Szülő- és gyereknevelés

Ezért elengedhetetlen, hogy az apuka is aktívan jelen legyen a gyermeke életében!

Egy friss kutatás arra világított rá, hogy az apák aktív jelenléte a gyermeknevelésben kivételes hatással bír az iskolás gyermekük tanulmányi eredményeire!

Régóta tudjuk, hogy a szülői elkötelezettség különösen fontos a gyermek fejlődése szempontjából, a Leedsi Egyetem által vezetett új tanulmánya óta pedig már azt is, hogy az apák "egyedülálló és jelentős hatást" gyakorolnak a gyermekek tanulmányi eredményeire - írja a The Guardian. Azok a gyerekek, akiknek az apukájuk óvodás korukban mesét olvas, együtt játszik velük, énekel és rajzol nekik, jelentősen javul az általános iskolai eredményük - derül ki a friss kutatásból. A tanulmány szerint, már akár napi 10 perc is sokat számít.

Anya és apa hatása a kisgyerek fejlődésére

A tanulmány különbséget tett az anyák és az apák hatása között. Míg az apák részvétele gyermekük iskolai teljesítményre volt hatással inkább, addig az anyák a gyermek érzelmi és szociális viselkedésére hatnak jobban.

A tanulmány azt ajánlja az apáknak, hogy minden héten amennyi időt csak tudnak, szakítsanak a gyermekeikkel folytatott játékos és oktató tevékenységekre, mert a rendszeres foglalkozások gazdagítják a gyermekek kognitív és nyelvi fejlődését. "Már napi 10 perc is jótékony hatással lehet"- emeli ki a tanulmány. 

EZ IS ÉRDEKELHET: 5 dolog, amit az apukák nagyon másképpen csinálnak, mint az anyukák!

Fontos az apák aktív részvétele

Dr. Helen Norman, a Leeds University Business School kutatója, a kutatás vezetője elmondta: "Az anyák még mindig inkább az elsődleges gondozói szerepet töltik be, és ezért ők végzik a legtöbb gyermekgondozási feladatot, de ha az apák is aktívan részt vesznek a gyermekgondozásban, az jelentősen növeli annak valószínűségét, hogy a gyermekek jobb jegyeket kapnak az általános iskolában. 

Helen Dodd, az Exeter Medical School gyermekpszichológia professzora elmondta: "Ez egy jelentős kutatás, amely megmutatja az apák és az anyák mennyire eltérő hatással bírnak a gyermekek fejlődésére, az apák bevonása különösen az általános oktatási eredményekhez kapcsolódik, míg az anyák bevonása szorosabban összefügg az általános közérzettel, a figyelemmel, a mentális egészséggel és a szociális készségekkel.

A tanulmány 2000-2002-ben született gyermekekről gyűjtött adatokat, közel 5000 anya és apa háztartásából vett reprezentatív angliai mintán alapul, amelyet összekapcsoltak a gyermekek hivatalos oktatási nyilvántartásával a korai alapozó szakaszból származó adatokkal.
Az apák bevonása pozitív hatással volt a gyermek iskolai teljesítményére, függetlenül a gyermek nemétől, etnikai hovatartozásától, a tanévben betöltött életkorától vagy a háztartás jövedelmétől. A tanulmány rámutatott arra is, hogy a korai szegénység jelentős káros hatással van az iskolai végzettségre.

Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás