Szülő- és gyereknevelés

Fejsérülés sportolás közben? Milyen következménnyel jár az agyrázkódás? Hogyan lehet segíteni alternatív módszerrel?

A sportsérülések nem csupán testi következményekkel járnak, de hatással lehetnek a mentális egészségre és a kognitív funkciókra is. A törött kar megnehezíti az írást és a gépelést, a mankók használata lassítja a mozgást, ami akadályozza az órákra való eljutást, a műtétek utáni lábadozás lemaradást okozhat a tananyagban. Azonban a legpusztítóbbak egyértelműen az agyrázkódások, hiszen súlyosan befolyásolhatják a gondolkodást, a tanulást, az olvasást és az emlékezetet.

Az Egyesült Államokban 30 millió gyermek és tinédzser vesz részt valamilyen szervezett sportban. Sajnos ez a részvétel évente több mint 3,5 millió sérüléssel jár csak a 14 éves és annál fiatalabb korosztályban. Bár a fejsérülések gyakoribbak a futballhoz, a jégkoronghoz és a labdarúgáshoz hasonló sportágakban, mindenhol fennáll a sérülés kockázata! Ezek a statisztikák rávilágítanak a sportsérülések komoly problémájára, és felhívják a figyelmet a megelőzési stratégiák fontosságára.

A sérülések nemcsak fizikai fájdalmat és kényelmetlenséget okoznak, de komoly mentális és kognitív következményekkel járhatnak, beleértve a tanulási nehézségeket, a motivációs zavarokat és a depressziót.

Károsodik az agy a gyakori sérülésektől

Az agy szövetének kóros elváltozását okozzák a gyakori fejsérülések, derült ki az amerikai futball-játékosok agyát tanulmányozó eddigi legátfogóbb vizsgálatból. Dr. Ann McKee, a Bostoni Orvosi Egyetem neuropatológusa 202, a sportot különböző szinten űző, korábban elhunyt játékos agyát boncolta fel. Az eredmények azt mutatják, hogy az agy szövetének kóros elváltozása, a krónikus traumás enkefalopátia, vagyis a CTE, a megvizsgált 111, profi szinten, az NFL-ben focizó játékos közül egyetlen esetben nem volt csak kimutatható. Az egyetemi-főiskolai szintű játékosok mintáiban 90 százalék volt a CTE aránya, és még a középiskolai játékosok 20 százalékánál is jelen volt. Ez a sport közbeni ütközésekre vezethető vissza, és bár az agy elég jól védett bent a koponyában, de a fejet érő ütések súlyos traumát okoznak.

Sportok előnyei gyerekeknél

Természetesen a sport számos előnnyel jár a gyerekek és tinédzserek számára, így nem kell elkerülni a részvételt, a prevenció azonban kulcsfontosságú lehet. Lássuk a sportolás pozitív hatásait:

    • Növeli az önbecsülést
    • Csökkenti a szorongás és a depresszió kockázatát
    • Segít a stressz leküzdésében
    • Javítja a szociális készségeket
    • Erősíti a vezetői képességeket
    • Fokozza a kognitív funkciókat és az agy egészségét

Új eredmények az agyrázkódás utáni felépülésben

Hagyományosan a fiatalkori agyrázkódás kezelésének legjobb gyakorlata a fizikai és kognitív tevékenységek korlátozása volt. A British Journal of Sports Medicine 2024. februári számában megjelent új eredmények azonban azt mutatják, hogy a korai iskolába való visszatérés felgyorsíthatja a felépülést. A tanulmány megállapította, hogy a teljes mentális és fizikai pihenésre vonatkozó ajánlások a tünetek megszűnéséig nem sokat javítottak a funkcionális eredményeken. Még rosszabb, hogy az elhúzódó iskolai hiányzásokkal járó elszigeteltség gyakran nem kívánt következményekkel járt a szocializációra és a fizikai felépülésre nézve.

Dr. Amy Moore, amerikai kognitív pszichológus, aki ugyan nem vett részt a vizsgálatban, de a LearningRx kutatási igazgatójaként maximálisan egyetért az eredményekkel.

   “Minél hamarabb elkezdjük az agy stimulálását agyrázkódás után, annál gyorsabban javul a kognitív funkció."

Kognitív készségek fejlesztése agyrázkódás után

Az agyrázkódásból való felépülés nehéz lehet, különösen akkor, ha az alapvető agyi készségek – mint például a koncentráció, a memória és a feldolgozási sebesség – érintettek. Az egyik program, amely segíthet a gyenge kognitív készségek hatékony fejlesztésében, az a BrainRx. Nagyon hasonló a személyi edzéshez, azzal a különbséggel, hogy célja az izmok helyett az elme erősítése. Több mint 35 éves tapasztalat és kutatás során kifejlesztett legjobb gyakorlatokat alkalmazzák a program során.

Korábbi ügyfelek, akik agyrázkódás után BrainRx programban részesültek, a következőkről számoltak be:

    • Növekvő önbizalom, önbecsülés, motiváció
    • Kitartás és önfegyelem javulása
    • Jobb figyelem, megbízhatóbb emlékezet
    • Könnyebb és hatékonyabb tanulás, olvasás, gondolkodás, javuló mentális teljesítmény

Az agytréning tehát látványos fejlődést eredményez a koncentrációs képességek, a munkamemória, a vizuális illetve auditív feldolgozás, a feldolgozási sebesség, a logikai-gondolkodási képességek és a hosszú távú memória területén. Ennek köszönhetően nemcsak tanulási nehézségek vagy agysérülés utáni rehabilitáció esetén, hanem a sportolók teljesítményének fokozása céljából is sikeresen alkalmazható.

Ha egy gyermek sportsérülést vagy agyrázkódást szenvedett, és szülőként aggódunk az iskolára gyakorolt hatása miatt, érdemes megfontolni egy agyi készségfelmérést a legközelebbi BrainRx központban. A felmérés csupán egy órát vesz igénybe, és az eredmények segítenek meghatározni, hogy mely kognitív készségek erősek, és melyek azok, amelyek számára hasznos lehet az egyéni agytréning.

Nyitókép: 123rt

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás