Szülő- és gyereknevelés

Gyereknap 2024: Ingyenes gyermeknapi programok Budapesten

Hamarosan itt a várva várt Gyereknap! 2024-ben is több ingyenes gyermeknapi program várja a családokat a fővárosban, amelyek mókát, kacagást, hatalmas játékot, gondtalan kikapcsolódást vagy éppen izgalmas felfedezést ígérnek. Nyitókép: Kölöknet

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Kispest-Kertvárosi Gyereknap: május 25. szombat (!)

Programok:
9:00: Futóverseny regisztráció
10:00 Futás a kisebbeknek a játszótér körül
10:15 3 km-es futás a nagyobbaknak
12:00 Futóverseny eredményhirdetés
További egésznapos programok:
kincskeresés, ügyességi játékok, kézműves sarok, arcfestés, ugrálóvár, homokkép készítés, társasjáték sarok és még sok más program. Részletek itt.

Gyereknap a Döbrentei utcában: május 26.

Gyermeknap alkalmából a Virág Benedek Ház átalakul egy nagy alkotó játéktérré. Szeretettel várnak minden kicsit és nagyot, aki szeretné kipróbálni magát a kézműveskedésben, papírvirágot hajtogatna, zajkeltőt, karkötőt vagy akár textiljátékokat készítene. A nap folyamán lehetőség nyílik olyan különféle játékok, mint ördöglakatok, billenőtáblás játékok, és egyéb ügyességi játékok kipróbálására is. A legkisebbeknek játszó sarokkal készülnek.
10:00-14:00 ezekkel az INGYENES programokkal várunk mindenkit:

Kézműves foglalkozások:
- zajkeltő készítése keserűfűből és bürökszárból
- tulipán formázása textilből
- papírvirágok hajtogatása, az elkészült virágokat cserépbe helyezzük
- textiljátékok (madárkák, süni, bagoly, kukac stb.) – kevés varrással
- nyári fali- és ajtódíszek: koszorú alapra csigák, kagylók egyéb dekorációs anyagok felhasználásával – kicsit nagyobbaknak
- nyári ajtódísz textilből – nagyobbaknak, felnőtteknek
- gyöngyözés memóriadrótra – karkötők készítése
- farmeranyagból karkötő, szív készítése – újrahasznosítás
Mozgásos és ügyességi játékok:
- egyensúlyozó
- tapintós játék
- horgászat és billenőtáblás játékok
- ördöglakatok, egyedi készítésű társasjátékok sokasága, amivel a kicsik is és a nagyobbak is szívesen játszanak: itt minden korosztály számára található játék, kb. 50-60 feladvány lesz kitéve. Lesz a kicsiknek való puzzle, a nagyobbaknak való kirakó.
- játszósarok a legkisebbeknek

11 órától a Katáng Zenekar interaktív mesekoncertjét élvezheti a közönség. A zenekar a gyerekeknek írt dalokon, megzenésített verseken keresztül kíván szólni az egész családhoz. Sajátos zenéjük a kelta, magyar, klezmer és balkán népzenéből merít, és jeles magyar költők verseiből táplálkozik.
A zenekar tagjai: Chilton Flóra - kelta hárfa, Farkas Péter - ének, gitár, banjo, cinco, ukulele, Kaczúr Csilla - ének, harmonika, ír furulyák, Kas Bence - ének, ütős hangszerek, Misik Zoltán - bőgő, Sólyom Imre (örökös tag) - vokál, bőgő

Időpont: május 26., vasárnap 10:00 – 14:00
Helyszín: Virág Benedek Ház (1013 Budapest, Döbrentei utca 9.) Részletek itt.

Gyereknap Budaörsön: május 26.

Bolhapiaccal és interaktív retro számítógép-kiállítással
10 órától a JMMH előtti lezárt útszakaszon
10.00 Holdonmacska zenekar
11.00 Ravaszdi mester - bábelőadás // Batyu színház
12.00 Válóczy Máté bűvészelőadása kicsiknek és nagyoknak
13.00 Bábos hétpróbás - drámajátékos foglalkozás Szőts Orsival és Debreceni Lucával (Budaörsi Latinovits Színház)
10.00-14.00 között:
-arcfestés
-állatsimogató és pónilovaglás
- bolhapiac gyerekeknek (MINDEN ASZTAL ELKELT)
- biciklis ügyességi játékok // Kezes-lábas játszóház
- interaktív retro számítógépkiállítás: a 80-as és 90-es évek leggyakoribb home computereit az Apple II-től több fajta Commodore-on keresztül a ZX Spektrum-ig!

A belépés itt is ingyenes. Cím: Budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház. Részletek itt.

Kertvárosi Gyereknap 2024: május 26.

Legyen ez a nap a gyerekeké! A színpadon egymást követik a gyerkőcöknek szóló ingyenes programok: bábszínház, koncertek, bohócműsor gondoskodik az egész napos vidámságról. A ligetben pedig kirakodóvásár, vidámpark és sok-sok gyerekfoglalkozás lesz, de bemutatkoznak az egész évben nálunk működő tanfolyamok gyerekfellépői is. A foglalkozásokon való részvétellel gyűjtsétek a tombolaszelvényeket, a nap folyamán két alkalommal is szuper nyereményeket sorsolunk!

Részletes program:
10:00 Apró Produkció: 3 kívánság, avagy nem minden tündérpor
11:00 Kiskalász koncert
12:00 Kertvárosi tehetségek
13:00 Tombola sorsolás
14:00 bohóc műsor
15:00 Góbi Rita: Hacukaland
16:10 Tombola sorsolás
17:00 Apacuka koncert

Cím: Erzsébetligeti Színház, Hunyadvar utca 43/c, Budapest, Hungary, 1165. Részletek itt.

Zuglói Gyereknapi Mókagyár: május 26.

Május 26-án bohóc és bűvész show-val, népi játékokkal, kvízzel, Belvárosi Betyárok koncerttel és sok-sok cukorkával és csokival várják a családokat az Újvidék térre a Gyereknapi Mókagyárba. Részletek.

Bábfesztivált a Népligetben: május 25-26.

Ujjé, a Ligetben, nagyszerű! címmel különleges bábfesztivált rendeznek május 25-én és 26-án a Népligetben, Kemény Henrik bábművész emlékére.

Az érdeklődők színes kísérőprogramokra: felhővadászatra, képregényrajzolásra, bábkészítő foglalkozásra, betyár hétpróbára, céllövöldére, zsonglőrökre és gólyalábasokra is számíthatnak a rendezvényen.

Az Ujjé, a Ligetben, nagyszerű! fesztivál Kemény Henrik Kossuth-díjas művésznek állít emléket: a palacsintasütővel hadonászó Vitéz László történeteinek megálmodója már gyerekként kötődött a Népligethez, a Mutatványos téren nőtt fel, ahova idős korában is visszatért.
A rendezvényen lesz Vitéz László-előadás, de lesznek olyan vásári bábelőadások is, amelyek szintén ehhez a műfajhoz tartoznak, de mégsem Vitéz László a főszereplőjük: ilyen a debreceni Vojtina Bábszínház (Baditz Dávid) a Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála című előadása, illetve a KL Színház (Czéh Dániel) Patkó Bandi legendája kesztyűbáb előadása.

Esténként az idősebb generációnak is lesz egy-egy felnőtt bábelőadás: szombat este Nizsai Dániel A bábjátékos című előadása lesz látható, amely Kemény Henrik életéről szól, vasárnap este pedig Fabók Mancsi Bábszínháza hozza el az Azért a kis bolondságért című előadást.

Müpa gyermeknap: május 26.

A Müpa vasárnaponkénti Cifra Palotája hatalmasra nő gyermeknap alkalmából. Zenék, mesék három színpadon; bent a Müpában és kint szabadtéren is rengeteg kreatív és zenés foglalkozás vár minden gyermeket és gyermeklelkű felnőttet, akik a „vattacukor-élmények” helyett aktívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni ezt a napot.

ZENÉS SZÍNPAD A MÜPA ELŐTT
(eső esetén: Átrium) hangosított
10.00 Ritmuslabor
11.00 Lovászi Edina
12.00 Lóci...
13.00 Kalimpa Zenekar
14.00 Superar

FESZTIVÁL SZÍNHÁZ
hangosított
12.00 Veresi balett: Hamupipőke - táncelőadás

MESÉS-TÁNCOS SZÍNPAD AZ ÁTRIUMBAN
(eső esetén a Fesztivál térben) hangosított
10.00 Kerekítő Tippentő Benedek Krisztina vezetésével
11.00 A nyúlpásztor - interaktív népmese
12.00 A só - bábmese
13.00 Napra-Forgó táncház a Pereputty együttessel
14.00 Mese-mese mátka, cirkusznak világa… - cirkuszi hétpróba

EGÉSZ NAPOS PROGRAMOK
Kültér
Népi kosaras körhinta
Mesemondó liget
Népdal kommandó
Sárkányvár - lovagi ötpróba a királylány megmentésére (várkatapult, kötélkarikás, célbadobó, diótörő, kötéllabirintus)
Kemencés parasztudvar - a kenyér útja az őrléstől a sütésig, kerekes kút…
Hétpróbás játék - tudás, bátorság, ügyesség
Kerekesszékes akadálypálya

Játékpark
- Népi fajátékok: kukoricacsutka-vár, kézimalom, hordólovaglás, tandem sí, horgászat, csirkepofozó, szerepjáték-paravánok, medvetalpak, lápjárás, frászkarika, memóriatábla, egyensúlyozó gerenda, lengőteke, csigafuttató, sajtlabirintus, kötélhúzás, babzsákreptető, célbadobós játékok (patkódobás, parasztetető, karikadobás, vödörbe dobás)
- Logikai- és társasjátékok: optikai lencsék, memóriajátékok, ördöglakatok, amőba, jenga, Hanoi tornyai, óriás tangramok, kígyókocka, labirintus, golyóvezető, lakatszekrény, malom
- Érzékenyítő játékok: mozgásjátékok, értési nehézség érzékenyítés, látássérültséget, hallássérültséget szimuláló játékok
- Ügyességi játékok: gólyalábak, csigaverseny, nyári sílécek, extramalom, hintaló, golyócsapda, építő, krumplipuska, óriás csúzli, fújtató, golyólabirintus, billegők, bödönbe dobás, mocsárjárók, konzervdobáló, asztali hoki, libegő tábla, pörgettyűk
- Babasziget: matatófalak, bábok, labdatenger, morzsoló, mérlegelő, babakonyha, képesség- és készségfejlesztő játékok

Kreatív foglalkozások
(eső esetén az Előcsarnokban)
bürökszár kerepelő, origami cserepes virág, textilmadárka, mandala, körmönfonás, szalvéta, vízirózsa, zúgattyú, illatgolyó, gyurmázó, textiltulipán, termésbábok, sünivarró, kopogtató, gyöngyöző, képeslap, kötélverés, állatfigurák, szélforgók, rongybaba, varróműhely, szélcsengő, festészet, dobkészítés, virágkötészet, újrahasznosított tárgyak, díszletkészítő műhely

Előcsarnok
(eső esetén az Üvegteremben)
- Zenei fejlesztő foglalkozások: Boomwhacker, Müpa csemege, Üveghangoló, Classroom cajón, Hangskála, Szimfónia
- Hangszersimogató (újrahasznosított hangszerek: töklíra, tankdrum, hajtókar-marimba, szemétbendzsó, stb.)
- Hangszerkészítő műhely - Bodnár Gábor hangszerkészítő mesterrel

Foglalkozások kicsiknek az Üvegteremben
(eső esetén a Lépcsőteremben) (0-3 éveseknek)
Mondókázó
Tapsi-tapsi
Diafilmsarok
Bábjáték
Képalkotó
Ölelős-dalolós

Városligeti Gyereknap 2024. május 25-26.


Fotó: Kölöknet / Fodor Cini

A főváros legnagyobb gyermeknapi rendezvényén idén is sok ingyenes program lesz azért, hogy a hátrányos helyzetű, rosszabb anyagi körülmények között élő gyermekek is jól érezhessék magukat és önfeledten szórakozhassanak, sportolhassanak, tanulhassanak. A népszerű rendezvényre tavaly több tízezer gyermek és felnőtt látogatott ki a Városligetbe. A Gyermekmentő Nagyszínpadán mindkét nap neves művészek, zenészek és más fellépők várják az érdeklődőket változatos, minden korosztályt megszólító programokkal. Lesz internetsátor, benne a biztonságos internethasználattal kapcsolatos interaktív játékokkal. Sportsziget, ahol a Budapest Honvéd Sportegyesület Sportszázadának kiválóságai mozgatják meg a gyerekeket. Részletes program itt.

Marczibányi-téri családi fesztivál: május 25-26.

Lesznek lengék, zabaszauruszok, Harry Potter, mítoszvadászok, népmesék, koncert, táncszínház, Budapest családi kvíz, kutyák és kocsik rajzverseny, igazi kutyusok és még sok-sok családi program. A szülőknek szóló beszélgetések egy titkos teremben lesznek, ahol többek között olyan szakemberekkel találkozhattok, mint Herner Dorka pszichológus vagy Gyurkó Szilvia, gyermekjogi szakember.
A KÖNYVVÁSÁRON a Lampion, az Animus és a Central könyveket szerezheted meg elképesztő árakon. A három kiadó kínálatában az egész család talál magának izgalmas olvasnivalót: a babakönyvektől Harry Potterig vagy a skandináv krimikig, a Lengemeséktől a szórakoztató irodalomig, a népmeséktől a legnevesebb pszichológusok könyveiig, a Zabaszauruszoktól a Nők Lapja szerzőinek könyveiig vagy a True Crime-sorozatig mindent elhozunk nektek.
A belépés ingyenes. További infó itt.

Gyermeknapi vidámság Óbudán – május 26.

A vidám koncertek mellett egész nap interaktív gyerekprogramokkal, játékokkal és sok-sok finomsággal is készülnek. További infó itt.

PROGRAM:

10.00-11.00 100 Folk Celsius Együttes
11.30-12.20 Mesekocsi Színház – Az állatok nyelvén beszélő juhász – zenés interaktív mesejáték
12.30-13.30 Solymászás bemutató
14.30-15.30 Kaláka együttes
16.05-16.30 Hrutka Róbert Quartett
16.30-17.00 Meseíró pályázat díjátadó ünnepség
17.00-18.00 Solymászás bemutató
Interaktív gyerekprogramok:

  •     arcfestés: 10.00-12.00 és 13.00-15.00
  •     kézműveskedés, a sátornál bohóc: 11.00-12.00

JÓ VOLT, ELMÚLT

Gyereknap a Kesztyűgyár Közösségi Házban: május 24. (!)

A mátyás téri eseményhez bárki csatlakozhat, aki kedvet érez egy kis délutáni mókázáshoz.

A gyereknapot itt péntek délután tartják 15:00 és 18:00 óra között. A szervezők kézműves-foglalkozásokkal, cirkusz-dráma játékkal, csapatsportokkal, arcfestéssel, csillámtetoválással, ugrálóvárral, lufihajtogatással várják a családosokat. Cím: Mátyás tér 15., 1084 – Budapest.
A fenti programokon kívül snack-büfé és babasarok is a rendelkezésre áll. A programokon való részvétel ingyenes. Részletek itt.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás