Szülő- és gyereknevelés

Egészségesebb a barnacukor, mint a fehér cukor?

A rövid és tömör válaszunk: nem, a hosszabb válaszért olvasd el a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) alábbi szakmai indoklását.

Egy kisgyerekes háztartásban még relevánsabb a kérdés, hogy melyik cukrot, édesítőszert érdemes előnyben részesítenünk. Ráadásul a kristálycukrot megannyiszor keresztre feszítjük, és kiátkozzuk az egészséges táplálkozás egyházából, pedig cukorra kis mennyiségben a szervezetnek szüksége van, mivel testünk számos sejtjének – a központi idegrendszerben, a vesében, a vérben, stb. – létfontosságú, egyedüli energiaforrást jelent, valamint az agy energiaszolgáltatójaként befolyással van a tanulási, emlékezési folyamatokra. Mindemellett a glükóz a megfelelő izommőködéshez is elengedhetetlen, amit számtalan – a sportolók fizikai teljesítménye, állóképessége és a szénhidrát bevitel közötti kapcsolatot vizsgáló – kutatás eredménye igazol. Ám az sem elhanyagolható tény, hogy a túlzott cukorfogyasztás jelentős egészségügyi károkat tud okozni a szervezetben.

Sokan azt gondoljuk, hogy ha barnacukrot használunk, akkor egészségesebbé válik tőle az étrendünk. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakemberei erről így nyilatkoznak:

    Összeségében elmondható, hogy összetételében nem különbözik egymástól a fehér cukor és a barna cukor, vagyis táplálkozás-élettanilag egyik sem „egészségesebb” a másiknál.
A különbség leginkább a gyártási folyamatukban keresendő, illetve abban, hogy a barnacukor valamivel több ásványi anyagot tartalmaz, de ez sem indokolja előnyben részesítését.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás