Szülő- és gyereknevelés

Csokiszörnyetegek – Hogyan kerüld el?

Azok a gyerekek, akik szinte sohasem kapnak csokoládét, nagyon erőszakossá és agresszívvé válnak, amikor csokihoz jutnak, és próbálnak annyit enni, amennyi csak beléjük fér. A csokoládé csábító erejét nem lehet tagadni. Gyerekek és felnőttek egyaránt imádják azt a sima, krémes és néha keserédes ízt, amit a csokoládé fogyasztása során kapunk. Adjunk a gyerekeknek vagy ne? Melyek az egészségügyi és lelki aspektusai a csokoládéfogyasztásnak? A csokoládé antioxidánsokkal és bizonyos szív-egészségügyi előnyökkel is rendelkezik. 


A csokoládé sem maradhat ki - Élelmiszerek bevezetése és allergia

A csokoládéra és a kakaóra való allergiával kapcsolatban a tudósok korábban úgy vélték, hogy a csokoládéra adott reakciók a csokoládéban lévő egyéb allergénekkel, például a diófélékkel, a mogyoróval vagy a tejjel kapcsolatosak. Egy 2019-ben közzétett tanulmány azonban megállapította, hogy - bár ritkán – előfordul olyan is, hogy a gyermekek vagy felnőttek valóban ételallergiás reakciót adnak a csokoládéra és a kakaóra.

Ennek ellenére az ételallergiás reakciókkal kapcsolatos aggodalmak nem tarthatják vissza a szülőket attól, hogy bevezessék a potenciálisan ételallergiás ételeket, például a halat, a tojást és a mogyoróvajat. A megfelelő hozzátáplálási folyamattal mindenfajta táplálékot be kell vezetni a kicsiknél és közben természetesen figyelni a reakciókat is, mert a gyerekeknek szükségük van a teljes értékű étrend kialakítására, megszokására.

Sőt, ha nem akkor vezetjük be ezeket az ételeket, amikor a gyerekek már rendelkeznek a fogyasztásukhoz szükséges étkezési készségekkel, az növelheti annak a valószínűségét, hogy a gyermeknél ételallergia alakul ki. Érdemes tehát a csokival is megismertetni a gyerekeket, mert később ez gondot okozhat, hiszen bizonyára találkoznak majd a csokoládéval a közétkeztetésben vagy a barátaik, rokonaik társaságában. Nem érdemes megvonni a csokit 10-12 éves korig és utána sem érdemes tiltani.

Csokoládé és a koffein

100 mg és 400 mg közötti koffeinbevitel idegességet és nyugtalanságot okozhat, továbbá arra is van némi bizonyíték, hogy a koffein zavarhatja a gyermek alvását, hatással lehet a csontok egészségére, és emelkedett vérnyomást okozhat. A mértéktartás a legjobb út e téren is. 

Nem érdemes például a reggeli kakaóra szoktatni a kamaszokat még akkor sem, ha úgy látjuk, hogy gyermekünk nehezen ébred és lassabban tér magához reggelente. Minél előbb vezetünk be ehhez hasonló „felesleges” szokásokat a gyerekek életébe, annál nagyobb esélye van a későbbiekben a kávé vagy egyéb függőségek kialakulásának. Azonban naponta egy kis csoki vagy hetente két-háromszori alkalom még nem káros. Inkább a rászokást érdemes elkerülni.

Csokoládé és hozzáadott cukor

A cukor a gyermekek által naponta elfogyasztott ételek mintegy 17%-át teszi ki. Ezért érdemes megfontolni, hogy mennyi cukrot kap az alap étrendjében, mielőtt csokoládét engednénk neki enni. A tiltás viszont szintén rossz stratégia.

A csokoládénak vannak előnyei is

A csokoládéval kapcsolatban egy tény egyértelmű: minél tisztább és sötétebb a csokoládé, annál nagyobbak az egészségügyi előnyei. A nyers csokoládé vagy a kakaószárazanyagban gazdag, minimálisan feldolgozott étcsokoládé egészségesebb, mint a tejcsokoládé és a fehér csokoládé. Az étcsokoládé 50-90 százalékos kakaószárazanyag-tartalmú, míg a tejcsokoládé jellemzően 10-30 százalékos. A fehér csokoládé tiszta kakaóvaj, és semmilyen egészségügyi előnnyel nem jár.

A csokoládéban sok minden van. A nyers kakaóbabdarabok a szárított kakaóbab zúzott darabjai, és ha ledarálod őket, kakaómasszát, más néven kakaólikőrt kapsz. A kakaószárazanyag az, amit akkor kapunk, ha a kakaómasszából eltávolítjuk a kakaózsírt, vagyis a kakaóvajat. Ha megszárítjuk a kakaószárazanyagot, kakaóport kapunk.

Ahhoz, hogy a csokoládé egészségre gyakorolt előnyei érzékelhetőek legyenek, az étcsokoládéban található kakaószilárdságból kell többet fogyasztani. A kakaószilárdság ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, a kakaóvaj nem.

Az étcsokoládé sokféle ásványi anyagot és polifenolos vegyületet, például antioxidánsokat és flavonoidokat tartalmaz. A csokoládé különösen gazdag flavanolokban, például epikatekinben és katechinben, valamint antociánokban és fenolsavakban. Mindezek a vegyületek segítenek megvédeni a sejteket a gyulladástól, javítják az agyműködést, valamint erősítik az immunrendszer és a szív- és érrendszer egészségét.

Desszert filozófia

Ha a csokoládét desszertként tálaljuk fel, akkor megszokják a gyerekek, hogy az valami különleges dolog, amiből nem szoktunk sokat enni. Ugyanakkor nem szabad ”elérhetetlen tiltott gyümölcsként” sem beállítani. Lehet az életünk része kicsi mennyiségben, és ha így teszünk, nem alakul ki függőség vagy hirtelen ”csokizabálás”, amikor hozzájutnak a gyerekek. Elérhető, különleges, beosztani való ételként érdemes bevezetni és megtartani.

Azok a gyerekek, akik szinte sohasem kapnak csokoládét, nagyon erőszakossá és agresszívvé válnak, amikor csokihoz jutnak és próbálnak annyit ennyi, amennyi csak beléjük fér, hiszen nem tudják, hogy mikor juthatnak hozzá megint ehhez a finomsághoz. Ha bevezetünk egy szokást, például, hogy minden nap ugyanakkor, vagy csak délután 4 óráig lehet enni csokit, és abból is csak keveset, nem alakul ki a függőség, mert tudják, hogy másnap is elérhetők lesznek az édességek. A mindennapi csokizás lehetősége egyébként általában megszünteti a vágyakozást is. A legtöbb gyermek nem vágyik minden nap csokievésre, csupán a lehetőségre. Ha nem hiszed el, próbáld ki!

Ha jutalomból adjuk neki a csokit, az sem biztos, hogy előnyére válik. A jutalometetés vagy étellel ”megvesztegetés” téves berögzülésekhez vezethet a gyerekeknél, amely felnőttkorukra más függőségekhez vagy a ”bánatevés” szokásának kialakulásához is vezethet. Ha csokoládéval fejezzük ki szeretetünket a gyermekünk felé, akkor ebből később az alakulhat ki, hogy önmagát is ekképpen igyekszik szeretni majd a gyermek felnőttkorában. Ez az elhízáshoz és a cukorbetegség kialakulásához is vezethet. 

A közös vásárlás előnyei

Az egészséges táplálkozási szokások ösztönzése magában foglalja, hogy otthon sok tápláló élelmiszert kínálj gyermekeidnek, hagyd, hogy részt vegyenek az étkezések tervezésében és a bevásárlásban, és add meg nekik a jogot, hogy megválaszthassák, mit és mennyit esznek. Ez a megközelítés segít nekik egészséges étkezési szokások kialakításában, amelyek kiegyensúlyozott táplálkozáshoz és az ételekkel való egészséges kapcsolathoz vezetnek.

Forrás: verywellfamily.com

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás