Szülő- és gyereknevelés

Diákok tartottak flashmobot a Bazilikánál a Rubik-kocka feltalálásának 50. évfordulóján

Diákok a Rubik-kocka feltalálásának 50. évfordulója alkalmából, a Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Innovációs Ügynökség által rendezett flashmobon Budapesten, a Szent István téren 2024. június 12-én.

Több mint 500 tanuló gyűlt össze a Szent István Bazilika előtti téren, akik egy látványos flashmobbal ünnepelték a Rubik-kocka ötvenedik születésnapját. Ez alkalomból még egy mesterséges intelligencia által generált dal is felcsendült.

Eredetileg oktatási célokat szolgált

Rubik Ernő 50 évvel ezelőtt, 1974 tavaszán találta fel Bűvös kockát, amely eredetileg oktatási célokat szolgált. Rubik Ernő – saját bevallása szerint – csak a végleges konstrukciós és formai kidolgozás után ismerte fel, hogy a kocka nemcsak a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas (mivel ezért alkotta meg), hanem jó játék, és így értékesíthető is. Sikerét leginkább annak köszönheti, hogy 3 dimenziós, és akárhogy is mozgatjuk, a játék egy darabban marad. A játék később Rubik-kockaként vált népszerűvé. Nagyon rövid idő alatt elterjedt és népszerűvé vált az egész világon. 1982. június 5-én volt az első, 2003 óta pedig kétévente megrendezik a Rubik-kocka-világbajnokságot. A Rubik-kockát ma a legnagyobb magyar találmányok között tartják számon.

Rubik-kocka rekordok

A 3×3×3 kockakirakás világrekordját Max Park tartja, aki legjobb idejét 2023. június 11-én érte el, 3,13 másodperc alatt rakta ki a kockát. 2012-ben magyar világcsúcs született a 2012-es Európa Rubik-kocka bajnokságon, ahol Endrey Marcell a 3×3×3 vakon kirakás kategóriában 26,36 másodperc alatt rakta ki a kockát. A magyar rekordtartó egyszeri és átlag kategóriában is Slezák Gábor, aki egyszeriben 5,65 és átlagosban 7,54 másodperc alatt rakta ki a Rubik kockát.

A Rubik-kocka kirakásának rekordját természetesen nem csak emberek igyekeznek megdönteni. Igen elterjedtek az ezen művelet végrehajtására épített Lego robotok is, melyeket főleg okostelefonokra írt applikációval irányítva, előre programozott kockakirakó algoritmusok futtatására alkottak meg. A jelenleg ismert leggyorsabb szerkezet 3,253 másodperc alatt rakta ki a Rubik-kockát.

Isten száma

Már a kocka népszerűvé válásának kezdetén izgatta az embereket, vajon hány forgatásból lehet kirakni a Rubik-kockát bármilyen összekevert állásból. A probléma megoldása eleinte reménytelennek tűnt a kocka lehetséges állapotainak hatalmas számából következően. Azt az algoritmust, amely egy adott állásból a lehető legkevesebb forgatással kirakja a kockát, Isten algoritmusának nevezték el, az a forgatásszám pedig, ahány forgatásra az Isten algoritmusának legfeljebb szüksége van, Isten száma.

A kocka variációs lehetőségeinek száma (8! × 38−1) × (12! × 212−1) / 2 = 43 252 003 274 489 856 000 vagy másképp: 4,3×1019 (azaz kimondva: negyvenháromtrillió-kétszázötvenkétbilliárd-hárombillió-kétszázhetvennégymiliárd-négyszáznyolcvankilencmillió-nyolcszázötvenhatezer).

Ha az ember minden másodpercben fordít egyet a kockán, és ezt a nap 24 órájában csinálja, akkor (feltéve, hogy nem jut olyan álláshoz, amit már egyszer kipróbált) 1 371 512 026 715 évre van szüksége az összes lehetséges állás kipróbálásához. Ez annyira hosszú idő, hogy addigra nemhogy a Föld, de egyes tudósok szerint már a Világegyetem sem fog létezni.

Forrás: MTI, Wikipédia
Fotók a cikkben: MTI/Balogh Zoltán

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás