Szülő- és gyereknevelés

Mi a teendő, ha a gyerek az egyik szülőt részesíti előnyben a másikkal szemben?

Szívszorító, amikor minden szeretetedet és törődésedet gyermekedre fordítod, de úgy tűnik, ő több időt szeretne pároddal tölteni, mint veled. Fontos tudnod, hogy nem vagy egyedül ebben a küzdelemben, és vannak dolgok, amelyek segíthetnek, hogy változtass ezen.


Próbáld meg kitalálni, miért
Ha sok időt töltesz gyermekeddel, akkor talán jobban érdekli őket a másik szülő, mert természetesnek veszik a veled töltött időt. És fordítva, lehet, hogy a gyereked inkább azt a szülőt részesíti előnyben, aki több időt tölti vele, mivel az a szülő tudja, mire van szüksége, és jobban is akarja. Ennek a problémának az orvoslására partnereddel megpróbálhatnátok ugyanannyi időt eltölteni gyermeke(i)tekkel.

Ne feledd, ez is elmúlik majd

A kisgyermekek gyakran részesítik előnyben az egyik szülőt a másikkal szemben, ami az egyik módja annak, hogy kimutassák függetlenségüket. Gyermeked szeretné, ha saját döntéseit maga hozhatná meg, és lehet, hogy a megszokott lehetőségeket választja. Például, ha az anya az, aki minden este felolvassa a lefekvés előtti mesét, akkor érthető, hogy őt választja az apukával szemben. Tehát ha nem vagy a gyereked kedvence egy bizonyos tevékenység esetében, ne feledd, hogy ez nem azt jelenti, hogy kevésbé szeret.

Sőt, a kisgyerekeknek nehéz megérteni, hogy lehetséges egyszerre 2 embert egyformán szeretni. Mert így működik az agyuk. A kisgyermekek egyszer az anyukájukhoz vonzódnak jobban, máskor az apukájukhoz. Tehát talán csak annyit kell tenned, hogy időt adsz a gyerekednek, hogy kinőjön az adott korszakból.

Kontrolláld az érzelmeidet


Ha valamit csinálni szeretnél gyerekeddel, de ő azt akarja, hogy helyetted a másik szülő tegye azt meg, érthető, hogy megbántva érzed magad. Próbálj meg nem túl érzelgős lenni, és emiatt haragudni gyermekedre.

 

Még azt is elmondhatod nekik, hogy szomorú vagy, amikor a párodat választja helyetted, de próbáld meg nyugodtan kezelni, anélkül, hogy a gyereked bűnösnek érezné magát a választása miatt. Ez segít abban, hogy megtanulj jobban kommunikálni gyermekeddel, valamint érzéseid megosztása empátiára is taníthatja őt.

Érezz együtt gyermekeddel

 

Előfordulhat, hogy a gyerekek megtagadják a segítségét, mert azt akarják, hogy a másik szülőjük jöjjön, bár az a szülő akkor nem áll rendelkezésre. Ne rá haragudj ezért, és mutasd gyermekednek, hogy megérted az érzéseit. Tudasd vele, bár nehéz, de ilyen esetekben te vagy az, aki segíteni tud neki.

Ne feledd, hogy értékes vagy

Zaklatottnak érezheted magad, amikor gyermeked a társadat választja helyetted, de ne hagyd rossz szülőnek érezni magad. Ez nem azt jelenti, hogy rosszabbul neveled őt, mint a párod. Gyermeked preferenciái nem határoznak meg sem téged, sem az értékeidet, különösen azért, mert a preferálás általában időszakos a gyerekeknél.

 

Ne feledkezz meg a határokról

 

Bármennyire is szeretnél engedni gyermeked szeszélyeinek, hogy jobban kedveljen, fontos a határok meghúzása. Ellenkező esetben gyermeked megtanul manipulálni. És az is fontos, hogy nem te vagy az egyetlen, aki nemet mond neki és néha szigorú vele, hanem a párod is.

Emeld ki szülőtársad pozitív tulajdonságait

 

Próbáld kihangsúlyozni partnered jó tulajdonságait, amikor gyermekeddel vagy. Rámutathatsz arra, hogy mi a hasonlóság köztetek pároddal, különösen akkor, ha olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek gyermekednek tetszenek. És beszélhetsz azokról a dolgokról is, amelyek egyedivé teszik őt. Esetleg próbálj meg azokra összpontosítani, amiknek a gyermeked örülne, és amikben csak a párod tud segíthet neki. Ezután megkérheted gyermeked, hogy nevezzen meg néhány olyan tulajdonságot, amelyeket szeret benned illetve a párodban.

A cikk és a képek forrása: Brightside.me

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XKreatív tréningek gyerekeknek