Szülő- és gyereknevelés

TE ÉSZREVENNÉD A GYEREKEDEN, HA SZEXUÁLIS ERŐSZAK ÁLDOZATÁVÁ VÁLT? VAN TANÁR, AKI IGEN!

Az új törvény talán pont azokat a civil szervezeteket tarthatja távol a gyerekektől, akik idejüket és energiáikat nem kímélve küzdenek a családon belüli és szexuális erőszak ellen, és akik tanároknak segítenek időben észrevenni az erőszak jeleit.

Idén a 13 éves kalocsai fiú esetének kapcsán merült fel az iskola és a tanárok szerepe a családon belüli erőszak felfedezésében, az áldozat segítésében. Hogy mi történt? A kamasz tanárának mesélt arról, hogy az apja rendszeresen megerőszakolja az otthonukban. Mivel ezekről a témákról csak nagyon ritkán beszélünk, sokszor nemcsak a fiatalok, de maguk a tanárok sem tudják, hová fordulhatnak, kitől kérhetnek segítséget, vagy egyáltalán hogyan ismerjék fel a jeleket. Mert a legtöbb áldozat hallgat. Bejár mindennap az iskolába, elrejti a sebeit és nem szól senkinek. Szégyelli magát és fél. Ezért olyan fontos minden olyan beszélgetés, kezdeményezés, felvilágosító óra, ahol arról osztanak meg nyíltan információkat, hogyan lehet kilábalni egy erőszakos kapcsolatból, legyen az szülői vagy szerelmi. Ehhez azonban kompetens szakemberekre van szükség. Ezért olyan fontos a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület, azaz röviden a NANE tevékenysége. A szervezet tanároknak is rendszeresen tart képzéseket, most már online is elérhető módon. Mészáros Gréta, a NANE projektkoordinátora és egy névtelenséget kérő pedagógus mesél arról, hogy zajlik ez a gyakorlatban. 

NANE már több mint 10 éve tart rövidebb-hosszabb képzéseket tanároknak, államilag akkreditált formában is – kezdi Gréta. „A diákokkal és tanárokkal végzett erőszak-megelőző munka régóta része a tevékenységünknek. Nagy öröm, hogy a járványhelyzet alatt online tartott képzésekhez az ország bármelyik településén élő tanár csatlakozhatott. A képzések legtöbbször uniós pályázati forrásból vagy adományokból valósulnak meg, állami támogatást nem kapunk. Budapesten gyakrabban tudunk képzést hirdetni, de ha van rá lehetőségünk, az ország bármely pontjára szívesen megyünk, ahová hívnak minket.

Középiskolás diákoknak kétszer 45 perces órákat tartunk, ahol a párkapcsolaton belüli erőszakot és az egyenlőségre, kölcsönösségre épülő kapcsolatokat helyezzük a fókuszba. A résztvevőkkel beszélgetünk a fiúkat és a lányokat érő társadalmi elvárásokról is. A lányok sajnos alapvetően azt tanulják, hogy csendesnek, alkalmazkodónak kell lenniük, ám közben a tökéletes megjelenés is elvárás, hogy tetsszenek a fiúknak. A fiúktól azt várják el, hogy erősek, határozottak legyenek, akik meghódítják a nőket. Látszik a gyerekeken a megkönnyebbülés, amikor arról beszélgetünk, hogy ezek igazságtalan elvárások, és valakinek a szerethetősége vagy értékessége nem szabadna, hogy azon múljon, mennyire tud megfelelni nekik. Ráadásul ezek a hagyományos szerepek megágyaznak a kapcsolati erőszaknak és annak az elképzelésnek, hogy a nőknek tűrniük kell egy rossz kapcsolatban is, és függésben kell élniük a férfiaktól.”

A cikk teljes egészében a divany.hu oldalán olvasható. 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás