Szülő- és gyereknevelés

Extrém módon kitettek a bántalmazásnak a hátrányos helyzetű fiatalok! Az idei Mosolyvadász táborok erre a sérülékenységre fókuszáltak

A bántalmazás megelőzése és a figyelem felkeltése volt a fő téma a hátrányos helyzetű fiatalok számára szervezett Mosolyvadász táborokban.

A bántalmazás és annak megelőzése az egyik legfontosabb téma ma a gyermekvédelemben élő fiatalok számára, ők ugyanis különösen kitettek a bántalmazás különböző formáinak. A probléma fontosságát felismerve a Generali a Biztonságért Alapítvány idén is közös táborozásra invitálta a gyermekotthonok lakóit a Mosolyvadász program keretében. Ennek köszönhetően 2023-ban összesen 70, az ország különböző részein állami gondozásban élő fiatal találkozhatott egymással támogató közegben, és tapasztalhatta meg a kis- és nagycsoportos foglalkozások, készségfejlesztő játékok segítségével, hogy egyáltalán nincs egyedül.

A világon egymilliárd gyermeket érint évente a szexuális, fizikai vagy érzelmi erőszak és közülük 40 ezren válnak gyilkosság áldozatává. A koronavírus-járvány okozta bezártság pedig az élet számtalan területére hatással volt – a pandémia alatt egyes becslések szerint akár 30%-kal is nőhetett a gyermekbántalmazási esetek száma.

Az állami gondozásban élő fiatalok különösen kitettek a bántalmazás különböző formáinak, így idén a Generali a Biztonságért Alapítvány a Mosolyvadász program keretében ezt a témát helyezte a két, állami gondozásban élő gyermekeknek szóló táborának középpontjába. A táborokban élménypedagógiai eszközökkel edukálják a részt vevő fiatalokat. 2023-ban a két esemény a 2021 óta működő ALAP!Tábor szakmai koncepciója szerint valósul meg.

Az 5 napos élménytáborok különleges eszköztárral vértezik fel a gyermekeket annak érdekében, hogy meg tudják magukat védeni a megfélemlítéstől, bántalmazástól, illetve sokoldalúan fejleszthessék önbizalmukat és önértékelésüket. A fiatalok feltöltődhetnek, megélhetik az örömöt, megtapasztalhatják a támogató és szeretetteljes közeg érzését, illetve meghúzhatják egyéni határaikat és megtanulhatják a választás szabadságának jelentőségét is.

2023-ban összesen 70, az ország különböző részein állami gondozásban élő fiatal találkozhatott egymással. Sok érintett gyerek számára ez az egyetlen lehetőség, hogy új tájakat fedezzen fel – idén Horányt és Aggteleket – és találkozhasson sorstársaival, az élménypedagógia eszközeivel pedig fejleszthetik önértékelésüket és olyan gondolatokat is megoszthatnak a hozzáértő nevelőkkel és a táboroztató szakemberekkel, melyekről korábban nem mertek beszélni.

Sokakat érint a kortárs bántalmazás

A Mosolyvadász program keretében, az Élményakadémia közreműködésével szervezett táborok középpontjában minden évben egy kiemelten aktuális probléma áll. „A témakör kiválasztását mindig befolyásolják az aktualitások, amit tapasztalunk magunk körül a világban, és amiről a velünk kapcsolatban álló gyermekotthonok és nevelők beszámolnak. Emellett az irányt meghatározza az is, hogy mik azok a témák, melyek a gyermekotthonok sérülékeny célcsoportnak számító kis lakói számára fontosak lehetnek, mi érinti őket a leginkább. Sajnos a kortárs bántalmazás nem csak számukra központi téma az év során: a hétköznapi fiatalokat is érinti. 

Az elképesztő méreteket öltő képernyőhasználat, a kontrollálatlan médiatartalom, a feléjük ezeken a csatornákon keresztül beáramló agresszió, a furcsa social media kihívások, és az, hogy mindebben magányosan vesznek részt, mind erősíti azt a tendenciát, hogy sokszor egymás ellen fordulnak.

Azt reméljük, hogy a táborban, sok program és vidámság, megerősítő és pozitív légkör közepette meg tudják látni egymást azok is, akik egyébként bántják egymást és tudunk hatással lenni arra, hogy a bántalmazás csökkenjen” – meséli Gyöngyösi Krisztina mentálhigiénés szakember, az Élményakadémia trénere.

Mosolyvadász táborok több mint 12 éve

Talán nehéz elképzelni, hogyan is zajlik egy ilyen tábor, és mennyire más ahhoz képest, amire először asszociálunk a tábor szó kapcsán; ahhoz viszont kétség sem férhet, milyen sokat ad ez a néhány nap az állami gondozásban élő gyerekeknek – és mellette a trénereknek is.

„Vannak fantasztikus csúcspontok egy-egy Mosolyvadász tábor folyamán. Idén is nagyon jó volt találkozni régi táborozókkal, látni, mekkorát nőttek, elballagtak az iskolából, kamaszodnak… Öröm ott lenni, amikor új barátságok születnek, sokszor olyan gyermekek között akár, akik nagyon hasonló körülmények és nehézségek között élnek, de enélkül soha nem találkozhatnának. Nagyon megható a zárás is, amikor tudjuk, hogy most vége, ennyi volt az idén, ez a tábor is véget ért, de azért szüretelünk is közben, hogy mennyi mindent tudunk magunkkal vinni és meg is könnyezzük, mert nehéz a búcsú, mindenki visszatér a hétköznapok valóságába” – teszi hozzá Gyöngyösi Krisztina.

„A Mosolyvadász programmal már több mint 12 éve támogatjuk a gyermekotthonokat. Ez egy kiemelten fontos ügy számunkra, és szeretnénk megmutatni a fiataloknak azt, hogy felnőttként ők is hasznos tagjai lehetnek a közösségeknek” – teszi hozzá Olt Boglárka, a Generali a Biztonságért Alapítvány képviselője.

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás