Szülő- és gyereknevelés

Barlangtúra gyerekkel: Fedezzétek fel családilag Magyarország egyik legkülönlegesebb kristálybarlangját, a Sátorkőpusztai-barlangot!

Az alábbi vezetett barlangtúrára már kalandvágyó kiskamaszunkat is magunkkal vihetjük – a bátorságpróba alsó korhatára 10 év vagy 5.osztály, a közepesen nehéz túra ideje 1,5-2 óra.
Nyitókép: Részlet a Sátorkőpusztai-barlang Benedek Endre nagyterméről (Fotó: Pesák Anna).

A fokozottan védett Sátorkőpusztai-barlang a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén, a Pilis hegységben, az Esztergom-Kertvárostól keletre elhelyezkedő Nagy-Strázsa-hegyen található.

A Sátorkőpusztai-barlangot ritka és különleges képződmények díszítik

A hévízes eredetű barlangot 1946-ban fedezték fel kőbányászat során, a felfedezés hazai és nemzetközi viszonylatban is geológiai kuriózumnak számított. Ritka és különös szépségű képződményei miatt a barlangot rendszeresen feltörték, illetve a rongálásban jelentősen kivette részét a közelben állomásozó magyar és orosz katonaság is. Öt évvel a felfedezés után már a képződmények 70%-át elpusztították.


Jellegzetes képződmény a barlangban: borsókő (Fotó: Pesák Anna)

1958-tól a barlang a Benedek Endre vezetésével megalakult dorogi barlangkutató csoport kezelésébe került, akik gondoskodtak a barlang védelméről.

A barlang 1993 óta látogatható a nagyközönség számára is, úgynevezett kalandtúra vagy overallos barlangtúra keretében. 

A bejárat mögötti ún. Fogadó-teremből lefelé indulva kisebb-nagyobb gömbfülkék sorozatán keresztül ereszkedhetünk egyre lejjebb a 35 méteren lévő végpont felé. A helyenként átbújásokkal, kisebb mászásokkal tarkított útvonalon több helyen vaslétrák, illetve egy beépített híd segítik a közlekedést.
Az utolsó 9 méteres nagylétrán leereszkedve a barlang legszebb részébe, és egyben utolsó termébe, a Benedek Endréről elnevezett nagyterembe érkezünk, ahol megismerkedhetünk a barlang sajátosságaival, lenyűgöző kristályos gipsz-, aragonit- és kalcitképződményeivel.


Lejárat a nagyterembe a 9 méteres létrán (Fotó: Pesák Anna)

EZ IS ÉRDEKELHET: 5 lebilincselő kirándulóhely a Mátrában


Patkósdenevér a Sátorkőpusztai-barlangban (Fotó: Pesák Anna)

A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) gondozásában lévő barlang megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges. 
2024-es túrára jelenleg március 10-re és március 31-re foglalható időpont.
Bővebb információért látogasd meg az egyesület honlapját (https://bebte.hu/) vagy a barlang Facebook oldalát.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás