Szülő- és gyereknevelés

KIKÉSZÍT A GYEREK? 17 TIPP, HOGY A LEGIDEGTÉPŐBB HELYZETBEN IS NYUGODT MARADJ

Véget nem érő kérdések. Állandó rendetlenség. Nehezen lekövethető hangulatváltozások. Újabb és újabb igények. Ha arról van szó, hogyan őrjíthet meg a gyereked, a határ szinte a csillagos ég. Imádjuk őket, de néha nagyon kimerítő tud lenni a velük való foglalkozás. Pláne most, amikor egy csomó minden másért is aggódunk a saját és szeretteink egészségétől kezdve a bevételkiesésen át a jövő alakulásáig. Természetes, hogy rengeteg feszültség keletkezik bennünk. Hogyan érhető el, hogy ne halmozódjon fel, és ne buggyanjon ki, amikor a gyerekeinkkel vagyunk?


 

Erre kereste a választ a Healthline újságírója, Margarita Tartakovsky, aki gyermekpszichológusokat, életvezetési tanácsadókat, coachokat kérdezett meg arról, mi az a technika, amelyet a leginkább ajánlanak a szülőknek, hogy ne veszítsék el a türelmüket, és minden helyzetben konstruktívak tudjanak maradni. Az eredmény 17 tipp lett, amelyet alább mi is összefoglalunk. Van közte olyan, amit neked is érdemes kipróbálni?

#1 Használd a figyelmedet

Hagyj figyelmen kívül minden olyan bosszantó magatartást, amely azután fordul elő, hogy határozottan nemet mondtál a gyerek kérésére. Később persze gondolkodj el a történteken. Ha a gyereked megszokja, hogy a nyaggatással nem ér el eredményt, más, konstruktívabb utakon fog próbálkozni, vagy csak egyszerűen elfogadja a döntésedet – ami jó esetben nem tekintélyből, hanem egyezkedés után, indokoltan született meg. Következetesnek lenni persze nehéz. A technika sikeréhez az is hozzátartozik, hogy egyébként viszont nagyon tudj a gyerekedre figyelni. Ez óriási jutalom a számára, így képes megerősíteni benne a kívánatosnak tartott viselkedéseket.  

#2 Változtasd meg a dinamikát

Igyekezz meglátni, mi lehet a gyereked számodra irritáló viselkedése mögött. Hidd el, nem az az elsődleges célja, hogy téged bosszantson. Sokszor azért ilyen, mert ő maga is stresszes, szorong, és igazából egyfajta megnyugvást keres, csak nem tudja kifejezni magát. Nyugtasd meg, hogy a felfordulás ellenére minden rendben lesz, éreztesd vele, hogy ott vagy, szereted és védelmezed őt, bármikor számíthat rád. A mélyebb igényekre adott válaszok jó eséllyel csökkenteni fogják a bosszantó viselkedéseket. Ha rendszeresen végeztek együtt olyan tevékenységeket – például közös mozgás, játék, rajz, tánc –, amelyek mindkettőtöknek örömet adnak, az segíthet a kritikus szint alatt tartani a stresszt.  

#3 Légy tudatában a saját érzelmeidnek

Ha időről időre becsekkolsz magadnál, hogy hogy vagy, jobban kapcsolódhatsz a saját érzéseidhez, és tudatosabban reagálhatsz a gyerekedre is. Tisztábban láthatod például, hogy rá vagy-e dühös, vagy eleve feszült, stresszes, leterhelt vagy. Már az is sokat segíthet, ha naponta pár percet szánsz az alábbi rövid gyakorlatra: 

  1. Csukd be a szemed. 
  2. Egyik kezedet tedd a hasadra, a másikat a szívedre. 
  3. Figyeld meg a szívverésedet, a légzésed ritmusát. 
  4. Lentről felfelé haladva, vedd sorra a testrészeidet. Mit érzel bennük?
  5. Végül nyisd ki a szemed, és vedd észre, mi mindent érzel. 

#4 Emlékeztesd magad, hogy biztonságban vagy

Amikor kezded elveszíteni az önuralmadat, az idegrendszered fenyegetést, veszélyt, akadályt észlel. A higgadtságod megőrzéséhez fontos, hogy tudatosítsd magadban, hogy biztonságban vagy. Ezt megteheted a szituáció rövid megszakításával: például amikor érzed, hogy bármelyik pillanatban elszakadhat a cérna, sétálsz inkább egy kicsit. Vagy azt mondod magadnak, „Nyugi, ez nem vészhelyzet” „Tudom kezelni” vagy „Segítek a gyerekemnek”.  

#5 Nyerd vissza az egyensúlyodat

Igazából bármilyen stratégia működhet, amely pár pillanatra eltereli a figyelmedet, hogy ne veszítsd el a kontrollt, és utána hideg fejjel tudj ismét jelen lenni az interakcióban. Van, akinek az vált be, hogy megnevezi a benne keletkező érzést, aztán leül a földre, hármasával számol 50-től visszafelé, miközben mélyeket lélegez. Kísérletezd ki, hogy számodra mi az a pár perces technika, ami segít. Nem véletlenül tartja úgy a népi bölcsesség, hogy számolj el 10-ig, mielőtt bármit tennél. Ezt lehet bonyolítani, hogy még hatékonyabb legyen. A haragod persze nem feltétlenül múlik el, de nem is ez a cél, hanem az, hogy ne veszítsd el az önuralmadat, és ne mondj vagy tegyél olyan dolgokat, amiket később megbánsz. 

#6 Rázd ki magadból

A vadon élő állatok gyakran vannak kitéve életveszélynek, mégsem látni rajtuk a trauma jeleit. A gazella, miután elszalad az oroszlán elől, jó sokat remeg, aztán csatlakozik a csordához, mintha mi sem történt volna. A test természetes elengedési mechanizmusa, a remegés a TRE-módszer segítségével bárki számára elsajátítható. Ha a technika megtanulása mellett egyelőre nem is köteleződsz el, annyit mindenképp érdemes kipróbálni, hogy legközelebb, amikor felbosszant a gyereked, akkor gyorsan lerázod a karod-lábad. Jó eséllyel ki fog belőled menni annyi feszültség, hogy kontrollban maradj. 

#7 Hallgass a szívedre

Sokat segíthet a saját stresszkezelésedben, ha a nyugodt állapotaid pozitív hatását fokozni tudod. Ehhez lehet rövid technika például, ha behunyod a szemed, és a szívverésedre figyelsz. 6 másodpercig belélegzel, 6 másodpercig ki. Egyre lassabban, egyre mélyebben. Majd hagyod, hogy olyan helyzetek jelenjenek meg előtted, amelyekben törődést vagy hálát éreztél valakivel szemben. 2 percig fürdőzz ezekben a tapasztalatokban. Ha gondolod, a gyerekeknek is felajánlhatod, hogy csatlakozzanak hozzád. 

#8 Állj fejen

Fejen állnom nem kéne? – kérdezzük gyakran, amikor a másik igénye túl soknak tűnik. Egyes szakemberek szerint viszont pontosan ezt kéne tennünk. A rendszeres fejenállás ugyanis segít megnyugtatni az idegrendszert, növeli az agy vérátáramlását, mentálisan pedig egy más perspektívát nyújt a gyakorlat végzőjének. Persze más jógapózok – a lefelé néző kutya, az előrehajlás, a babapóz, a falra tett lábak – is sokat segítenek, egyáltalán a jóga, a nyújtás, a mozgás maga. 

A cikk teljes egészében a divany.hu oldalán olvasható. 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás