Szülő- és gyereknevelés

7 mondat, amit soha ne mondj a gyerekednek, ha jót akarsz neki!

7 mondat, amit nem szabad használni a gyerekekkel való kommunikáció során!

Egy kisgyerek számára a szülők jelentik a mindent: tőlük kap szeretetet, biztonságot, táplálékot, mindazt, amire szüksége van a fejlődéshez. Azonban köztudott, hogy az ember képes hibázni, rossz döntéseket hozni, és ez érvényes a gyereknevelésre is.

Most következzen 7 olyan mondat, amit tilos kimondani gyerekek jelenlétében, legalábbis erre hívják fel a pszichológusok a szülők figyelmét.

1. Hagyd abba a sírást, most rögtön!

Azért nem szabad és nem érdemes rákiabálni egy síró gyerekre, hogy befejezze a bömbölést, mert a kicsik nem képesek kontrollálni az érzelmeiket. A parancsoló mondat helyett érdemes inkább azt mondani: “Nem baj, ha sírsz, de meg kell értened, hogy amit tettél, az nem volt helyes.”

2. Csalódtam benned

Ha a gyerekünk csalódást is okozott, ezt egyenesen ne mondjuk meg neki, hanem próbáljuk megbeszélni a dolgokat, hogy mi okból tette azt, amit tett. A csalódtam benned helyett mondd inkább ezt a gyereknek: “Hibát követtél el, de gyere, beszéljük meg, oké?”.

Ezt már olvastad? Egy svéd pszichiáter figyelmeztetése! Ez történik azokkal a gyerekekkel, akiknek mindent megengednek a szülők!

3. Nem vagy jó semmire

Egy ilyen mondat súlyosan alááshatja egy gyerek, kamasz önbizalmát, és képes meghatározni akár egész felnőttkorát. Ne feledjük: a gyerek számára a szülők istenek, ezért amit nekik mondunk, azt szentül elhiszik, és úgy fognak gondolni magukra, mint akik valóban nem jók semmire. Ebben az esetben is érdemes megbeszélni a dolgokat, kiemelni a gyerek pozitívumait, erősségeit, és meg kell nézni, hogy a hiányosságokat miként lehet pótolni.

4. A nagyfiúk/lányok nem ijednek meg semmitől

Dehogynem! Miért, mi felnőttek, talán semmitől sem félünk? Miért csapnánk be a gyerekünket? A félelem hozzátartozik az élethez, inkább arra kell bátorítani a fiatalokat, hogy mindig, minden helyzetből létezik kiút, csak segítséget kell kérni.

5. Rossz vagy

Sosem szabad azt mondani egy gyerekre, hogy rossz. Helyette mondjuk azt, hogy: “Amit tettél, az rossz volt”. A lényeg az, hogy nem szabad egyenlőségjelet tenni a gyerek és a rossz jelző közé. Ez nagyon fontos, hiszen nem maga a gyerek rossz, hanem amit tett, és ugyanolyan eséllyel tehet jót is.

Ezt már olvastad? 6 dolog, amit a gyerekeknek meg kell tanulniuk 13 éves korukig!

6. Mindent te érted csinálok

Ezt nem szabad a gyereknek felróni, hiszen az a mi gyerekünk, természetes dolog, hogy érte mindent megteszünk. Nem ő döntötte el, hogy megszületett, így ő nem jelenthet problémát egy szülőnek sem.

7. Kövér vagy!

Egy ilyen mondat komoly önbizalomrombolást idézhet elő. Ha a gyerekünk kövér, akkor azt tudomásul kell venni, és annak nincs semmi értelme, hogy közöljük vele, hogy túlsúlyos. Egy szülőnek példát kell mutatni, és ha fogyókúrára szeretné biztatni a gyerekét, akkor azt neki is be kell vállalnia.

A cikk forrása: filantropikum.com

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás