Szülő- és gyereknevelés

Hogyan nevelj mentálisan erős gyereket? 13 nevelési hiba, amit az erős szülők gyakran elkerülnek

Egy mentálisan nagyon megterhelő év után elkezdődött a vakáció, a "lazítás" időszaka. Mivel a gyermekek - rendhagyó módon - sokat voltak otthon év közben is, megint az édesanyákra, családtagokra hárul a nyári két és fél hónap.

1. Nem engedik meg az áldozati mentalitást

A futballcsapatból való kiválás vagy egy osztályismétlés még nem teszi áldozattá a gyermeket. Az elutasítás, a kudarc és az igazságtalanság az élet része. Ahelyett, hogy megengednék a gyermekeiknek, hogy eltúlozzák szerencsétlenségüket, a mentálisan erős szülők arra ösztönzik őket, hogy küzdelmeikből erőt kovácsoljanak. Segítenek meghatározni azokat a lehetőségeket, amelyekkel a körülményeik ellenére pozitív lépéseket tehetnek.

2. Nem döntenek bűntudatból

A bűntudatérzések az egészségtelen szülői stratégiák hosszú listájához vezethetnek. Ilyen például az, amikor nemet mondunk a gyereknek, aztán mégis engedünk, vagy ha ünnepeken túlzottan engedékenyek vagyunk. A mentálisan erős szülők tudják, hogy a bűntudat ugyan kényelmetlen, de elviselhető. Nem hajlandóak engedni a kellemetlen érzésnek, amely hajlamos felülírni a bölcs döntéseket.

3. Nem teszik gyermeküket az univerzum központjává

Nagy a kísértés, hogy az életünk a gyerek körül forogjon. De azok a gyerekek, akik azt hiszik, hogy az univerzum középpontjában vannak, énközpontúakká és egocentrikussá válnak, és arra fókuszálnak, hogy ők mire jogosultak. A mentálisan erős szülők ezzel szemben arra tanítják gyermekeiket, hogy inkább arra koncentráljanak, amit ők tudnak kínálni a világnak - és nem arra, amivel a világ nekik tartozik.

4. Nem engedik meg maguknak, hogy a félelem diktálja a választásaikat

Ha gyermekünket védőburokban tartjuk, sok szorongástól kímélhetjük meg magunkat. De a gyerekek fejlődésének nem tesz jót, ha túlzottan óvjuk őket. A mentálisan erős szülők elsősorban „útmutatónak” tekintik magukat, nem pedig védelmezőnek. Megengedik gyermekeiknek, hogy kilépjenek a való világba, és megtapasztalják az életet még akkor is, ha ez néha ijesztő tud lenni. A szülői túlvédés nagyon visszafogja a gyermekeket a fejlődésben: értelmileg, szociálisan és fizikailag is káros. Vagyis ha nem engedjük meg gyermekeinknek az életkoruknak megfelelő felelősségvállalást és esetleges kockázatokat, nagy kárt okozunk. Ki kell engedjük őket a nyárba, és védett keretek között, könnyű felügyelettel, de hadd nézzenek szembe saját tetteik következményeivel!

5. Nem adják át gyermekeiknek a "hatalmat"

Túl nagy hatalma van azoknak a gyerekeknek, akik megszabják, hogy a család mit egyen vacsorára, vagy hogyan töltse el a hétvégét. Nem tesz jót a gyermeknek, ha egyenrangú félként kezeljük, vagy akár főnökként. Persze ez nem azt jelenti, hogy a mentálisan erős szülő nem hatalmazza fel a gyermekét megfelelő döntések meghozatalára, de mindezt az egyértelmű hierarchia és egészséges tekintély fenntartása mellett teszi.

6. Nem várják el a tökéletességet

A magas elvárások egészségesek, de visszafelé is elsülhetnek, ha túl sokat várunk el a gyerekektől. A mentálisan erős szülők elfogadják, hogy gyermekeik nem fognak mindenben kitűnni. Ahelyett, hogy arra ösztönöznék gyermekeiket, hogy mindenki másnál jobbak legyenek, inkább arra összpontosítanak, hogy segítsenek nekik önmaguk legjobb verziójává válni.

A cikk teljes egészében a femina.hu oldalán olvasható!

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás