Szülő- és gyereknevelés

Az önállóságot nem lehet elég korán kezdeni – 10 képesség, amit a te gyereked is el tud sajátítani

Versenyzünk, kinek a gyereke tud előbb mondókázni, óvodás gyerekek szülei méricskélik, a csoportból hányan olvasnak már, év végén büszkén tesszük ki a közösségi oldalakra a kitűnő bizonyítványt – de közben az élethez valóban fontos dolgokat megtanítjuk-e a gyerekeinknek?


Néhány generációval ezelőtt még annyira természetesen ment az egész. Nagymamám a 30-as években hatévesen magától értetődően hozott vizet a kútról, és vigyázott órákig a három kistestvérére. Édesapám a 60-as években alsó tagozatosként fát hasogatott a pincében és begyújtott, mire a szülei hazaértek a munkából.

Nekem az ezredforduló táján már nem voltak ilyen feladataim, a saját gyerekeimnek pedig pláne nincsenek – ahogy a kortársaik közül senki másnak sem. Ez önmagában nem is biztos, hogy baj. Mégis érdemes lenne bizonyos alapvető képességeket megtanítani nekik még viszonylag fiatalon, hogy ne az önálló életbe kikerülve érjék őket olyan kudarcok, amelyeket akkor már nagyon nehéz lesz helyrehozni.

Döntéshozatal

Felnőtt életünkben nagyon fontos, hogy képesek legyünk viszonylag rövid idő alatt felelős döntéseket hozni. A döntéshozatalt már gyerekkorban meg kell tanulni: hadd választhassa ki ő, melyik ruhát szeretné felvenni, mivel szeretne játszani, kivel szeretne barátkozni. Persze nagy horderejű kérdések ne nyomják a vállát: kifejezetten káros az a ma egyre inkább elterjedt gyakorlat, hogy a hároméves dönti el, melyik óvodába szeretne járni. Azt is tanítsd meg neki, hogy a döntéseiért magának kell a felelősséget vállalnia: ha a farsang előtti éjjel kitalálja, hogy mégsem a megbeszéltnek szeretne beöltözni, ne kezdj el újat varrni neki.

Egészség és tisztaság

A rendszeres fürdés, fogmosás, a naponta tiszta fehérnemű ideális esetben természetesen a gyereknek – de vajon tudja is, miért, vagy csak rutinszerűen végzi ezeket a feladatokat? Beszélgess vele sokat arról is, miért nem járunk piszkos alsóban, és miért nem fekszünk le fogmosás nélkül! Időnként próbáld ki, hogy nem figyelmezteted ezekre, és dicsérd meg, ha magától eszükbe jutnak.

Az idő beosztása

Ez az a képesség, ami felnőttek tömegeinek sem megy – biztosan neked is van néhány bosszantó, notórius késő ismerősöd. A gyerek akkor tanulja meg helyesen beosztani az idejét, ha otthon is ezt látja. Sokat segíthet – főleg, ha te magad is küzdesz ezzel – egy napirendtábla, amelyen percre lebontva szerepelnek a feladatok. Vezethettek közösen naptárat is, amelybe minden fontos tennivalót felírtok, így az sem fordulhat elő, hogy egymásra szervezitek a különböző programokat.

Ételkészítés

A gyerekek sokkal fiatalabb korban képesek ételt készíteni maguknak, mint azt feltételeznéd. Már egy  3 éves is meg tud magának kenni egy vajas kenyeret, alsó tagozatban pedig már tudja használni a mikrót, sőt felnőtt felügyelettel egyszerűbb ételeket is össze tud állítani. Engedd szárnyalni a fantáziáját, és külön támogasd abban, hogy egészséges, finom menüt állítson össze magának tízóraira, vagy vacsorára a családnak.

A pénz kezelése

Jó dolog, hogy tanul a gyerek matekot az iskolában, de még jobb, ha ezt a gyakorlati életben is kamatoztatni tudja. Érdemes már kicsi korában is zsebpénzt adni neki, és támogatni abban, hogy beosztással kezelje a pénzt. Ha következetes vagy, és nem adsz neki folyton kölcsönt, talán felnőttként sem fogja rendszeresen lemeríteni a kártyája hitelkeretét. Még jobb, ha hozzászokik ahhoz, hogy vezesse a kiadásait, így nem fog úgy járni, hogy egy fillérje sem marad, és fogalma sincs, mire költötte.

Háztartás

Sok fiatalnak csak az önálló élet megkezdésekor áll össze, hogy időnként venni kell vécéfrissítőt és mosogatószert, hogy a teli szemeteszsákot ki kell cserélni, és hogy nem árt, ha mindig van otthon bontatlan doboz tej. A család élete is sokkal egyszerűbb, ha a gyerek belenő az ilyen feladatokba. Azt is korán megszokhatják, hogy rendet rakjanak maguk után, akár olyan apróságok tekintetében is, mint hogy egy állandó szivaccsal lemossák a mosdót fogmosás után, vagy hogy a nappaliban legyen egy kosár a szétszórt játékoknak, amibe belepakolhatnak, és úgy vihetik vissza őket a helyükre a gyerekszobába. A házimunka felosztása a családtagok között szintén működő módszer lehet. Hasonlóan fontos, hogy a karbantartási munkálatokkal is tisztában legyenek – fájdalmasan sok felnőtt nem képes például kicserélni a villanykörtét, és hív szerelőt olyan munkákhoz, amelyeket egy laikus is el tudna amúgy végezni.

Mosás

Felnőttekkel is előfordul, hogy a fehér ruháik használhatatlanná válnak, mert nem jutott eszükbe, hogy nem kellene őket a pirossal összemosni… Hogy a te gyerekeid ne járjanak így, tanítsd meg nekik hamar a mosás alapelveit. Segítsenek ruhát szortírozni, teregetni, zoknit összepárosítani is. A tiszta ruha sem magától mászik be a szekrénybe: szoktasd rá őket, hogy ezeket elpakolják maguknak.

Átgondolt vásárlás

A legtöbb gyerek életében elérkezik az az időszak, amikor rémálom vele boltba menni, mert az egészet fel akarja vásároltatni – és itt most sajnos nem elsősorban a kétévesekre, hanem a kiskamaszokra gondolunk. Velük azonban már lehet értelmesen beszélni. Ha ellenérzéseid vannak az ötszázadik műanyag vacak hazavitelével kapcsolatban, mondd el nekik nyíltan. Nem csak azt, hogy sokba kerül, hanem azt is, hogy az ilyesmi rendkívül környezetszennyező. Nem kell mindenre csuklóból nemet mondani, de gondold végig, hogyan lenne helyes: a zsebpénzéből megveheti az adott dolgot? Megrendelnéd neki a netről harmadannyiért? Vagy annyira ellenzed, hogy nem akarod meglátni a lakásban? Bárhogy is döntesz, nyugodt hangon, értelmesen magyarázd el a gyereknek. Ha meg is próbál küzdeni, végül meg fogja érteni.

Rendelni az étteremben

Vagy a fagyizóban. Ez sokaknak okoz felnőttként is gondot, ezért nem árt a gyakorlást már kicsi korban elkezdeni. Már egy ovist is érdemes bátorítani arra, hogy maga mondja el a felszolgálónak – megfelelő hangerővel, összeszedett stílusban -, hogy mit szeretne. 5-6 éves kortól akár a kezébe is adhatod a pénzt a fagyizóban, hogy magának vásároljon.

Időben elkészülni

Minden szülő rémálma – de nem azért, mert magunknak is nehézségeink vannak ezen a területen? Segíts a gyerekednek az összeszedett indulásban! Szoktasd rá, hogy a ruháit előző este kikészítse, a táskáját összepakolja, a tízóraiját becsomagolja (lásd önálló ételkészítés). Reggel keltsd időben, igyekezz minél kevesebb idegeskedéssel lezongorázni a rutint, és a készülődésnek legyen pontos menetrendje. Még jobb, ha veszel neki egy ébresztőórát, hogy magától tudjon felébredni. Kisebb gyerekeknél jó szolgálatot tehetnek a napirendkártyák, amelyeken egymás után szerepelnek a feladatok. A lényeg: a te támogatásoddal, de minél inkább önállóan, nyugodtan tudja kezdeni a napot.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás