Szülő- és gyereknevelés

Bravúros és vagány gyerekkönyv az emberiséget megmentő kislányról

A sok szempontból egyedi A testrablók éjszakája című gyerekkönyv az inváziós sci-fi műfajába kalauzolja el az ifjú olvasókat. XXI. századi gyermekmese a szorongásról, az önzetlenségről és a leleményességről nyolc éven felülieknek.

A kisiskolás Krisz egy nap azzal szembesül, hogy az igazgató által adott piruláktól mindenki elálmosodik, hazamegy, majd eltűnik...  aztán szemtanúja lesz annak, ahogy egyik tanítója különös átváltozáson megy keresztül...

A könyv számos méltató kritikát kapott gyerekektől és irodalomkritikusoktól is, ezekből szemezgetünk kedvcsinálóként.

„Nekem az volt a kedvenc részem, amikor Krisz elcsente a kulcsot Atom úrtól, így megmutatta, hogy egy lány is tud merész, bátor tetteket végrehajtani! (...) Fordulatos olvasmány, de sajnálatomra, nekem kicsit rövid. Jó lett volna még olvasni (...) Egyaránt ajánlom fiúknak és lányoknak, mert lehet ugyan, hogy az ufó inkább fiús téma, de ne felejtsük el, hogy egy lány a főszereplő.”

Kölöknet
Raffay Anna Zsófia, 5. osztályos tanuló: Ajánlás egy nagyszerű könyvhöz

„[Bartók Imre] egy befogadható, de azért vagány, a honi piacon elcsépeltnek ebben a formában legkevésbé sem nevezhető történetet írt.
(…)
Biztos, hogy sok nyitott, kíváncsi gyerek van, akik meg fogják adni az esélyt a könyvnek, és szeretni is fogják.
(...)
A happy end többszörös, kellő csavarral ellátva, hiszen a jó úgy nyeri el végül jutalmát, hogy közben a „rossz” sem bűnhődik meg – az ellenoldalról ugyanis kiderül, hogy nem is gonosz ő, csak más (ettől is lesz modern a mese…). És ezt a másságot – a földet leigázni akaró idegeneket – megértve már meg is képződik a win-win sztituáció. Valóban mindenki nyer. Krisznek bátorsága mellett nagy erénye, hogy bele tudja érezni magát a másik helyzetébe, képes a „dobozon kívüli”, a sémákon túllépő gondolkodásra. (...) Krisz hasonlít egy felnövő kisrókához, Fekete István Vukjához, akit az különböztet meg rókatársaitól, az emeli ki közülük, hogy képes az ember felé közeledni, el tudja viselni annak másságát, és megértési teljesítményét használni is tudja.”

IGYIC–Mesecentrum
Lapis József: Új tesrablói vannak a nyárnak

„Bravúrja, hogy még a legvégén, a happy end közben, sőt az után is nyugtalanító marad.
(...)
műfaji elvárásokat tiszteletben tartó, helyenként felkavaró gyerekhorror, amely sokat bíz a szülőre, és még többet a gyerek olvasóra. Cserébe maradandó élményt ígér.”

Magyar Narancs

Kránicz Bence: Jó éjszakát!

A szerző és más szakértők sok mindent elárulnak a gyerekhorror-könyvek hosszú múltra visszatekintő kultúrájára egy mélyinterjúban.

A Foxbooks is ajánlja a könyvet, melyhez lapozóvideót is készítettek:

]

„– De ha Atom úr és Éva néni nem az igazi Atom úr és Éva néni, akkor hol vannak az igaziak?

– Nem tudom, de mielőbb ki kell derítenünk. Velem tartasz, Krisz?”

Cím: A testrablók éjszakája
Szerző: Bartók Imre
Illusztrátor: Bán Sarolta
Terjedelem: 56 oldal
Formátum: 210 x 297 mm
Kötés: Keménytáblás

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás