Szülő- és gyereknevelés

Érett-e már a gyerek arra, hogy egyedül hagyd? Ezeket mérlegeld

Mennyi idősen lehet egyedül hagyni otthon egy gyereket? Nagycsopotban már igen? Vagy valamikor alsóban? Tényleg törvényellenes, és feljelenthet a szomszéd, ha leugrasz a boltba, amíg a nyolcévesed otthon tévét néz? Kérdések, amelyek előbb vagy utóbb minden családban felmerülnek.

Először is, hadd oszlassunk el egy tévedést: a széles körben elterjedt városi legendától eltérően ma Magyarországon nem szabályozza törvény, hogy egy gyereket mennyi idős korától lehet egyedül hagyni. Akárki is ijesztgetett eddig azzal, hogy kivonul a gyámügy, ha a 12 évnél fiatalabb gyerekedet akár csak öt percre is felügyelet nélkül hagyod otthon, tudd, nem volt igaza. Innentől fogva viszont a szülők józan belátására van bízva, mennyi idős kortól és milyen körülmények között bíznak meg annyira a gyerekükben, hogy magára merjék hagyni a lakásban.

Mivel minden gyerek más, észszerű keretek között nem az életkor, hanem inkább a körülmények és a gyerek személyisége határozza meg, hogy szabad-e egyedül hagyni a lakásban. Ezért mielőtt a döntést meghozzátok, az alábbi kérdéseket vizsgáld meg:

Szeretne-e a gyerek egyedül maradni? Vannak családok, akik kis lakásban, zsúfoltan élnek, a gyerek egy szobán osztozik a testvérével, és néha nagyon igényelne egy kis privát szférát. Ő biztos, hogy hálás lesz azért, ha egy rövid időre magára maradhat. Más gyerek viszont még nagyobb korában is szorong egyedül, az ő esetében ezt nem kell erőltetni.

Milyen az aktuális hangulata? Ha bal lábbal kelt fel, és egész nap indulatosan, meggondolatlanul viselkedik, inkább találj más megoldást, ne hagyd magára. Ilyen állapotban könnyen sodorhatja veszélybe magát.

El tudod-e érni? Van-e saját telefonja, vagy legalább a családnak él-e még a vonalas száma? Mindenki számára megnyugtató, ha bármikor eléritek egymást, ha szükséges.

Van-e a közelben valaki, akihez szükség esetén fordulhat? Egy szomszéd vagy egy közelben lakó nagyszülő mindenképpen jó, ha kéznél van bármi gond esetén.

Nem jósolnak aznapra szélsőséges időjárást? Ha például vihar van kilátásban, jobb, ha nem hagyod otthon a gyereket. Még egy kiskamasz is félhet a dörgés-villámlástól, ha pedig az áram is kimarad, amíg egyedül van, kisebb sokkot kaphat.

Lesz-e vele vendég gyerek? A gyerekek habitusától függ, hogy együtt szépen eljátszanak-e, vagy épp életveszély kettesben hagyni őket. Azonban ha csak tíz percre is hagyod magára a vendég gyereket a sajátoddal, mindenképp egyeztess előtte a szüleivel! Egyáltalán nem biztos, hogy mindenki hozzád hasonlóan áll a kérdéshez.

Szabályok otthon hagyott gyerekeknek

Az alábbi lista nem kőbe vésett törvények gyűjteménye, de érdemes alapul venni és alaposan átbeszélni, mielőtt egyedül marad a gyerek a lakásban:

  1. Nincs kerti játék! Különösen akkor, ha trambulinotok is van, ami nagyon jó szórakozás, de különösen balesetveszélyes, ezért elérhető felnőtt nélkül ne használják a gyerekek.
  2. Nem nyitunk ablakot! Minél magasabban van a lakás, annál fontosabb szabály, hogy az ablakot ne nyitogassák, és az erkélyre se menjenek ki.
  3. Nem nyitunk ajtót senkinek! Magától értetődőnek tűnik, mégis könnyen elfeledkezhetnek róla, ha az amúgy ismerős postás vagy szomszéd csenget. A félreértések elkerülése végett legjobb, ha senkinek, még jó ismerősnek sem nyitnak ajtót, kivéve abban az esetben, ha előre megbeszélitek, hogy az illető esetleg rájuk néz néha.
  4. Nem főzünk! Felső tagozatos gyerekek talán szívesen kísérleteznek már a konyhában, mégis érdemes erre inkább akkor bátorítani őket, amikor te is otthon vagy. Gyufával, késsel, forró vízzel ne foglalkozzon egy kiskamasz se úgy, hogy nincs senki a közelben vészhelyzet esetére.
  5. Nem megyünk sehová! Legbiztonságosabb abban maradni, hogy amíg egyedül van a lakásban, sehova nem megy. Ezen természetesen lehet lazítani, ha előre felhív, és megkérdezi, lemehet-e a focipályára vagy át a barátnőjéhez, de az alapfelállás legyen az, hogy otthon marad.

Hogy mennyi idősen marad otthon a gyerek először egyedül, az az ő személyiségén és a szüleién is múlik. Akárhány éves is legyen, egy biztos: először szorongani fogsz, ötpercenként rátelefonálsz, és lelki szemeid előtt a legszörnyűbb rémálmaid peregnek majd le, mire hazaérsz. Ahogy azonban telik az idő, mindannyian belejöttök, és hamarosan már élvezni is fogjátok a megnövekedett mozgásteret.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás