Szülő- és gyereknevelés

"Egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell, egy gyerek bántalmazásához egy egész falu félrenézése"

Gyermekvédelem

A kegyelmi botránnyal kapcsolatos társadalmi felháborodás rávilágított arra, hogy mennyire hiányosak a hazai gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos szabályozások. A bicskei gyermekotthonból kiinduló ügy jól mutatja, hogy a magyar gyermekvédelmi rendszer ezer sebből vérzik. Mérő Vera, a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene alapítója az ATV Egyenes beszéd műsorában beszélt a témáról.

Mérő Vera szerint a gyermekvédelem mételye a hiányos, rosszul működő jelzőrendszer, akik a hivatásszerűen gyerekekkel foglalkozó személyekből állnak össze. A jelzőrendszeri tagok azok, akik családon vagy intézményen belül a gyerek bántalmazás miatt megváltozott viselkedést észlelniük kell, azt, hogy a gyerek körül nincs minden rendben. A tapasztalat az, hogy a jelzőrendszeri tagok nem mindig vannak tisztában a kötelezettségeikkel, sőt a felelősségrevonhatóságukkal sem.
A szakértő súlyos problémának látja azt is, hogy ezek a szakmailag felelős személyek nem akarnak konfrontálódni, sokszor azzal sincsenek tisztában, hogy kérhetik a zártan kezelését egy bejelentésnek. Ugyanakkor ha a bejelentést nem teszik meg, akkor jogilag felelősségre vonhatók foglalkozás körében elkövetett kiskorú gyermek veszélyeztetése miatt.

   "Egy gyerek felneveléséhez egy egész falura van szükség, egy gyerek bántalmazásához pedig egy egész falu félrenézésére".

Mit kell tenni, ha a szomszédunkban gyereket bántalmaznak?

– Az illető tegyen feljelentést a gyermekjóléti szakszolgálatnál, a rendőrségen (súlyos vagy sürgős esetben 72 órán belül, enyhébb esetben 8 napon belül), ahol névtelenül is lehet feljelentést tenni, hiszen senkitől sem várható el, hogy a saját biztonságát kockáztassa. Tény az, hogy a bejelentéseket minden esetben a gyermekjóléti szakszolgálatoknak be kell fogadnia és el kell járnia az ügyben - hangsúlyozza a szakértő.

További problémát jelent, hogy elbizonytalanítja a jelzőrendszer tagjait a bejelentéstől a bántalmazott gyerek bizalmas kérése a felnőtt felé, hogy a felnőtt ne mondja el másnak a titkát, ami még tovább nehezíti az ügy megfelelő kezelését. Erre ráerősít, ha maga a bántalmazó felnőtt hiteti el a gyerekkel, hogy a bántalmazásról, szexuális visszaélésről nem szabad mással beszélnie. Mérő Vera ezzel kapcsolatban felsorolja a legjellemzőbb mondatokat, amiket ilyenkor a bántalmazók a gyerek fülébe ültetnek, és ami félelmet vált ki a gyerekben:

   "Ez a mi titkunk".
   "Anyukád meghal, ha ezt elmondod másnak".
   "Nem maradhatsz többet otthon, ha elmondod".
   "El fognak vinni az árvaházba, ha elmondod másnak".

Az elkövetők sokszor nem pedofil betegek, hanem bűnözők

– Károsnak tartom, hogy a gyermekbántalmazás egész narratívája a pedofíliára van felfűzve, miközben pont a lényegről nem beszélünk: a gyermekek szexuális kihasználását túlnyomó részben nem pedofil betegek követik el, hanem azért használnak felnőttek gyerekeket, mert ők vannak kéznél, mert könnyen hozzáférnek a gyerekekhez, és kisebb a lebukás veszélye. Tehát az elkövetői kört túlnyomórészt nem beteg emberek, hanem bűnözők alkotják, akik nem egy klinikai betegséggel küzdenek, hanem önmagukkal, és a visszaélés nem szól másról, mint a hatalomról.

EZ IS ÉRDEKELHET: Nem tehetsz róla, tehetsz ellene közösségi oldala

Lesújtó intézményi háttér, kiapadt erőforrások

Az elsöprő társadalmi felzúdulás egy konkrét intézeti eset kapcsán robbant ki. Mérő Vera az interjúban elmondta, hogy az elmúlt két évben végiglátogatta a budapesti intézeteket, és tapasztalata szerint igenis vannak nagyon jó intézmények, ahol kiváló, a gyerekek érdekeit és biztonságát szem előtt tartó, ám súlyosan alulfizetett, a pedagógusi bérek töredékéért dolgozó szakemberek állnak helyt.
Az intézményekben emiatt nagy a fluktuáció, mert nem tudják megtartani azt a munkaerőt, akiknek nemhogy albérletre nem telik, hanem párizsira sem.

Másik rendszerszintű probléma szerinte, hogy egy nevelőszülőre két-három gyerek is juthat, akár a meglévő sajátjai mellett. Ezek a nevelőszülők bár hiába alkalmasak a feladatra, túlterheltségük miatt nagyon gyorsan kiégnek.
Mint látjuk, az erőforráshiány óriási probléma, az intézmények állapota pedig lesújtó, nem beszélve a fejlődésben lévő gyerekek napi étkezésre nem elegendő, siralmasan alacsony összegeiről.

A teljes beszélgetés ebben a videóban nézhető meg.

Nyitókép: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás