Szülő- és gyereknevelés

Életveszélyes állapotban van két kisgyerek, akiket a franciaországi késes támadó sebesített meg

A legfrissebb adatok szerint a késes támadó hat embert, köztük négy kisgyereket sebesített meg csütörtök reggel a kelet-franciaországi Annecy városában egy parkban - közölték az AFP hírügynökséggel francia hatóságok.
(Fotó: Getty Images)

A támadó elvált, kislánya hároméves

A rendőrség elfogta a férfit, egy menekültstátusszal rendelkező szíriai állampolgárt.

A 31 éves Abdalmasih H. 2023. április 26-án kapott menekültstátuszt Svédországban, ahol tíz éve élt. Nős, a felesége svéd, közös kislányuk hároméves. A pár nyolc hónappal ezelőtt különvált, a férfi ezután legálisan, egyedül érkezett Franciaországba, ahol 2022 novemberében egy második menedékkérelmet is beadott a francia hatóságoknak, de elutasították, miután időközben Svédországban megkapta a menekültstátuszt - közölték rendőrségi források.

A támadó saját állítása szerint a szíriai keresztény közösséghez tartozik. A támadáskor keresztet viselt, és egy keresztény imakönyv volt a kezében, amikor letartóztatták. Nem volt korábban dolga a rendőrséggel, nem szerepel a titkosszolgálati nyilvántartásokban.

A megtámadott gyerekek három év alattiak

A BFM hírtelevízióban megszólaló szemtanúk elmondták:

reggel háromnegyed 10 órakor egy üvöltözve rohanó férfira lettek figyelmesek az Annecy-tó mentén húzódó parkban, aki egyszer csak késsel rátámadt babakocsiban lévő gyerekekre, majd egy beavatkozó felnőttet is megsértett, végül a helyszínre érkező rendőrökre támadt, akik előállították. A támadás közben a késelő nem mondott semmit.

"Mindenkit meg akart támadni. Elugrottam előle, és akkor egyenesen nekiment egy bácsinak és egy néninek, a bácsit megkéselte" - mondta a Dauphiné Libéré regionális napilapnak Anthony Le Tallec labdarúgó, aki a parkban futott a támadás idején.

"Irreális volt az egész. Üvöltözött, de nem nagyon lehetett érteni, hogy mit. Aztán nekiment a gyerekeknek, majd menekülni kezdett, de közben megérkeztek a rendőrök, akik megpróbálták feltartóztatni anélkül, hogy rálőttek volna. Amikor megértette, hogy csapdahelyzetbe került, egy idős emberre is rátámadt, és akkor a rendőrök lábon lőtték" - mondta egy szemtanú a BFM hírtelevízióban.

Két gyerek és egy felnőtt állapota életveszélyes

A sérültek közül két gyerek és egy felnőtt állapota életveszélyes - közölték az AFP-vel rendőrségi források. Valamennyi sérültet Annecy kórházában ápolják.
Bár a terrorelhárítási ügyészség is vizsgálja a történteket, egyelőre nem nyilvánította terrorcselekménynek a támadást, a bűnügyi rendőrség végzi a nyomozást. A késelőnek nincsenek pszichológiai problémái, így kihallgatható - közölte a rendőrség.


A franciaországi Annecy városa - A helyiek fel sem fogják, hogy az addig békés városban ilyen eset megtörténhet (Fotó: Getty Images)

Franciaországot sokkolta a hír

Emmanuel Macron államfő a Twitteren "gyáva támadásnak" minősítette a késelést, amelynek következtében "gyerekek és egy felnőtt élet és halál között van".
"Az országot sokkolta a hír. Gondolatainkban velük, a hozzátartozóikkal és a mentőszolgálatokkal vagyunk" - írta az elnök.
A nemzetgyűlésben a kormány jelenlévő tagja és a képviselők és egyperces csenddel adóztak a támadás sérültjei előtt. Yaël Braun-Pivet, az alsóház elnöke arra a kérte a jelenlévőket, hogy az egyperces csenddel gondoljanak "a súlyos támadás áldozataira és a hozzátartozóikra".
Élisabeth Borne miniszterelnök és Gérald Darmanin belügyminiszter jelezte, hogy délután a támadás helyszínére látogat.

MTI 2023. június 8., csütörtök 15:09

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás