Szülő- és gyereknevelés

Gerincgyógyász: Megfelelő iskolatáska és íróasztal használattal elkerülhetők a gerincproblémák, tartáshibák gyerekeknél

Ne a mesefigurák, dínók, virágos díszítés döntsenek az iskolatáska választása kapcsán - hívja fel a figyelmet a gerincgyógyász.

Közeleg az iskolakezdés, az iskolatáska, az új íróasztal beszerzésének időszaka. A megfelelő asztal és táska kiválasztása azonban nem merülhet ki a praktikumban és a dizájnban. Nagyon fontos, hogy az iskolatáska, a szék és az asztal mérete a gyermek korának és magasságának megfelelő legyen, a táska kialakítása pedig biztosítsa a megfelelő tartást és súlyelosztást - hívja fel a figyelmet Dr. Márkus István, a Budai Egészségközpont gerincgyógyász, gerincsebész szakorvosa.

"Iskolaválasztás kapcsán sokszor a gyermek akarata dönt és a virágos, mesefigurás vagy dínós táska kerül a kosárba, amely lehet ugyan az aktuális kedvence a leendő kisiskolásnak, de kevésbé kényelmes és egészséges a viselete, mint az anatómiai iskolatáskának. Szerencsére az ergonomikus táskák között is sok a mutatós darab, amik kényelmesek is, így biztosan megtaláljuk a megfelelő példányt" - teszi hozzá.

Milyen a jó iskolatáska?

    • Fontos, hogy a telepakolt táska súlya ne haladja meg a gyermek testsúlyának 10-12 százalékát, ezért minél könnyebb anyagból készült, annál jobb.
    • Az ideális iskolatáskának két vállpántja van, így mindkét vállat egyforma mértékben terheljük, ezáltal pedig elkerülhető a gerinc fél oldalas terhelése. Fontos, hogy a pánt ne szorítsa a gyermek vállát és széles, párnázott legyen.
    • A merevített, párnázott hátrész nemcsak a tartást segíti, de kényelmesebbé is teszik a súly viselését.
    • Előnyös, ha van derékpánt is a hátizsákon, a súly így a medencecsontra nehezedik, leveszi a vállakról a terhelést.
    • A táska mérete is döntő: ne érjen túl a tarkón, a csípőtől egy kicsivel magasabban helyezkedjen el - így nem ütődik minden lépéskor a deréknak -, és ne legyen szélesebb a gyermeknél.

Milyen a jó íróasztal?

"Amikor bútort és széket választunk, akkor is a gyermek mérete legyen a döntő annak érdekében, hogy ülés közben fel tudja venni a helyes testtartást. Mivel a gyermek nagyon sok időt tölt az iskolapadban és otthon a tanulással, valamint, ha nincs lehetőség arra, hogy az iskolában hagyja a könyveket, minden nap viszi magával a felszerelését, így, a megfelelő táska és szék választásával nagyon sokat tehetünk a gerincbetegségek kialakulása ellen”.

Milyen a jó íróasztal szék?

Nem is gondolnánk, hogy a jó széknek milyen fontos szerepe van a helyes testtartás biztosításában és kialakításában. Ráadásul az sem mindegy, hogy hogyan ülünk a széken.

    • a szék magassága és az ülőfelület hosszúsága lehetővé teszi, hogy a gyermek egész a széktámláig hátra tudjon csúszni, miközben a talpa a földön marad,
    • a szék támlája író és figyelő helyzetben is a medencecsont tetejét és a derekat támasztja,
    • a támla nem túl hosszú, így nem akadályozza a lapockák és a hát felső részének elhelyezkedését,
    • az ülés nem túl puha és az üléslap nem szorítja a gyermek térdhajlatát, amely akadályozhatná a vérkeringést.

Hogyan kell helyesen ülni az íróasztalnál?

    • a gyerek a fenekével csússzon hátra, amennyire csak lehet,
    • támassza a szék támlájának a derekát. Ha szükséges, tegyünk a dereka mögé kispárnát, de az ülőlapra helyezhető ékpárna is sokat segíthet abban, hogy még jobb legyen a tartása,
    • a lábát támassza a földre. Ha a gyermekünk túl kicsi a szék magasságához képest, akkor dobozra is teheti a lábát. A fontos, hogy a láb támaszkodjon, így nem terheljük a derekat.

Prevenció

„A prevenciónak nagy szerepe van, így a fentiek mellett nagyon fontos a rendszeres testmozgás, hogy erős és nyújtható legyen az izomzatunk, amely a gerincünket ideális testhelyzetben tartja. A mozgással elkerülhetők és javíthatók a tartáshibák, valamint az esetleges túlerőltetéssel járó gerincízületi fájdalmak. A rendszeres sport segít az állóképességünk erősítésében, fokozza erőnlétünket, és a testünk ellenálló képességét. Ráadásul javítja az agyunk működését, így pozitív hatással lehet gyermekünk tanulási képességére is” – tette hozzá a szakorvos.

Szakértő a cikkben: Dr. Márkus István, a Budai Egészségközpont gerincgyógyász, gerincsebész szakorvos

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás