Szülő- és gyereknevelés

Az energiaitalok túlfogyasztásának veszélyeire hívja fel a figyelmet a kormány

Szemléletformáló programokkal igyekszik felhívni a fiatalok figyelmét az energiaitalok túlfogyasztásának veszélyeire a kormány - mondta el a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtök reggel az M1 aktuális csatorna műsorában.


Rétvári Bence ismertette: a középiskolás és felső tagozatos diákok 10 százaléka napi rendszerességgel fogyaszt energiaitalt. Ezek a fiatalok könnyen függővé válhatnak, amely hosszú távon súlyos következményekkel járhat, szív- érrendszeri betegségeket, illetve idegrendszeri problémákat okozhat - mutatott rá.

Az államtitkár elmondta, hogy az energiaitalok fogyasztásnak óriási divatja van, de veszélyes, ha valaki üdítőitalként fogyasztja ezeket a termékeket. Az elmúlt években több száz olyan eset volt, amikor energiaital túlfogyasztása kapcsán fiatalok orvosi ellátásra szorultak. Az ilyen esetek 23 százalékában a diákok az iskolában adagolták túl az energiaitalt - tájékoztatott Rétvári Bence.

Azok a fiatalok, akik odafigyelnek arra, hogy a következő 20-30 évben kevesebb energiaitalt és cukros üdítőt fogyasszanak, nagyobb eséllyel kerülik el a szív- és érrendszeri betegségeket, 50-60 éves korukban kisebb eséllyel szorulnak majd gyógyszerre, illetve kórházi kezelésekre, és így jobb életminőséget élhetnek - hívta fel a figyelmet.

Hangsúlyozta: nagyon fontos mindenkiben időben tudatosítani, hogy az energiaital túlfogyasztásának nagy veszélyei lehetnek. Az energiaital-fogyasztás háttérbe szorításáért a kormány a csipszadó hatálya alá helyezte ezt a terméket - emlékeztetett Rétvári Bence.

Az államtitkár a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról is beszélt, hogy a kormány szeretné, ha az energiaital-fogyasztás helyett más válna szokássá a diákoknál. Ennek érdekében megtöbbszörözték az iskolatejprogram forrásait, a büfékben pedig nem lehet kapni energiaitalt. Fontos egészséges, megfelelő sótartalmú ételek fogyasztásával és mindennapi sporttal élni a fiatal éveket, hiszen így úgy kerülhetnek ki a diákok az iskolából, hogy egészségtudatos szokásokat visznek magukkal - fűzte hozzá Rétvári Bence.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás