Szülő- és gyereknevelés

Hogyan neveljük a fiunkat jó emberré, hogy hálás legyen majd érte a párja?

Hiába a „fiúk csak fiúk” elmélet, nevelésük bizony nem könnyű feladat, pláne, ha neked is van. Szerencsére, a viselkedésformáknak a többsége inkább kulturálisan befolyásolt, mint biológiai, kortársaktól, rokonoktól, tanároktól vagy a médiától eredeteztető. És mivel ezeket tanuljuk, van néhány dolog, amit szülőként is megtehetünk értük, segítve ezzel jó férfivá válásukat.

 

Alább összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan segítsük a fiúkat jó és értékes férfivá válni 

1. Legyél dolgozó szülő


Amint azt a kutatások mutatják, a dolgozó anya pozitív hatással lehet mindkét nemű gyermekére. Míg az ilyen anyukák által nevelt lányok általában magasabb fizetéssel rendelkeznek, és felnőtt korukban magasabb pozíciókat töltenek be, a fiúk nagyobb valószínűséggel segítenek a ház körül, és gondoskodnak a családtagjaikról. Továbbá progresszívabban viszonyulnak a nemi szerepekhez is.

2. Bátorítsd, hogy foglalkozzon érzéseivel

A sztereotipikusan „férfiasnak” minősített tulajdonságok – például, hogy nem mutatják ki érzéseiket - valójában nagyon bekorlátoznak. Egy kimutatások szerint azok a férfiak, akik a hagyományosabb „férfias” viselkedési mintákat követik, beleértve érzelmeik elrejtését, nagyobb valószínűséggel depressziósak és nagyobb kockázatú döntéseket is hoznak meg.

Ennek eredményeként sok fiú, akiknek a szülei ezt a gondolkodásmódot követik, szégyenkezve nőnek fel érzéseinek kimutatása, megélése miatt. Olyan férfivá válnak, akik nem tudnak jól kommunikálni, ami megnehezíti számukra a kapcsolatteremtést másokkal, valamint ezek stabil, egészséges fenntartását is. Ezért fontos megtanítani a fiúkat, hogy fejezzék ki érzelmeiket, és tudjanak személyes, intim dolgokról is beszélni.

3. Fontos, hogy lássák, a házimunkák nem végződnek el maguktól


Tanulmányok szerint azok a párok, akik többé-kevésbé egyenlően osztják meg a házimunkát és a szülői feladatokat, boldogabbak, mint azok, akik nem. A férfiak ma több házimunkát végeznek, mint valaha: a nők által végzett házimunka mennyisége 1976 óta csökken, míg a férfiak kétszer annyi munkát végeznek.

Mutass példát a fiadnak azzal, hogy megbeszélitek a háztartás körüli teendőket. A fiúknak korán meg kell tanulniuk, hogy a család minden tagja egy csapatként dolgozzon. Ez megakadályozza ugyanis az egyes tevékenységekkel szembeni elfogultságot, és sokkal kompetensebbé, önállóbbá és felkészültebbé teszi őket a felnőtt életre.

4. Tanítsd meg neki a határokat és a tiszteletet

Már korán érdemes az emberi testet megmutatni és beszélni is arról fiaddal. Ahogy arról is, hogy joga van eldönteni, ki érintheti meg az ő testét, és ugyanez vonatkozik más emberekre is. Amikor idősebb lesz, magyarázd el neki, hogy a nem kívánt vagy nem megfelelő megjegyzések és viccek - mind a lányokkal, mind a fiúkkal szemben – nem helyénvalóak. Az is fontos téma lehet, hogyan érdemes beszélgetni szerelmi csalódásokról, és felhívhatod rá a figyelmét, közösen modellezhetitek, hogyan néz ki egy egészséges (pár)kapcsolat.

Tanítsd meg és járj elöl jó példával, hogyan mutathatja ki és mi a szeretetet! Egy tanulmány szerint a pozitív családi légkörben nevelkedett tizenévesek általában jobb kapcsolati problémamegoldó készségekkel rendelkeznek, és kisebb a kockázata annak, hogy párkapcsolati erőszaknak lesznek részesei. Hangsúlyozd, hogy partnerével szemben alapvető egymás tisztelete, időt és energiát kell fordítani a kapcsolatukra, fontos egymás elismerése, és bocsánatot kell kérni, ha tévedünk.

5. A „kemény macsó” viselkedés

Az erős, türelmetlen típus és a kemény macsó fickó vonzó lehet kívülről, de sokkal kevésbé a való életben. Sajnos, a társadalmi elvárások miatt a fiúk úgy érezhetik, hogy erőltetettnek, agresszívnek vagy akár erőszakosnak kell lenniük.

Ennek a gondolkodásmódnak a megelőzése érdekében beszélgess fiaddal arról, hogy bár a harag és a frusztráció normális érzelmek, nem fejezheti ki azokat úgy, hogy az más számára fenyegető vagy erőszakos legyen. Segíts neki megtalálni a megfelelő módszereket érzelmei kimutatására. Az is fontos, hogy egy jó apa legyen az egészséges férfiasság példája, ami lehet akár egy idősebb bácsi vagy nagyapa is, ha az apukájuk nem áll rendelkezésre.

6. Elengedhetetlen a jó ápolási és higiéniai szokások kialakítása

A fiúkat fiatal koruktól kezdve meg kell tanítani arra, hogy mit jelentenek a jó higiéniai és ápolási szokások. Nemcsak a szép öltözködésről van szó, hanem az egészségről, és ehhez a későbbi élete során szükséges készségek elsajátításáról is. Meg kell tanulniuk például a vasalót használni, rendszeresen fogat mosni, a frizurájukat ápolni, dezodort használni, a körmüket vágni és rendszeresen zuhanyozni.

A rossz ápolási szokásokkal rendelkező férfiaknak kapcsolati és munkahelyi problémáik is lehetnek. Ezeknek az az üzenete, hogy sem a munka, sem a partner nem elég fontos számukra ahhoz, hogy erőfeszítéseket tegyenek a jó megjelenésükért vagy a kellemes illat érdekében.

7. Legyen egyértelmű a beleegyezéssel kapcsolatban

Középiskolás korú fiúknál tényleg nem egyszerű megkapni a beleegyezésüket. Magyarázd el, hogy mi nem megfelelő számodra, hogyan kell engedélyt kérni és azt megadni, hogyan befolyásolhatják különböző dolgok egy adott személy megítélését, valamint fontos elsajátítani a beleegyezés képességét is.

Segíts a fiadnak gyakorolni azt, hogy minél egyszerűbben ki tudja magát fejezni. "Kedvellek. Szeretnél...?" közvetlenül, de nem túl határozottan. Tanítsd meg neki, hogy tartsa tiszteletben más emberek választását, bármi legyen is az. Mondd meg neki, ha az illetőt nem említi, ne kérdezze meg, miért, és ne próbálja megváltoztatni a véleményét. És fontos megértenie, hogy mindez rá is ugyanúgy vonatkozik!

Mit gondolsz, kit könnyebb nevelni - fiút vagy lányt?

 

A cikk és a képek forrása: Brightside.me 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás