Szülő- és gyereknevelés

HISZTI: NEM KELL, HOGY BEADD A DEREKAD, DE FONTOS, HOGY ELISMERD, MIT AKAR A GYEREKED

Az akaratosság és a hiszti a kisgyerekkor kihagyhatatlan eleme. A gyerekek e próbálkozások és tapasztalatok által tanulják meg, hogy mennyire képesek megértetni magukat a környezetükkel, mennyire képesek befolyásolni azt, s így mennyire hihetnek önmaguk értékességében. A mi feladatunk, hogy úgy ismerjük el a vágyaikat, hogy közben a szabályokat mégis következetesen betartatjuk velük.


 

A kisgyerekkornak sajátossága, kötelező összetevője a hiszti. Az akaratosság és az önérvényesítés iránti vágy keveredik az érzelmi impulzivitással, amit a gyerekek még nem uralnak. Szülőként nehéz időszaknak nézünk ilyenkor elébe, hiszen akármennyire is igyekszünk az irányításunk alatt tartani a történéseket, akármennyire is dolgozunk azon, hogy megértsük a gyerekeink viselkedését, és a megfelelő eszközökkel elkerüljük a konfliktushelyzeteket, mindig nem tudjuk. Sokszor váratlanul jelennek meg, ráadásul ami korábban működött, nem feltétlenül fog egy következő helyzetben is oldást eredményezni.

A hisztikorszak nem úszható meg, nem várható el, hogy meg se jelenjen, hiába példaértékű a szülői hozzáállásunk. Utóbbi abban fog meglátszódni, hogy milyen gyakran, milyen intenzitású és milyen hosszú ideig tartó kiborulásokkal kell időnként szembenéznünk. A kisgyermekkori önérvényesítésnek fontos szerepe van az egészséges fejlődésben. A gyerekek e próbálkozások és tapasztalatok által tanulják meg, hogy mennyire képesek megértetni magukat a környezetükkel, mennyire képesek befolyásolni azt, s így mennyire hihetnek önmaguk értékességében. Ezt szülőként támogatnunk kell, csak az a kérdés, miként tehetjük meg úgy, hogy közben a szükséges határokat is megtartjuk?

A DIVÁNY SZERZŐJÉRŐL

Tarkovács Cecília szülő-gyerek coach, a kisgyermekkori fejlődés és nevelés elkötelezett szakértője. Több mint ötéves kisgyermeknevelői (bölcsődei) tapasztalata terelte a szülők célzottabb támogatásának irányába, majd saját praxisának megalapítására.

Szülőnek lenni állandó változást jelent, amivel nem mindig könnyű egyedül megbirkózni. Szülő-gyerek coachként célja támaszt nyújtani mindazoknak, akiknek küzdelmük, nehézségük vagy csak kérdésük adódik a gyereknevelés és a családi hétköznapok kérdéskörében.

A cikk folytatása a divány.hu oldalán olvasható. 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás