Szülő- és gyereknevelés

MEGÁLLAPÍTOTTÁK, HOGY AZ OKOSTELEFON VAGY A TÉVÉ ÁRTALMASABB

„Tedd már le azt a telefont, nézz inkább egy mesét!” – javasolják sokszor a tévézésen felnőtt szülők, és azt hiszik, ezzel igazán jót tesznek a gyereküknek. Sokak dilemmája, hogy vajon az okostelefon vagy a tévé okoz-e nagyobb kárt a gyereknek. Nos, a kütyüzős gyerekek szüleinek megnyugtatása érdekében érdemes megismerni a legújabb, tabudöntögető kutatási eredményeket.


A televízió és az okostelefon is életünk szerves részévé vált. Mindkettőt előszeretettel használjuk nap mint nap, mert sokkal könnyebbé teszik az életünket, beleértve a gyereknevelést is. Ha kell, könnyen kezelnek akár egy hisztirohamot, de még a legrettentőbb unalmat is elűzik, szemben azzal a millió játékkal, ami egy gyerekszobában tornyosul. De vajon jól tesszük-e, hogy gyermekeink érzelmi megnyilvánulásainak levezetését technikai eszközökre bízzuk? És ha igen, akkor mégis melyiket válasszuk?

Nem a mobiltól lesz hiperaktív a gyerek

A gyerekek egyre fiatalabb korban és egyre gyakrabban használják az érintőképernyős eszközöket. A karantén alatt otthon töltött időszakban pedig még inkább a tabletekre, a laptopokra és az okostelefonokra került a hangsúly. Vagy a tanulás, az iskolai oktatás, vagy pedig a szórakozás részeként. Sok szülő aggasztónak találja, hogy gyermeke a karanténból szabadulva is előnyben részesíti a digitális eszközöket, és nem értik, miért nem inkább a televíziót kapcsolja be a gyerek. Gondolván, a tévé kevésbé ártalmas, mint a mobilozás.
Ez a feltételezés azonban téves. Erre nemrég az ELTE Etológiai Tanszéke Alfa Generáció Laborjának kutatói világítottak rá. 

A szakemberek vizsgálatokkal igazolták, hogy – a tévézéssel ellentétben – a kisgyermekkori mobilozás nem okoz sem hiperaktivitást, sem figyelemzavart. Megfigyeléseik fordított irányú összefüggéseket tártak fel, vagyis azok a kicsik veszik többször a kezükbe a mobilt, akik viselkedészavarral küzdenek. Sőt, sokszor maguk a szülők adják oda nekik a készüléket, mert békésebb társaikhoz képest nehezebb őket lekötni és nyugalomra inteni. 

A cikk teljes egészében a divany.hu oldalán olvasható. 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás