Szülő- és gyereknevelés

Megszavazta a státusztörvényt a parlament, eddig több mint ötezer tanár jelezte felmondását

Az országgyűlés július 4-én megszavazta az elmúlt hónapokban élesen kritizált státusztörvényt. Az új törvény a kormánykommunikáció szerint vonzóbbá teszi a pedagógusi pályát, a pedagógusi szakszervezetek szerint viszont tömeges pályaelhagyáshoz vezet. A státusztörvény 2024. január elsejétől hatályba lép.

A pedagógusok a hatálybalépés előtt megkapják a tájékoztatást arról, hogy a közalkalmazotti jogviszonyuk megszűnik, és nyilatkozniuk kell, szeretnének-e átlépni a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba. Eddig közel ötezren jelezték, hogy amennyiben bevezetik a státusztörvényt, felmondanak. Azok, akik nem írják alá az új jogállást, a jövőben nem dolgozhatnak pedagógusként.

Akik idén szeptember 15–29. között írásban úgy nyilatkoznak, hogy nem fogadják el a jogállásváltást, 20 évnél kevesebb ledolgozott idő után mindössze egyhavi, 20-30 év között kéthavi, afölött háromhavi végkielégítést kaphatnak.

Az új törvény megszünteti a közalkalmazotti jogviszonyt az állami szférában dolgozó pedagógusok esetén, az egyházi és alapítványi oktatási szektorban dolgozó tanárok esetében pedig a munka törvénykönyvét cseréli le az új köznevelési dolgozói státuszra.

Csupán érdekességképpen megemlítendő, hogy a több mint 160 oldalas "A pedagógusok új életpályájáról" szóló törvényjavaslat elején a következő olvasható:

"E törvény alkalmazásában

1. apa: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) szerint
szülői felügyelettel rendelkező
a) apai jogállású férfi vagy
b) örökbefogadó férfi..."

Az anya fogalmát viszont már nem tartják fontosnak tisztázni.

Lényeges részletek az újonnan elfogadott törvényből:

  • A felmondási időt a korábbi változat még az iskolai félév vagy tanítási év végéhez kötötte. Ettől visszaléptek.
  • A próbaidőt visszavették 3 hónapra.
  • Eddig a pedagógiai program, az SZMSZ elfogadásáról a nevelőtestület döntött, de mostantól csak a véleményüket kell kikérni és a döntést a fenntartó hozza meg.
  • Enyhítettek valamelyest a most visszahozott fegyelmi eljárás szigorán.
  • A tanárok személyes technikai eszközei kikerültek a munkáltató ellenőrzési körből..
  • A másik telephelyen történő beleegyezése nélkül áthelyezésnél szintén engedményeket tettek.

Fotó: 2023. július 3. Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára felszólal a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2023. július 3-án. MTI/Hegedüs Róbert

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás