Szülő- és gyereknevelés

Hogyan vonható be a gyerek a házimunkába?

Érdemes a gyerekeket már kicsi koruktól fogva bevonni a házimunkába, hiszen ekkor még kifejezetten lelkesek. A siker érdekében figyelembe kell venni a korosztályt és az érdeklődési kört.


Bölcsisek és ovisok

Érdemes bevonni a gyereket a házimunkába, hiszen segít a fontos készségek fejlesztésében, és az önbizalomra is jó hatással van. Annak érdekében, hogy bevonható legyen, meg kell találni azt a feladatot, amely megfelel a korosztályának és az érdeklődési körének egyaránt. 

A legkisebbek, a bölcsisek kérhetőek arra, hogy pakolják össze a játékokat. Ehhez érdemes beszerezni egy nagyobb méretű tárolót, amelybe csak bele kell dobálni a tárgyakat. Célszerű rutint kialakítani, például vacsora előtt mindig sor kerülhet a játékok elpakolására. 

Az ovisok megkérhetőek a portörlésre is, azonban csak azokat a területeket törölje le, amelyeket könnyen elér. A reggeli beágyazás is tökéletes feladat ennek a korosztálynak, hiszen könnyen és gyorsan elvégezhető. Természetesen első alkalommal ezt is lépésről lépésre el kell magyarázni a kicsinek. Továbbá megfelelő házimunka ennek a korosztálynak a ruhák mosás előtti szétválogatása, lelkesen segítenek a fehér és a színes ruhák csoportosításában. Mindemellett pedig a ruhák fiókokba és szekrényekbe való bepakolása is megfelelő házimunka ennek a korosztálynak.

Kisiskolások és tinédzserek

A kisiskolások már a kerti munkákba is besegíthetnek, ha olyan feladatokat kapnak, mint a növények locsolása, a kerti bútorok letörlése, a levelek összegereblyézése és a gyomnövények eltávolítása. Továbbá a házi kedvencek ellátásából is kivehetik a részüket. Például ellenőrizhetik, hogy van-e étele és vize a kisállatnak, és ha valamiből kevés van, fel is tölthetik a tálat. 

Az említettek mellett a kisiskolások a rendrakásban, a terítésben, a reggelikészítésben, a ruhahajtogatásban, a kutya megfürdetésében és az autómosásban is segíthetnek. A tinédzserekre komolyabb feladatok is rábízhatóak, például egyszerűbb ételek megfőzése vagy a kisebb testvérek ellátása.

Fontos a változatosság

Érdemes kreatívan elérni, hogy a gyermek örömmel vegye ki a részét a házimunkából. Ha több gyermek van, akkor kisorsolható, hogy kinek mi lesz a feladata. Továbbá érdemes berakni a gyermek kedvenc zenéjét, hiszen élvezetesebbé teszi a házimunkával töltött időt.

Mindemellett különböző szerepek is eljátszhatóak. Például, ha a konyhában segít a gyerkőc, akkor ő lehet a kukta, a szülő pedig a szakács. Fontos a változatosság, szóval, ha már valamelyik házimunkát unja a gyermek, bátran megbízható nehezebb feladattal. A kihívások legyőzése motivációt jelent majd számára, így nem fog belelustulni a rutinba.

Az említettek mellett mindenképpen tudatosítani kell a gyermekben, hogy nagyra értékeled a munkáját, nélkülözhetetlen a segítsége. Ennek köszönhetően érezni fogja, hogy nagy jelentősége van a munkájának, így lelkesebbé válik.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás