Szülő- és gyereknevelés

Ki akarja dobatni a tananyagból a Csipkerózsikát egy anyuka, mert rossz szexuális üzenetet hordoz

A hercegnő ugyanis nem egyezett bele abba a bizonyos hercegi csókba.

Egy brit édesanya felszólította fia iskoláját, hogy vegyék ki a tananyagból a százéves álmot alvó szépségről szóló mesét, mert a hercegnő nem egyezett bele abba a bizonyos hercegi csókba, és ez az üzenet rossz hatással lehet a befolyásolhatóbb gyermekekre.

A North Shieldsben lakó Sarah Hall szerint

a klasszikus mese elfogadhatatlan szexuális viselkedést támogat, hiszen normális esetnek láttatja, ha valaki egy alvó nőt csókol meg, aki nem adta előzetes beleegyezését a csókhoz.

A kétgyermekes, 40 éves anyuka úgy akkor jött rá, hogy ellenérzéseket táplál a történettel szemben, amikor egy, a mese hagyományos cselekményén alapuló iskolai tankönyvet olvasott hatéves fiával, Bennel. „Szerintem a szexuális viselkedést és beleegyezést érintő, sajátságos probléma jelenik meg a Csipkerózsika történetében – nyilatkozta az asszony. – Mégpedig az, hogy ez a viselkedés helyénvaló-e.”

Az aggódó anya beírt a fia ellenőrzőjébe, és megkérte az iskolavezetést, hogy a történetet szerepeltető könyvet vonják ki a forgalomból, vagy legalábbis az alsóbb osztályokban ne legyen tananyag.

„A mai társadalomban nem tartom helyénvalónak az efféle üzenetet. A fiam még csak hatéves, mindent magába szív, amit csak lát, és ebből a történetből igazán nem tudnék konstruktív beszélgetést kihozni – fogalmazta meg az anyuka. – Nem azt gondolom, hogy egy az egyben ki kellene venni a Csipkerózsikát a tananyagból. Nagyobb gyermekek számára hasznos forrásanyag lehet, hiszen lehet róla beszélgetni, többek közt a beleegyezés témájáról, és arról, hogyan érezhette magát a hercegnő. Ellenben kisebb gyerekek vonatkozásában nyugtalanít a dolog. Érdemes lenne megfontolni, vajon megfelelő tananyag-e a történet” - állt a nő üzenetében.

Ki akarja dobatni a tananyagból a Csipkerózsikát egy anyuka, mert rossz szexuális üzenetet hordoz

Sarah azt is elmondta, hogy valószínűleg nem foglalkozott volna az egésszel, de a mostanában megjelenő, a szexuális visszaélésekkel foglalkozó újságcikkek, illetve a #metoo-kampány elindítása miatt nem tudott elsiklani a mese üzenete fölött.

„A Csipkerózsika története azt jelzi, mennyire beleivódott az effajta viselkedés a társadalomba”

– fejtette ki. „Sok kis dolog egymásra épül, összeadódik, és máris nagyobb jelentőséget kap az egész.”

Az édesanya egyébként más mesékben is talált kivetnivalót, de ez a „beleegyezés nélkül elcsattant csók” zavarta leginkább.

 

A cikk forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás