Szülő- és gyereknevelés

Ha így olvasod a mesét a gyereknek, szájtátva fogja hallgatni! 5 hasznos tipp a meseolvasáshoz

Hogyan tudjuk a gyerekek érdeklődését felkelteni, majd fenntartani a mese iránt? Hogyan tudjuk a gyereket a mese részesévé tenni? Máris mutatjuk.

Arról korábbi cikkünkben volt szó, hogy a gyerekek későbbi írási és olvasási képességeit miként tudja befolyásolni a rendszeres meseolvasás. Szakértőnk Tuser Julianna szakvizsgázott, okleveles gyógypedagógus-logopédus, a fejleszt-o.hu szakembere magyarázta el, hogy miként építik be a kisgyerekek az új szavakat a szókincsükbe, és azt is, hogy hogyan tud segíteni a mese hallgatása a későbbi matematikatanulásban. 
Szakértőnk ezúttal arra ad tanácsot, hogy hogyan tudjuk a gyerekek érdeklődését felkelteni, majd fenntartani a mese fonala iránt. Tuser Julianna írását ajánljuk.

Amikor a gyereket "nem érdekli a mese"

Sokaktól hallom, hogy a gyermekük nem érdeklődik a mese iránt. Valóban, van akit nem érdekel, hiszen felnőttként sem vagyunk egyformák. Azonban nagyon sok múlik azon is, hogy hogyan adjuk elő azt a mesét, mert bizony nem elég csupán (zárt szájjal) felolvasni. Érdemes előadni azt a mesét, így szórakoztatóbbá tenni, a gyermek figyelmét fenntartani és őt magát is a részesévé tenni a mesének.

Az életkornak megfelelő meseválasztás ugyancsak rendkívül fontos.

Jöjjön 5 tipp a mese „előadáshoz”:

1# Változtasd a hangodat a szereplőknek megfelelően! Természetesen a lassabb tempójú, jól artikulált olvasás alapvető. Ezen kívül játszunk a hangunkkal. A kígyó legyen „sziszegősebb”, a medve „brummogósabb” hangú.

2# Olvasd a mondatot majdnem végig, és az egyértelmű végződést várd a gyermektől! Várj 2-3 másodpercet, lehetőséget adva arra, hogy ő fejezze a mondatot. Csak akkor, ha ismeri a gyermek a mesét vagy nagyon egyértelmű a mondat befejezése (pl. a főszereplő neve az utolsó szó).

3# Túlozd el a reakciókat! Egy meseolvasás sose legyen csak egy monoton tevékenység. Ha leesik valami a mesében, annak legyen nagy hangja, ha fáj valamije a szereplőnek, akkor az „JAJJ, NAGYON FÁJ!!”

4# Kérj segítséget a gyermekedtől! A gyerekek nagyon szeretnek segíteni a felnőtteknek. Segítsen a lapozásban vagy segítsen megkeresni az elbújt cicát az oldalon, mert csak akkor tudunk lapozni.

5# "Felejtsd el" a történteket! Miután már felolvastál egy részt a meséből, kérdezz vissza, hogy mi is történt, mert te bizony elfelejtetted.

Készítettem egy kis vizuális emlékeztetőt is. Kattints a képre a teljes méretért, nyomtasd ki és tedd ki az ajtóra. Válassz ki mindig 1-2 tippet és csak azokat alkalmazd a mese ”előadásakor”.

EZ IS ÉRDEKELHET: Ha órákon keresztül nézi a képernyőt a gyerek... Tényleg akkora baj? Pszichológus válaszol!

Ha hasznosnak tartottad a tartalmat, kövesd szakértőnket az Instagramon is!

Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás