Szülő- és gyereknevelés

Másképpen érzékelik a fájdalmat az autisták (Kutatás)

Gyakori tévhit, hogy az autista személyek kevésbé érzékenyek a fájdalomra, mint a neurotipikus társaik. Egy friss tanulmány rácáfolt erre.

Az autizmus spektrumzavarral élő emberek intenzívebben élhetik meg a fájdalmat, mint a neurotipikus személyek – derül ki a Tel Aviv-i Egyetem által folytatott kutatásból.

A tanulmány szerint idegrendszeri zavarral küzdő emberek általában valamilyen szenzoros feldolgozási zavarral is küzdenek. Mit jelent ez?
A központi idegrendszer folyamatosan kapja az információkat hanghullámokon, tapintáson, látáson, szagláson keresztül, ám egyes embereknél ezeket az érzékszervi információkat az agy nem a megfelelő módon dolgozza fel. A szenzoros feldolgozási zavar bizonyos ingerek hatására alul- vagy épp túlérzékenységet vált ki.

Az autisták 70-90%-a erősebben érzékeli a fájdalmakat

- Azt találtuk, hogy ezek az emberek jobban szenvednek a fájdalomtól, mint azok, akiknek nincs szenzoros információzavara - nyilatkozta Dr. Tami Bar-Shalita, a Tel Avivi Egyetem munkatársa. A tanulmány szerint a fájdalom mértékének kulcsa a szenzoros modulációs zavarokban rejlik – ugyanis aki ilyen rendellenességgel küzd, nagyobb fájdalmat tapasztalhat. Ez a diszfunkció márpedig meglehetősen sűrűn, az autisták 70-90 százalékban előfordul.

A kutatók szerint a felfedezés azt jelenti, megdőlt az a gyakori tévhit, hogy az autisták kevésbé érzékenyek a fájdalomra. Sőt, a friss tanulmány szerint az autizmussal élők fájdalomérzékenysége valójában magasabb, mint a lakosság nagy részének, sőt még a fájdalmas ingerek hatékony elnyomása is nehezebb számukra, mert idővel károsodik a fájdalmas ingerekhez való alkalmazkodási képességük.

A fájdalomra való túlérzékenység nem beszélő autistákra is vonatkozhat, akik nem képesek hatékonyan kommunikálni fájdalmukat gondozóik felé, amit az ellátási protokoll esetében számba kell venni.

Fotó: Freepik

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás