Szülő- és gyereknevelés

EZT UTÁLTUK A LEGJOBBAN A SULIBAN A 80-AS ÉVEKBEN

Iskolai egyenruhát már a középkorban is hordani kellett. 1222-ben Canterbury érseke elrendelte a cappa clausa, azaz egy speciális köpeny viselését, Londonban pedig az 1500-as évekre nyúlik vissza a szokás.


Fotó: Fortepan / Bauer Sándor

Mára a világ rengeteg országában írják elő, hogy az iskolások egyenruhában jelenjenek meg. Ebben az élen jár Albánia (a középiskolásoknak kötelező az egyenruha az egész országban), Ázsia, az Egyesült Királyság, Írország, Málta és Dél-Afrika. Ez a ruha egységes, azaz minden tanulónak ugyanolyat kell belőle viselnie, a mérete és a neme szerint. Ez az intézmények szerint erősíti az összetartozás érzését, nyilvánvalóvá teszi, ki melyik iskola tanulója – azt képviselnie is kell –, és jelentősen leszűkíti a gyerekek közti versengést is. 

A legfurcsább egyenruhák

A filmekből vagy néhány hazai iskolából ismerős egyenruha a fiúknak zárt cipőt, hosszúnadrágot, inget vagy rövid ujjú, ingnyakú pólót, és esetenként zakót és nyakkendőt ír elő, a lányoknak meghatározott hosszúságú szoknyát, térdharisnyát, blúzt kell viselniük, néha szintén nyakkendővel vagy blézerrel, esetleg kardigánnal. Ám a világ egyes országaiban ennél sokkal furcsább az egyenruha. Az argentin általános iskolásoknak például fehér öltönyt kell viselni – bele se merünk gondolni, mennyi mosást és tisztítást igényelhetnek.

Indiában a kék színű ingekre/blúzokra és a kockás szövetekre szavaznak. Indonéziában a gyerekek hófehér blúzzal vagy inggel kezdik tanulmányaikat, míg az alsóruházat színe az osztályukat jelöli. Az érettségi napján festékszórókkal fújják tele a fehér felsőket – színes és önfeledt lehet az ünneplés. Thaiföldön szintén mindenkinek kötelező az egyenruha, ám ott a fehér pólókra és ingekre minden gyerek neve is rá van hímezve vagy nyomtatva – így aztán bárhol nyomon lehet követni őket. Az ukrán egyenruha egy kicsit kilóg a sorból: olyannyira stílusos – főleg a lányok esetében –, hogy a Vogue magazin a világ legstílusosabb iskolaruhájának nevezte. Egy angliai iskolában pedig igazán hagyománytisztelő a vezetőség: a Christ’s Hospital diákjai 1552 óta ugyanazt az egyenruhát hordják, ami citromsárga harisnyából, barna derékövből, fekete zakóból, elegáns, fehér nyakravalóból és fekete köpenyből, nadrágból, illetve szoknyából áll. 

Mik az egyenruha előnyei?

Kétségkívül minimálisra csökkenti a diákok közti versengést. Őket ugyanis nem csupán a másik érdemjegyei foglalkoztatják – sőt –, sokkal inkább az, a másik mennyire származik tehetős családból, viseli-e az épp divatos, méregdrága kiegészítőket, anyagokat. Velük szemben ruházkodás terén esélytelen egy alacsony jövedelmű családból érkező diák, akinek a szülei örülnek, ha a használt ruhák piacáról be tudják szerezni azt, ami szükséges. Ám egy dologban sántít ez az érvelés: az egyenruha kötelezővé tétele mellett is ott vannak a cipők, órák, telefonok, szemüvegek és egyéb kiegészítők, amelyek segítségével továbbra is folyhat a versengés. Ráadásul bizonyos iskolákban az egyenruha olyan sokba kerül, hogy több család elő sem tudja teremteni rá a pénzt.

A cikk teljes egészében a divany.hu oldalán olvashatod: 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás