nem is fizetnek érte mindannyian – például csak a két idősebb gyereknek van mobiltelefonja, ezért ezt a számlát csak nekik kell fizetniük, és ha például az egyik gyerek nem néz rajzfilmeket egy adott streaming oldalon, nem kell fizetnie érte.

„Minden gyereknek megfelel egy szín a listán, és ez a szín jelképez mindent, amit az a gyerek birtokol – a szobájukat, a táskájukat, stb.”

Amikor Ashleigh először közölte a gyerekeivel, hogy mostantól fizetniük kell a dolgokért, azt mondja, nagyon viccesen reagáltak.

„Azon a napon, amikor elmondtam nekik, hogy mostantól ezt csináljuk, nagyon viccesen reagáltak – és némelyikük valósággal sokkot kapott. Amikor elmondtam nekik, hogy fizetniük kell az ételért, úgy néztek ki, mintha mindjárt elsírnák magukat, és amikor elmagyaráztam, hogy hamis pénzről van szó, és semmit nem kell csinálniuk, én odaadom nekik a pénzt, és nekik egyszerűen csak vissza kell adniuk azt, még mindig el voltak keseredve amiatt, hogy elveszítik azt a pénzt” – magyarázta.

Az édesanya mindenesetre úgy érzi, a rendszer tökéletesen bevált, és elérte a várt hatást. „Azóta hatalmas változások mentek végbe. Sokkal jobban átgondolják, hová teszik a dolgaikat, és figyelmesebben bánnak velük” – mondta.

A hozzászólók közül sokan dicsérték az édesanya kreatív módszerét, és többen hajlottak rá, hogy kipróbálják azt. „Ez minden bizonnyal segíteni fog nekik a való világban, nagyszerű ötlet” – írta az egyik felhasználó.

„Nagyszerű ötlet, mindenképpen észben tartom, hogy kipróbáljam, amikor a fiam idősebb lesz” – tette hozzá egy másik édesanya, egy harmadik hozzászóló pedig viccesen megjegyezte: „Nem vagyok benne biztos a gyerekek esetében, de a férjemen kipróbálom, nagyszerű ötlet.”

Forrás: twice.hu

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás