Szülő- és gyereknevelés

Egy vízben fuldoklónak 20-60 másodperce van arra, hogy megmentsék - Honnan ismerjük fel, hogy valaki életveszélyben van?

A vízbe fulladás megtévesztően csöndes esemény. Az a drámai sikoltozás, kiabálás, intenzív csapkodás, amit a filmekből ismerünk, nagyon ritka a való életben. De miről ismerhetjük fel, ha valaki fuldoklik?

A nyári strandolás, fürdőzés hatalmas élményt jelent a családnak, de fontos mindig szem előtt tartanunk, hogy a baj könnyen megeshet, a víz veszélyes is tud lenni. Nem kérdés, hogy mindenki azonnal segítségére siet annak, aki életveszélybe került, ám a probléma sokszor azzal van, hogy fel sem tűnik, ha valaki fuldoklik körülöttünk. Ennek az az egyszerű oka, hogy másként képzeljük el a fuldoklás folyamatát, mint ahogyan az a valóságban zajlik.

A Bethesda Gyermekkórház szakembereit kérdeztük arról, hogy mik a vízbe fulladás egyértelmű jelei.

A vízbe fulladás veszélyesen csendes

Szervezetünk ösztönös reakcióval válaszol a valós vagy érzékelt vízbe fulladásra. Hogy ez mennyire veszélyesen csöndes és láthatatlan jelenség, a számok is mutatják: az USA-ban a vízbe fulladás a második leggyakoribb halálnem a 16 évesnél fiatalabb gyermekek körében. De mi is történik valójában?

 • Néhány ritka esetet leszámítva, a fuldokló képtelen segítséget hívni. Légzőrendszerünk a légzésre van rendelve, a beszéd   csak másodlagos, ráépült funkciója. Ahhoz, hogy beszélni tudjunk, először jól kell tudnunk lélegezni.
   
 • A fuldokló szája nincs elég ideig a felszín fölött, hogy lélegezni is és kiáltani is tudjon. Csak a ki- és belégzésre képes koncentrálni, mielőtt újra elmerül.
   
 • A fuldokló nem tud integetni. Ösztöne kényszeríti, hogy kezét oldalt tartva lefelé nyomja a vizet, ezzel próbálja kiemelni a fejét.
   
 • Nem tudja akaratlagosan kontrollálni kézmozdulatait, nem tud a segítségére siető ember vagy mentőeszköz felé nyúlni.
   
 • Testét az ösztönös fulladási reakció alatt végig függőlegesen tartja a vízben, de nem feltétlenül tapos a lábával. Ha nem mentik meg, csak mindössze 20-60 másodpercig tud a felszínen küzdeni, mielőtt elmerül.

Mindez nem jelenti azt, hogy aki csapkod és segítségért kiabál, nincs veszélyben! Valószínűleg pánikba esett. A pánikreakció jelei nem mindig mutatkoznak a fulladáskor jelentkező ösztönös reakció előtt, a pánik időtartama általában nem hosszú, és az ösztönös reakciótól eltérően ekkor az áldozatok még tudnak segédkezni saját megmentésükben. Megragadják a mentőövet, a biztosító kötelet vagy más mentőeszközt.

Miről ismerhetjük fel, hogy valaki fuldoklik?

 •     feje alacsonyan van a vízben, szája épp a víz szintjén van,
 •     feje hátra van hajtva, szája nyitva,
 •     szeme üres, üveges, nem tud fókuszálni/csukva van,
 •     haja a homlokára vagy szemére simul,
 •     nem használja a lábait,
 •     hiperventillál, zihál, kapkodja a levegőt,
 •     próbál egy irányba úszni, de nem halad előre,
 •     próbál a hátára feküdni,
 •     úgy tűnik, mintha egy láthatatlan létrán mászna fel

Ez is érdekelhet: Egy kisgyereknek a kikötőbe érkezés pillanatától viselnie kellene a mentőmellényt

És végül, ha hajózás közben egy társunk vízbe esett, de úgy tűnik, jól van, nem szabad ezt biztosra vennünk. Néha pont az a legnyilvánvalóbb jele annak, hogy valaki fuldoklik, hogy nem tűnik úgy, mintha fuldokolna, csak tapossa a vizet, és a hajó felé néz. Hogy győződjünk meg róla? Kiáltsunk oda neki, hogy jól van-e. Ha tud válaszolni, valószínűleg minden rendben. Ha üres tekintettel néz vissza, akkor kevesebb mint 30 másodpercünk van, hogy odaérjünk hozzá.

Kedves szülők! A vízben játszó gyerekek zajosak. Ha csönd lesz, azonnal oda kell mennünk, hogy megtudjuk, miért.

A cikk a Bethesda Gyermekkórház engedélyével jelenik meg.
Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás