Szülő- és gyereknevelés

Így nevelhetsz boldog gyereket – 10 tipp, hogy a te gyereked is kiegyensúlyozott legyen

Nem attól lesz boldog a gyermeked, ha minden kívánságát azonnal teljesíted, hanem valami egészen mástól. A boldogság ugyanis képesség, amely tanulható.


Mindannyiunk vágya, hogy egészséges, sikeres, és legfőképpen boldog gyerekeket neveljünk. Azonban nem az a gyerek a legboldogabb, akinek a legtöbb dolgot engedik, vagy akit a legtöbb ajándékkal halmoznak el, hanem az, akiben kifejlesztették a boldogságra való képességet. Ez nem is különösebben nehéz feladat, csak néhány apróságra kell odafigyelned – olyan dolgokra, amelyek néhány generációval ezelőtt még természetesek voltak, de mára mintha kezdenénk elfelejteni őket.

Küldd ki őket a szabadba!

A szabadban töltött idő jótékony hatását nem lehet túlbecsülni. Mezítláb szaladni a fűben, fára mászni, hintázni, sarazni – ezek mind olyan dolgok, amelyek hozzá kellene, hogy tartozzanak a gyerekkorhoz. A természet illatai – a fenyőé, a virágoké, a frissen vágott fűé – mind felvidítják a gyerekeket. Aki kiskorában sokat játszik a szabadban, együtt érzőbb, ügyesebben alakít kis társas kapcsolatokat, magabiztosabb és még az önuralma is fejlettebb – sőt, egyes tanulmányok szerint még az iskolai végzettsége is magasabb lesz. Ne zavarjon tehát a rossz idő sem, ha szükséges húzzatok télikabátot vagy gumicsizmát, és irány a szabad levegő!

Korlátozd a képernyőidőt!

Első ránézésre úgy tűnik, mintha a mai gyerekeket kizárólag a végtelen videojátékozás tenné boldoggá, pedig valójában ennek épp az ellenkezője igaz. Egy 2018-as tanulmány rámutatott, hogy azok a kamaszok, akik viszonylag kevés időt töltenek telefonozással, helyette inkább sportolnak, tanulnak, vallási tevékenységekben vesznek részt vagy egyéb, személyes kapcsolatokat igénylő módon töltik az idejüket, boldogabbak, mint a folyamatosan a képernyő előtt ülő társaik. Kezdetnek elég, ha bizonyos helyzetekben – például a közös családi idő alatt vagy a vacsoraasztal mellett – nem engeded a telefonnyomkodást.

Tanítsd meg a valódi hálára!

Ha sikerül a gyerekedet a valódi hálára megtanítanod, egészségesebb és boldogabb felnőtt lesz belőle. Ehhez persze jóval többre van szükség egy kikényszerített köszönöm-nél. Beszélgessetek sokat arról, hogy mi mindenért lehettek hálásak. Váljon szokásotokká, hogy a vacsoraasztalnál vagy lefekvés előtt megbeszélitek, aznap kinek mit köszönhettek. Sokkal könnyebb élete lesz annak az embernek, aki mindezt már gyerekkorában elsajátíthatta.

Állíts magas, de észszerű elvárásokat!

Nem mindig a legjobb időtöltés tanulni, edzésre járni vagy hangszeren gyakorolni, de azok a gyerekek, akik megszokták, hogy néha nehéz feladatokat is teljesíteniük kell, boldogabb felnőttek lesznek. Semmi gond azzal, ha elvárod, hogy a gyereked a képességei szerint legjobban teljesítsen az iskolában, sőt, ezzel megalapozod azt, hogy később se ijedjen meg a nehéz feladatoktól, és ne adja fel a küzdelmet. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem a tökéletesség hajszolása a cél: semmi gond nincs azzal, ha elegendő szorgalom mellett sem lesz kitűnő a bizonyítvány. A lényeg, hogy a gyerek ne legyen lusta kiaknázni a benne rejlő képességeket.

Taníts önuralmat!

Per pillanat mindig jobban esik megenni plusz egy szelet sütit, lecke helyett a barátokkal lógni, takarítás helyett pedig a tévét bámulni, hosszú távon azonban sokkal elégedettebb életet élhet az, akiben kialakult az önuralom képessége. Erre a legjobb módszer az, ha kerüljük a csábító helyzeteket, ezt pedig már gyerekkorban megtaníthatod:

  • Leckeírás előtt kérd el a gyerektől a telefonját, így nem fogja érezni a kísértést, hogy folyton félbeszakítsa a tanulást miatta.
  • Hasonlóan vedd ez az összes kütyüt lefekvés előtt, így biztos, hogy nem fogja még az ágyban is ezeket nyomkodni.
  • A hűtőt egészséges ételekkel pakold tele. Az édességek, ha vannak, legyenek egy magasabb polcon vagy a kamrában.

Vond be a házimunkába!

Szintén egy olyan terület, amely abban a pillanatban talán nem okoz különösebb örömet, hosszú távon azonban elengedhetetlen a boldogsághoz. Egyes kutatások szerint már 3-4 éves korban is kiegyensúlyozottabbak azok a gyerekek, akiknek vannak otthon feladataik. Ez nem is meglepő, a házimunka ugyanis felelősséggel ruházza fel őket, és azt az érzést alapozza meg bennük, hogy ők is a család egyenjogú tagjai, ez a tudat pedig az érzelmileg megterhelőbb helyzetekben is segíti őket. Mivel a házimunka néha, mondjuk ki, unalmas, az ezt rendszeresen megtapasztaló gyerekek a monoton feladatoktól sem hátrálnak meg sem most, sem felnőttként – a kitartó munka pedig elengedhetetlen feltétele az életben való boldogulásnak.

Étkezzen együtt a család!

A sok edzés, szakkör munkahelyi túlóra szorításában nem egyszerű kivitelezni a rendszeres családi étkezéseket, ennek ellenére érdemes törekedni rá. Tanulmányok sora igazolta már, hogy azok a kamaszok, akik rendszeresen együtt étkeznek a szüleikkel, jobb kedvűek, és pozitívabban tekintenek a jövőbe. A rendszeres családi vacsora megelőzi az elhízást és az étkezési zavarokat, az így felnőtt gyerekek kisebb eséllyel lesznek drog- vagy alkoholfüggők, és a magatartásproblémák is kevésbé veszélyeztetik őket. Nagyon fontos tehát, hogy ha nem is minden este, de hetente több alkalommal üljétek körül mindannyian a családi asztalt.

Ne halmozd el tárgyakkal!

Nagy a kísértés, hogy megvegyél neki mindent, amire csak rámutat, hiszen szeretnél neki örömet okozni, de ezzel valójában pont, hogy ártasz. Azok a gyerekek, akiknek minden kívánságuk azonnal teljesül, valójában folyamatosan elégedetlenek lesznek, és később sem fogják felismerni a vágyak és a szükségletek közti különbséget. Ez nem azt jelenti, hogy semmit ne vegyél a gyereknek, amire vágyik, de korlátozd ezeket az alkalmakat az ünnepekre, vagy hagyd, hogy ő dolgozzon meg értük. Még jobb, ha az élményeket többre becsülitek, mint a tárgyakat: legyen értékesebb egy családi hétvége a drága telefonnál.

Sportoljatok együtt!

A mozgás endorfint szabadít fel, egészségesebb és boldogabb leszel tőle – hát még ha együtt végzi a család! Hogy mit mozogtok, mindegy: lehet ez egy közös éjszakai séta, úszás a strandon vagy családi focibajnokság a lényeg a közös élmény, a rendszeresen sportoló emberek ugyanis sokkal kiegyensúlyozottabbak.

Segítsetek!

Aki képes arra, hogy örömmel segítsen másoknak, könnyebben találja meg a boldogságot. Egy 2010-es kísérletben a résztvevők egy csoportját arra kérték, minden nap kedveskedjenek valamivel egy másik embernek, a másik csoport viszont nem kapott ilyen feladatot. Tíz nap elteltével azok, akik rendszeresen örömet okoztak másoknak, maguk is elégedettebbek voltak.

Segítsetek tehát. Egymásnak, és a környezeteteknek is. Kezdve azzal, hogy a vacsora alatt toljátok oda a másiknak a sót, a köztisztasági napon való részvételen át a rendszeres adakozásig az élet minden szintjén tanulja meg a gyerek, hogy ha másoknak segít, azzal valójában saját magának is csak jót tesz.

Forrás: verywellfamily.com 

 

 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XKölöknet Szolidaritás