Szülő- és gyereknevelés

10 szülői hiba, amiket elkövethetünk anélkül is, hogy észre vennénk

A legtöbb szülői hibát szeretetből követjük el, mert gyakran azt gondoljuk, hogy segítjük gyermekeink fejlődését és növekedését (néha még a büntetéssel is). De hosszú távon, olyan betegségek, mint például a depresszió, a szorongás vagy a rák mind azt mutatják, hogy valami nem stimmelt, ha visszatekintünk. Ha időben felismerjük, hogy mit csinálunk rosszul, mindig van esély arra, hogy változtassunk és bölcs és boldog emberek új generációját neveljük fel.

 

Alább összegyűjtöttünk 10 olyan hibát, amelyet szülőként érdemes lenne elkerülnünk. És egy ráadást is – nem szakember ajánlásával.

10. A helikopterszülők gyerekei barátok nélkül maradhatnak

10 Signs of Bad Parenting We Fall Into Without Even Knowing It
© Blockers / Universal Pictures

A helikopterszülő nevelésének tanulmányozása során az Amerikai Pszichológiai Társaság szakértői megjegyezték, hogy az ilyen szülők hajlamosak állandóan irányítani gyermekeiket azzal, hogy megmondják nekik, mit és hogyan kellene cselekedniük. Természetes, hogy a szülők mindent megtesznek, hogy gyermekeik egészségesek maradjanak és biztonságban legyenek. A gyerekek azonban az előbb vázolt esetben nem fogják megtanulni, hogyan kezeljék érzéseiket és érzelmeiket anélkül, hogy erre bizonyos fokú szabadságot kapnának. Az ilyen nevelés hatására a gyerekek küzdeni fognak a társadalomba való beilleszkedéssel, barátok szerzésével és hogy megértsék maguk és mások viselkedését.

Érzékenynek kell tehát lennünk a gyerekeink szükségleteire. Ha észrevesszük, hogy képesek segítség nélkül kezelni bármilyen helyzetet, engedjük meg nekik. Átvezethetjük őket a nehéz szituációkon, de ne kerüljünk fölénybe. Beszéljünk velük érzéseikről, érzelmeikről, és osszunk meg velük, ha szükséges, néhány stresszkezelési stratégiát.

9. A fegyelem nevében való verés légzési problémákhoz is vezethet.

10 Signs of Bad Parenting We Fall Into Without Even Knowing It
© The Slap / Matchbox Pictures

Úgy tartják, hogy a fizikai erő segíthet a szülőknek fegyelmezni gyermekeiket. Sokan nem csak egyetértenek ezzel, hanem aktívan használják is ezt a nevelési módszert. Egy 2012 -es felmérés eredményei azt mutatják, hogy a szülők 94% -a rendszeresen veri gyermekeit. A tudomány ezzel szemben más állásponton van.

A szakértők szerint a fizikai bántalmazás olyan negatív következményekhez vezethet, amelyekre a legkevésbé sem gondolunk. Antiszociális cselekvések, pszichés zavarok, valamint kábítószer- és alkoholfüggőség, hogy csak néhány példát említsünk a felmerülő viselkedési problémák közül, de a rák, a szívbetegségek és az asztma kialakulásának nagyobb kockázata is ehhez köthető. Ha kíváncsi vagy arra, hogy mely technikák működnek leghatékonyabban és melyek növelik a gyermekek önbecsülését, a legcélravezetőbb, hogy kommunikáljunk tisztán és egyértelműen.

8. A hasonlítgatás a kulcsa az alacsony önértékelésnek.


Gettyimages.com

A szüleid összehasonlítottak valaha valakivel? „Jack annyira szófogadó, de te nem!” vagy „Emily 100-ig tud számolni, míg te alig 10-ig”. Azt gondolhatnánk, hogy az ilyen analógiák arra ösztönözhetik a gyerekeket, hogy jobbak legyenek. De ez nem így van.

A pszichológusok azt kérik, hogy ne kövessük el ezt a hibát, és el is magyarázzák, miért káros az ilyen viselkedés. A másokkal való összehasonlítás ugyanis csökkenti a gyermekek önbecsülését és önértékelését. Szakadékot is képezhet közted és gyerekeid között, mivel folyamatosan bizonytalannak érzik magukat, és ezáltal elveszítik benned bizalmukat. Minden helyzetben szükségük van a szeretetedre és a támogatásodra, ezért jobb beszélni a problémákról példálózás helyett.

7. A következetlen nevelés kiszolgáltatottá teszi a gyermeket.

10 Signs of Bad Parenting We Fall Into Without Even Knowing It© Depositphotos.com© Depositphotos.com

Az egyik nap arra kéred gyerekeidet, hogy rakják rendbe szobájukat, másnap pedig magad csinálod meg helyettük. Egyik nap rossz hangulatban vagy és megbünteted őket, amiért egy ártalmatlan tréfával megvicceltek, máskor csodálatosan érzed magad, és hagyod, hogy egész nap azt tegyenek, amit akarnak. Amikor anya összeráncolja a homlokát, de apa mosolyog. Ez csak néhány példa arra az instabil környezetre, amelyben a gyerekek nem tudják, hogy mit tegyenek, a szülők épp mit várnak el tőlük, hogy reagálnak.

A tudósok szerint ez az állandó bizonytalanság negatívan befolyásolhatja az önértékelés fejlődését, és növelheti a depresszió és a szorongás kialakulását. Ezért jobb, ha állandóak a szabályok és korlátok, amik segítenek a gyerekeknek megérteni, hogy mik a lehetséges következmények és mire, hogyan kell reagálni.

6. Minél többet kiabálsz, annál rosszabbul fog viselkedni gyermeked.

10 Signs of Bad Parenting We Fall Into Without Even Knowing It
© Kindergarten Cop / Universal Pictures

Gyerekeid rosszul viselkednek. Kéred őket, hogy nyugodjanak meg egyszer, kétszer vagy háromszor, majd felrobbansz. A kiabálás valójában hatékony módszer, amely másodpercek alatt segít megszabadulni a forrongó indulatoktól. Néhány szülő úgy véli, hogy a sikoltozás is jó megoldás a probléma megoldására. De elgondolkodtál már azon, hogy milyen következményei lehetnek ennek hosszú távon?

Lássuk, mit mondanak erről a szakértők. Először is, a kiabálástól még rosszabb lesz gyermeked, de ami nagyobb baj, szorongáshoz és depresszióhoz is vezet, sőt krónikus fájdalom is kialakulhat benne. Bízunk benne, hogy ezt nem szeretnéd. Soha nem késő új módszereket alkalmazni, amelyek segítik gyermekeid egészséges fejlődését és jövőbeli boldogulását.

5. A túl magas elvárások nem teszik jobbá gyermeked teljesítményét, sőt.

10 Signs of Bad Parenting We Fall Into Without Even Knowing It
© Pexels.com

Valószínűleg nincsenek szülők, akik azt szeretnék, hogy gyermekük kudarcot valljon. A nagy elvárások jobb teljesítményre sarkallják a gyerekeket, de csak addig a pontig, amíg ezek irreális célokká nem válnak. Ellenkező esetben ez betegségek és különböző rendellenesség kialakulásához vezethetnek, mint például álmatlanság, dühroham, fáradtság vagy szorongás.

Ryan Hong, a Szingapúri Nemzeti Egyetem tudósa szerint: „A gyerekek attól félnek, hogy hibáznak, amikor szüleik elvárják tőlük, hogy tökéletesek legyenek.” Gondold át, hogy van-e bármi, amivel fölösleges vagy túl nagy nyomást, elvárást teszel gyermekedre.

4. Vajon miért viselkedik rosszul gyermeked? Nézz magadba!

Gettyimages.com
Van egy jó mondás: „Ki mint vet, úgy arat.” Ez jól tükrözi a szülő-gyermek kapcsolatot is. Tanulmányok erősítik meg, hogy a gyerekek jobban átveszik a viselkedési mintákat, értékeket szüleiktől, mint bárki mástól. Tehát, ha gyermeked az idő nagy részét veled tölti, és kíváncsi vagy, hogy honnan tanulta „ezeket a csúnya szavakat”, figyelj jobban magadra. Ha attól tartasz, hogy az egyéb hatások jobban befolyásolják, a szakemberek megnyugtatnak: az iskola, a barátok és a gyermekek által végzett egyéb tevékenységek hasznosak lehetnek személyes fejlődésük folyamatában, de az otthon az elsődleges a megszerzett ismeretek és értékek szempontjából.

3. Az ijesztgetési taktikák nem hatékonyak.

10 Signs of Bad Parenting We Fall Into Without Even Knowing It© The Haunting of Hill House / Paramount Television

Néha a szülők megijesztik gyermekeiket annak érdekében, hogy jobban viselkedjenek.

- Ha nem hagyod abba, bezárlak/ kizárlak! stb. Ez a taktika jól működhet, azonban a pszichológusok nem javasolják ennek alkalmazását.

A félelem ugyanis az agy más szintjén hat, így a gyerekek nem tudnak gondolkodni, amikor félnek. Félni fognak a rendőröktől, az orvosoktól és más emberektől is, akiket szüleik ilyen célra használnak fel, ezért jobb, ha más módszereket alkalmazunk a fegyelmezésére.

2. Ne kerüljük el a kellemetlen témákat – a gyerekek felvilágosításával kapcsolatban sem

10 Signs of Bad Parenting We Fall Into Without Even Knowing It
© Man of Steel / Warner Bros.

Egyes szülők hajlamosak elkerülni, hogy a tinédzserekkel megvitassák a szexszel és egyéb kényelmetlen témákat. Remélik, hogy gyermekeik az iskolában vagy a barátaiktól megtudhatják azokat a dolgokat, amikről ők nem szívesen beszélnek velük. Úgy gondoljuk, hogy ez felelőtlen viselkedés, és a szakértők ezt meg is erősítik. Egy kutatás szerint valóban számít, hogy a szülők nyíltan beszélnek-e a szexről gyermekeikkel. Például a tizenévesek nagyobb valószínűséggel rendelkeznek megfelelő tapasztalattal később, és a fogamzásgátlásra is jobban odafigyelnek, ha ez nem számít tabunak családjukban. Mindkét fél számára egyaránt bizalmat és őszinteséget feltételez, ami nem könnyű kényelmetlen témák esetén.

1. Az istenítés nárcizmushoz vezethet.

10 Signs of Bad Parenting We Fall Into Without Even Knowing It
© Gossip Girl / Alloy Entertainment

Előfordul, hogy azt mondod gyermekeidnek, hogy különlegesek, vagy hogy az egész világ őértük van? Ha azt gondolod, hogy ez növeli gyermekeid önbizalmát és önbecsülését, jó, ha tudod, a szakemberek szerint ez komoly problémákhoz vezethet. Brad Bushman, a tanulmány társszerzője kiemeli: „Fontos, hogy szeretetünket kifejezzünk, mert ez segíti az önbecsülésüket, de túlértékelésük nárcizmushoz vezethet.” Ezért fontos megtalálni az egyensúly.

Bónusz: Ha gyermeked hazudik, az azt jelentheti, hogy túlreagáltad múltbéli hibáit.

A gyerekek sok okból hazudhatnak. Lehet, hogy csak figyelmet szeretnének, vagy csak ellenőrizni akarják a hazugságaikra adott reakcióidat. A pszichológusok is megerősítik, hogy ez természetes lépés a fejlődésük során.

De ha túlreagálod gyerekeid hibáit vagy kudarcait, akkor hazudni kezdenek, hogy ne kerüljenek újra bajba. Korrigáld viselkedését, beszéljétek meg és bátorítsd gyermeked, hogy mondjon igazat. A nyílt kommunikáció az egészséges szülő-gyermek kapcsolat kulcsa és alapja.

A cikk forrása: brightside.me
Nyitókép: Gettyimages.com

 

 

 

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás