Szülő- és gyereknevelés

Látványos fényjelenség lesz látható január elején, érdemes lesz gyerekeinkkel kémlelni az éjszakai eget!

Érkeznek egünkre a Quadrantidák, az egyik legbőségesebb meteorzáport hozó raj, amely ennek ellenére jóval kevésbé ismert, mint nyári riválisa, a Perseidák - olvasható a Svábhegi Csillagvizsgáló oldalán.
Nyitókép: Getty Images / Nasa felvétel, Meteoreső és a Föld.

Az évkezdet legfontosabb és leglátványosabb csillagászati eseménye a Quadrantidák meteorraj érkezése, amely rendszerint január első napjaiban kopogtat majd egünkön, 2024-ben pedig január 4-én, a hajnali órákban várható a gyakorisági maximuma.

Egy olyan meteorrajról van szó, amely ideális esetben átlagosan legfeljebb 130 hullócsillagot rajzol az északi égboltra óránként, ezzel pedig felveszi a versenyt az augusztusi Perseidákkal (átlagosan maximum 84) és a decemberi Geminidákkal (átlagosan maximum 88 rajmeteor óránként).

A meteorzáporok túlnyomó többsége a Napot megközelítő üstökösökről levált törmelékből származó porfelhő és a Föld légkörének találkozásából adódik. A csillagunk körül pályára állt apró porszemcsék és kőzetszilánkok az év meghatározott időszakában keresztezik bolygónk útját, belépnek a légkörbe, és ott látványos fényjelenséget produkálva égnek el – ezt figyeljük meg mi a felszínről mint hullócsillagot, kívánva magunknak minden szépet és jót.
Ezek a porfelhők rendszerint hosszú ideig maradnak kontaktusban légkörünkkel, több napos csúcsidőt produkálva, amikor a megfigyelhető meteorjelenségek száma körülbelül fele a legnagyobb kitöréskor tapasztalhatónak.

A kitörés várható időpontja 2024-ben január 4-én, közép-európai idő szerint délelőtt 11-kor lesz, érdemes tehát a megfigyeléshez a pirkadatot megelőző órákat választani, már csak azért is, mert a raj radiánsa ekkor emelkedik a legmagasabbra: hajnali hat órakor a nyolcvan fokos horizont feletti magasságot fogja közelíteni a keleti égbolton.

A Hold nem lesz a barátunk, a radiánshoz viszonylag közel, a Szűz csillagképben világít majd 49%-os fázisban, ami minden bizonnyal megnehezíti majd a Quadrantidák többségét alkotó 3–6 magnitúdós fényességű meteorok észlelését. Ugyanakkor a raj bővelkedik nagyon fényes tűzgömbökben is, így kedvező égbolt mellett jó esélyünk van egy valóban látványos, emlékezetes csillaghullásra - írja a Svábhegi Csillagvizsgáló.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható: Svábhegyi Csillagvizsgáló / Szerző: Kovács Péter, amatőrcsillagász, tudományos újságíró

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás