Szülő- és gyereknevelés

Az érettségizett gyerek után júliustól már nem jár a családi pótlék

Érettségi után nem jár tovább a családi pótlék a gyerek után, és ezzel együtt a családi adókedvezmény is megszűnik. Jó hír viszont, hogy ha egyetemen tanul tovább a gyerek, akkor eltartottként figyelembe veszik, így a testvérei után magasabb összeg jár - írja azenpenzem.hu.

A családi pótlék a tankötelezettség teljes időtartamára jár, illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20., illetve SNI-s gyermek esetén a 23. életévét.

A portál felhívja a figyelmet arra is, hogy: a felsőoktatási intézményben továbbtanuló gyermek beleszámít az eltartottak számába, és ha van kisebb testvér a családban, akkor kérvényezheti a szülő, hogy a családi pótlék számításakor vegyék figyelembe az egyetemista diákot is - így magasabb összeget kaphatnak. Ezt azonban csak a tanév megkezdése után, az érvényes hallgatói jogviszony igazolásával lehet kérni, két hónapra visszamenőlegesen. Vagyis nem automatikus jár, illetve célszerű már szeptemberben megigényelni, hogy júliusig visszamenőleg megkapjuk.

Családi adókedvezményt addig vehetünk igénybe a gyerek után, amíg a családi pótlék is jár utána. Viszont továbbtanulóként a gyerekszámba ugyanúgy beleszámít, mint a családi pótlék esetében, így a magasabb összegű kedvezményt lehet a fiatalabb testvérre igénybe venni, erről a dolgozóknak az év elején kell nyilatkozniuk, ahogy azt is jelezni kell a beiratkozás után, hogy a továbbtanulás miatt az eltartottak számába mégis beleszámít a gyerek. Ha nem jelezzük, akkor vissza kell majd fizetni a jogosulatlan adókedvezményt. Ha pedig kevesebbet veszünk igénybe, akkor majd az adóbevallásban korrigálhatunk.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható el.
Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás