Szülő- és gyereknevelés

Az egészséges szexualitásra nevelés – Hogyan kell jól csinálni?

A felvilágosítás körül annyi kérdés kering, hogy lassan már megszámolni sem tudjuk őket. Mikor és hogyan érdemes azt a „bizonyos beszélgetést” megejteni? Az iskolában vajon mennyit kap ebből a gyerek, és egymás között hogyan adják tovább? Fontos azt is megnézni, hogy családon belül mit lát a gyermek. Két harmóniában élő, boldog szülőt vagy hideg, elutasító felnőtteket?

 

 

Minél hamarabb, annál jobb!

Sokak fejében még mindig él az a tévhit, miszerint elég középiskolában felvilágosítani a gyerekeket, hiszen addig úgysem érdeklődnek a téma iránt. Valójában ennél messzebb nem is lehetnénk az igazságtól. Egy 2011-es kutatásból ugyanis kiderült, hogy az első aktus alkalmával a fiúk és a lányok átlagosan 14 év körüliek, de az első élmények már 9 éves korban is érhetik a gyerekeket. Román Boglárka szexuálpszichológiai szakpszichológus, illetve pár- és családterapeuta arra hívja fel a figyelmet, hogy már óvódás korban, akár 4-5-6 éves gyermekeinknél is elkezdhetjük a felvilágosítást. Ennek mindenképpen egy folyamatnak kell lennie, hiszen nem ültethetjük le gyermekünket a kanapéra és tarthatunk neki egy mindent átfogó anatómia órát. Fokozatosan, mindig egyre többet és többet kell megosztanunk a témáról. Szakemberünk azt is hozzátette, hogy nem kell félnünk attól, ha a serdülő előtt megtörténik egy-egy ölelés vagy puszi. Sőt! A lényeg az, hogy a gyermek egy egészséges, szerető szülői párt lásson maga előtt, akik nem félnek kimutatni az érzelmeiket.

Román Boglárka szerint megfigyelhető, hogy már egészen kicsi korunktól szégyenérzetet kell éreznünk a szexualitásunk miatt. Az óvódások gyakran egyedül, vagy csoportosan kezdik felfedezni a testüket, és ha a szülő vagy óvónéni rajtakapja őket, akkor jönnek a szokásos ,,Nem szégyelled magad?!” vagy ,,Hogy nem sülne ki a szemed!” és hasonló megalázó mondatok. Kiemelte azt is, hogy gyermekkori tapasztalataink a témával kapcsolatban különösen fontosak, mert ezek fogják megalapozni a későbbi viszonyulásunkat a testünkhöz és a szexuális érdeklődésünkhöz. Egy ezzel kapcsolatos kutatásban a családon belüli szexuális felvilágosítás fontosságát vizsgálták, és azt, hogy a későbbiekben mennyire idéz elő felelősebb szexuális viselkedést. Azokban a családokban, ahol nem történt felvilágosítás, a fiatal lányok ötször nagyobb arányban voltak együtt több partnerrel a kutatást megelőző hónapokban, valamint ritkábban használtak óvszert vagy bármilyen más fogamzásgátló eszközt az aktusok során. Emellett náluk gyakoribb volt a tudatmódosító szerek használata is, különösen a szexuális együttlétek alkalmával.

Már óvódáskorban elkezdhetjük a felvilágosítást!

Román Boglárka szerint manapság az az egyik legnagyobb probléma, hogy a szex tabusítva van a társadalom részéről, azonban mindenhonnan érnek minket ezzel kapcsolatos ingerek. Elég kimenni az utcára és ránézni egy óriásplakátra, ahol fehérneműben, kihívó arccal néznek vissza ránk. Hogyne kérdezné meg ezek után a gyermekünk, hogy ,,Anyu! Mit csinál a néni olyan kevés ruhában?”

Szexedukáció az iskolában

Mind tudjuk, hogy ez hogyan szokott zajlani. A felvilágosítást gyakran olyan tanár tartja, aki nem kompetens a témában, hanem egész egyszerűen ő az akire “rá lett sózva” a feladat. Emiatt a gyermekek gyakran nem kapnak szakszerű magyarázatot, hanem csak elrettentő példázatokat a terhességről, nemi betegségekről és a szexből származó egyéb problémákról. Pedig 2009-ben az UNESCO jóvoltából készült egy nemzetközi irányelveket tartalmazó dokumentum, amely összefoglalja a szexuális nevelés legfontosabb céljait.

A cikk teljes terjedelmében a www.mindsetpszichologia.hu -n olvasható.

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás