Szülő- és gyereknevelés

Futóbicikli - Hogyan fejleszti a bölcsődés, óvodás gyerekeket? Mire utal, ha nehezen tanul meg a gyerek biciklizni?

Hogyan fejleszti észrevétlenül a futóbicikli a bölcsődés, óvodás korú gyerekeket? Hogyan függ össze a biciklizés a tanulási nehézségekkel? Mi történik az agyban tekerés, pedálozás közben? Mozgásterapeuta szakértő válaszol.

 

- A tekerő mozdulatot a gyerekek általában 2,5-3,5 éves koruk között tanulják meg. Ha egy gyerek a tekerést nem tudja könnyen elsajátítani, akkor az a motoros automatizmus problémáját vagy a koordináció zavarát vetheti fel – mondja Berényi Zsuzsa mozgásterapeuta, TSMT-terapeuta.
A szakemberrel többek között arról beszélgettünk, miként hat a gyerekeknél a biciklizés a szellemi teljesítményre, illetve minek a zavarára utal, ha csak döcögve megy a biciklizni tanulás.

Régebben az volt az általános, hogy a gyerekek pótkerék segítségével tanultak meg biciklizni, ma ez már másképpen történik. Nem ritka látvány, hogy a gyerekek a játszótérre, bölcsődébe nagy lendülettel, futóbiciklijükön magabiztosan ülve közlekednek. Futóbiciklizés közben a kisgyerekek fejében észrevétlen tanulási folyamat és óriási fejlődés zajlik. Ha szeretnéd tudni, hogyan fejleszti a gyerekeket észrevétlenül a biciklizés, akkor kattints erre a cikkünkre.

http://www.koloknet.hu/szulo-es-gyerekneveles/igy-fejleszti-a-gyereket-eszrevetlenul-a-biciklizes-a-szakember-szerint/

A futóbicikli segítségével a kisgyerekek az egyensúlyozást saját ütemükben, bármilyen kényszer és szorongás nélkül tanulják meg. Majd amikor a következő fejlődési fok, a kétkerekű kerékpár következik, akkora már rendszerint magabiztosan uralják az egyensúlyukat.

Futóbicikli - megtanítja a biztonságos lendületkezelést
Korábban, az illegő-billegő pótkerekes biciklik esetén, csak később és nehezebben éreztek rá az egyensúlyozás képességére, ezért a kerékpározás elsajátítása is rendszerint hosszabb folyamat volt.
A futóbiciklivel nemhogy maguktól éreznek rá a gyerekek az egyensúlyukra, hanem szó szerint lépésről-lépésre, a saját ütemükben kóstolnak bele az önfeledt gurulás örömébe.

Tehát a futóbicikli nem csak egy egyszerű divat, hanem hatékonyabb eszköze lehet a biciklizés megalapozásának.

Futóbicikli - Hogyan fejleszti a bölcsődés, óvodás gyerekeket? Mire utal, ha nehezen tanul meg a gyerek biciklizni?
A futóbicikli javára írható még, hogy megtanítja a gyereknek a biztonságos lendületkezelést. A kisgyerek, miközben lejt az út, saját maga koordinálja a saját maga által létrehozott sebességet; felhúzza a lábait, ha gyorsabban akar haladni, leteszi, ha lassítani akar; amikor egy pocsolya következik, előre felkészül rá, ezáltal a test lereagálja az agyból gyorsan beérkező ingereket.

A futóbicikli során a kisgyerek mindkét lábát a földön tartja, ezért a veszélyérzete megszűnik, így a bátortalanabb, kevésbé ügyes gyerekek önbizalmát is a futóbicikli rendkívül képes fokozni.

A biciklizés elutasítása akár mozgásfejlődési elmaradásra is utalhat
- Semmiképpen sem szabad erőszakoskodni a kisgyerekkel a biciklitanulással kapcsolatban – tanácsolja Berényi Zsuzsa. - Ha a kisgyerek fél a kétkerekű biciklin, vagy azt tapasztaljuk, hogy heteken keresztül sem ügyesedik a használatában, akkor ez azt jelenti, hogy az idegrendszere még nem érett meg a biciklizésre. Lépjünk vissza arra az előző eszközre (nyuszibiciklire, kismotorra, futóbiciklire), amit biztonsággal tud kezelni. Ahogy fejlődik a koordinációja, fokozatosan alakul az egyensúlya, képes lesz elsajátítani a bonyolultabb mozgásfolyamatokat is. Ha szülőként azt látjuk, hogy a gyerek 2,5 évesen még nem tud motorozni, vagy 4 évesen nem tud tekerni, akkor ajánlatos a mozgását fejleszteni és ehhez szakember segítségét kérni – teszi hozzá.

- Vannak olyan gyerekek, akiknek problémát jelent a keresztirányú mozgás véghezvitele, és ezt a szülő sokszor maga észre sem veszi, mert laikus szemmel egyszerűen nem tűnik fel számára. Ezek a gyerekek babaként általában kihagyták a kúszást, mászást, esetleg a váltott jobb-bal mintázat helyett a két kéz – két láb mintázat szerint változtatták a helyüket. Később ők lehetnek azok, akik nehezen tanulnak meg pedált hajtani - magyarázza a szakember.

TSMT, Ayres, Delcato – hogyan tud segíteni?  
- Sok mozgásterápia például a TSMT,  az Ayres terápia vagy a Delacato torna tudják hatékonyan fejleszteni az éretlen egyensúlyi reakciókat, az ügyetlen nagymotoros mozgásokat, ezzel az értelmi vagy mozgásfejlődésbeli elmaradásokat, megkésett beszédfejődést,  sőt, akár az írás-olvasási nehézségeket is segíteni képes – mondja Berényi Zsuzsa.

Mi történik az agyban tekerés közben?

Az idegsejtek közötti összeköttetések kialakításában fontos szerepet játszik a tekerő mozdulat.

1. Javítja az agyi fehérállomány rostjainak állapotát, főként a motoros működéshez köthető területeken. A fehérállomány az idegrendszeren belüli kommunikációt teszi lehetővé, sérülése súlyos problémákhoz vezet.

2. Javul a koordináció (a fehérállományt tartja karban).

3. Gyorsul a reakcióidő (szintén a fehérállományt tréningezi).

4. Serkenti a neuronok termelődését, ezzel segíti a kognitív teljesítményt.

5. Javítja a memóriát és a koncentrációt.

Kutatások bizonyítják, hogy a stressz-hormonként nevezett kortizol szintje 15 perc pedálozás után jelentősen csökken a szervezetünkben, tehát alkalmas lehet akár az iskolai levertség és a szorongás kezelésére.

Berényi Zsuzsi

Szakértő: Berényi Zsuzsa mozgásterapeuta

 A gyermekekkel való munkáját óvodapedagógusként kezdte, majd gyógypedagógusként végzett a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Tanárképző Főiskolán, később Tervezett Szenzomotoros Tréning terapeuta és gyógyúszás foglalkoztató (HRG)végzettséget szerzett. Hosszú évek óta foglalkozik szenzoros ingerfeldolgozási problémával küzdő gyermekekkel, ezért a hatékonyabb fejlesztésük miatt az AIT-FST képesítést is megszerezte, majd ismeretei bővítése miatt NILD terapeuta lett. Egyéni és csoportos TSMT terápiával segíti a hozzá forduló családokat.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás