Szülő- és gyereknevelés

A diszlexia megváltoztatható! Más a tünete óvodás és más iskolás gyerekeknél, ezek az alarmjelek!

A gyerekek különböző ütemben tanulnak meg olvasni, így teljesen normális, hogy bizonyos pontjai ennek a folyamatnak küzdelmesebbek számukra. Ám, ha gyermeked az olvasástól és az írástól kifejezetten frusztrált, lehetséges, hogy diszlexiával küzd.

A legtöbb szülőnek a diszlexia szó hallatán az jut elsőként az eszébe, hogy gyermeke számára állandó küzdelem lesz az iskola, és rengeteg kritika fogja őt érni az olvasási nehézségei miatt. A diszlexiával kapcsolatos félelmek egy részét azonban egyértelműen az információhiány okozza. A diszlexiát és a diszlexiásokat megérteni csak úgy lehet, ha tisztázzuk a problémával kapcsolatos félreértéseket.

Mi az a diszlexia?

A diszlexia nem betegség, csupán egy állapot, annak jelzése, hogy a diszlexiás gyerek vagy felnőtt agya másképp működik. Ennek ellenére a legtöbb diszlexiás sikeresen teljesíthet az iskolában, ha személyre szabott fejlesztésben részesül, és megkapja a számára szükséges segítséget és érzelmi támogatást.

A diszlexia…

... idegrendszeri eredetű jelenség, amely megnehezíti, hogy megtanuljon valaki folyékonyan és pontosan olvasni.
... egy életre szóló körülmény. A gyerekek nem növik ki a diszlexiát, de a megfelelő agytréninggel megerősíthetők az olvasáshoz szükséges kognitív képességek.
... hétköznapi, tanulást érintő jelenség. Rengeteg sikeres ember diszlexiás, amit a kutatók több mint egy évszázada tanulmányoznak.

A diszlexia nem…

... nem érinti az intelligenciát - a diszlexiás gyerekek ugyanolyan okosak, mint a kortársaik.
... nem lustaság. A diszlexiás gyerekek nagyon keményen próbálkoznak, de több segítségre van szükségük az előrelépéshez.
... nem megváltoztathatatlan: célzott mentális feladatrendszerekkel, személyre szabott, jellemzően auditív feldolgozást megcélzó kognitív fejlesztőprogramokkal a diszlexiás személyek 80 százaléka tünetmentes vagy közel tünetmentes állapotba hozható.

Diszlexia oka

Bizonyos mentális képességek károsodása adja az olvasási képesség zavarát: például a vizuális és auditív magnocelluláris rendszerek sérülése, a figyelem, az információfeldolgozás gyorsaságának (feldolgozási sebesség) károsodása, kisagyi eredetű deficitek vagy a munkamemória gyengesége.
A kutatási eredmények azonban azt mutatják, hogy a sikertelen olvasás gyökere leginkább a hallási feldolgozási képesség problémája. Az olvasási és nyelvtanulási kudarcok 80 százalékát ennek az egyetlen képességnek a deficitje okozza.

Mennyire gyakori a diszlexia?

Dr. Sally Shaywitz, a Yale Diszlexia és Kreativitás Központ társigazgatója becslése szerint a tanulási zavarokkal küzdő gyermekek 80-90 százaléka diszlexiás - ez akár minden ötödik gyermekre is igaz lehet.

Állítása szerint sok diszlexiás gyermeket nem diagnosztizálnak, és az iskolai kudarc, amelyet környezeti tényezőknek vagy intelligenciának tulajdonítanak, gyakran nem diagnosztizált diszlexia. A szakértők korábban úgy gondolták, hogy a diszlexia gyakoribb a fiúknál, mint a lányoknál, de a jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy a diszlexia a lányokat és a fiúkat egyformán érinti.

Diszlexia felismerése

Az iskolába lépés előtt nehéz felismerni a diszlexia tüneteit, de vannak olyan jelek, amelyek már ekkor figyelmeztethetnek, ezekre a szakemberek általában felhívják a szülők figyelmét:

 • gyermeked későn kezdett beszélni
 • lassan tanul új szavakat
 • Kkicsi a szókincse, egyhangú a beszéde
 • nehezen tanul mondókákat, verseket
 • ügyetlen a ritmusjátékokban
 • gyakran nem érti, amit kérdezel vagy mondasz neki, sokszor visszakérdez
 • beszédhibák, különösen a hosszú szavak esetén

Az iskolába lépve a diszlexia jelei könnyebben felismerhetővé válnak. Ezekre figyelj oda:

 • gyermeked jóval lassabban olvas, mint az osztálytársai
 • nem igazán érti, ami le van írva
 • nem jól hajtja végre az összetett utasításokat
 • nehézséget okoz számára, hogy sorozatokra vagy listák elemeire visszaemlékezzen, például nehezen idézi fel egy bevásárlólista tételeit
 • nehezen tesz különbséget hasonló alakzatok között, összetéveszti a hasonlóan írt betűket, szavakat (pl: dob, bob)
 • nehezen különböztet meg hasonlóan hangzó szavakat (pl: bab, pap)
 • feltűnően rossz a helyesírása
 • nehezen tanul idegen nyelvet

EZ IS ÉRDEKELHET: Valószínűleg megtalálták a diszlexia lehetséges okát és megoldását! Egy francia kutatás eredménye

A diszlexia szociális és érzelmi hatásai

Míg a diszlexiára általában úgy gondolunk, mint egy olvasási zavarra, a diszlexia a gyermek szociális és kommunikációs készségeire is hatással van. Mivel zavarhatja a szavak gyors előhívását, a diszlexia akadályozhatja a gyermek azon képességét, hogy a társaival kapcsolatba lépjen, és társas helyzetekben megfelelően reagáljon. A diszlexiás gyerekek, legalábbis amíg nem diagnosztizálják őket, gyakran frusztráltak és szégyenkeznek amiatt, hogy képtelenek megtanulni olvasni. 

Érzelmi támogatás fontossága

A diszlexiás gyerekek sok esetben frusztráltnak vagy zavarban érezhetik magukat, ezért fontos, hogy érzelmi támogatást is kapjanak. Szülőként érdemes figyelni arra, hogy értékeljük az erőfeszítést, amit a kemény munkába fektet! Dicsérjük más területeken mutatott erősségeit, emlékeztessük őt arra, hogy a diszlexiának semmi köze az intelligenciához! A megfelelő önértékelés kialakítása ezekben az esetekben kifejezetten fontos és ebben szülőként nagyon sokat tudunk segíteni. 

Amennyiben felmerült gyermeke esetében a diszlexia gyanúja, forduljunk szakemberhez vagy méressük fel a gyermek kognitív képességét.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás