Szülő- és gyereknevelés

Mérgében rázta meg csecsemőjét a fiatal anya, a baba életveszélyesen megsérült! Szakember mondja el, miért tilos csecsemőt rázni

Fiatalkorú anyukával szemben emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség, aki mérgében rázta meg hét hónapos csecsemőjét, és ezzel életveszélyes sérülést okozott neki. Tománé Mészáros Andrea védőnővel, a mamata.hu oldal szakértőjével kérdeztük az ügy kapcsán, aki elöljáróban elmondja, hasonló esetek nem is olyan ritkák, mint azt elsőre gondolnánk.

A fiatalkorú, állami nevelésben élő, az iskolából folyamatosan igazolatlanul hiányzó lány teherbe esett az akkor még szintén fiatalkorú barátjától, és 2022 márciusában kisfia született. A gyereket a fiatalok közösen nevelték a nagyszülők nyírmihálydi otthonában.

Dühében rázta meg a babát

2022 októberében az akkor 15 éves leányanya a hét hónapos csecsemő etetéséhez kezdett, azonban a gyermek az ételt nem akarta elfogadni, amin az anya feldühödött, és a gyermekét két kézzel megemelve erősen megrázta. A kisfiú hangosan sírni kezdett, de a nő a kiságyba fektette, majd a szobában takarítani kezdett.
A gyerek szokatlan sírására a nagymama figyelt fel, aki a gyermeket a kiságyból kivéve észlelte, hogy a kisfiú elernyed, a fejét nem bírja megtartani, és hány, ezért haladéktalanul orvosi segítséget kért.

A baba súlyosan megsérült

A gyermek koponyájában a rázás miatt bevérzés keletkezett, amely életveszélyes állapotot idézett elő, a súlyosabb következmény elmaradása csak a szakszerű orvosi beavatkozásnak köszönhető.
A főügyészség a fiatalkorú elkövetővel szemben életveszélyt okozó testi sértés miatt emelt vádat - olvasható a közleményben.

Megrázott baba szindróma (SBS/AHT)

Tománé Mészáros Andreát, a mamata.hu oldal szakértőjét kérdeztük arról, hogy miért tilos a csecemőt indulatból, dühből megrázni, vagy akár csak játékból feldobni. 

- A megrázott baba szindróma (SBS/AHT) már kifejezésként is magyarázatot igényel. Az angol nyelvű szakirodalomban jelenleg párhuzamosan használják a Shaken Baby Syndrome (SBS) és az Abusive Head Trauma (AHT) kifejezést. Mindkét elnevezést használjuk - kezdi magyarázatát Andrea.

- Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) az SBS-t az AHT egy olyan alcsoportjaként írja le, amelynek sérülései halálhoz vagy maradandó neurológiai fogyatékossághoz vezethetnek. Sajnos nem tudjuk pontosan megmondani, hány gyermeket érint itthon ez a kórkép évente. Diagnosztizálása nagy figyelmet igényel, mert a tünetek sok tényező függvényei - mondja.

A megrázott baba szindróma (SBS) 

Az SBS a gyermekbántalmazás egyik speciális fizikai bántalmazási formája, amely akkor következik be, ha egy csecsemőt vagy kisgyermeket hevesen megráznak, vagy kemény tárgyhoz hozzáütődik a feje. A fellépő jelek és tünetek együttesének leírására használt kifejezés.

Miért veszélyes a baba rázása?

- A néhány másodpercig tartó heves rázkódás súlyos sérüléseket okozhat. Bár a rázás bármilyen korú gyermeknél okozhat sérülést, a gyermekek életük első évében a legérzékenyebbek a sérülésekre. A csecsemő sérülékenységéhez hozzájáruló tényezők a következők:

• A csecsemők feje testméretükhöz képest nehéz és nagy.
• Testarányai mások, mint a felnőtteké (a fej mérete a teljes test 25%-a, míg ez a felnőtteknél ez 10%)
• A csecsemők nyakizmai gyengék.
• A csecsemők agya törékeny, fejletlen.
• Az agyat körülvevő erek sérülékenyek, már kis erőbehatásra is könnyen elszakadnak.

- hívja fel mindezekre a figyelmet Tománé Mészáros Andrea.

EZ IS ÉRDEKELHET: Hamarosan itt az ország legnagyobb családi rendezvénye!

Ismét emelkedik itthon a fiatalkorú várandósok száma

- Az aktuális ügy további fontos dologra hívja fel a figyelmet. Pár év kihagyás után ismét emelkedik a fiatalkorú várandósok száma és sajnos nem a megefelelő időben és nem a megfelelő körülmények közé születnek meg a - gyakran nem tervezett - gyermekek. A gyermekeknek nagyon kevés az ismeretük a felelőségteljes szexuális életről, a védekezésről és a családtervezésről. Mindezeknek a helye egy 12 évfolyamot érintő egészségnevelési tantárgyban lenne, de sajnos ilyen most nincs - mondja a szakember.

Amikor a szülő még maga is gyerek

A védőnő szakértő elmondja, hogy a fiatal szülők, hiszen az apa is fiatalkorú, feltehetően kevés pozitív szülői mintával rendelkeznek, ezért az ellátórendszertől elvárható lenne, hogy fokozottan gondozzák a családot. Az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye és a magyar Gyermekvédelmi törvény szerint a szülők még maguk is gyermekek, így ők is védelemre szorulnak. A hiányos szülői minták, a fokozott stressz, és a kisbaba iránti felelőség könnyen kibillentheti az amúgy sem stabil helyzetből az anyát és kiválthatja az indulati reakciót. A cél az lenne, hogy az ellátórendszer (védőnők) felismerve az egyéni rizikófaktorokat (fiatalkorú szülőpár, esetleg alacsony szocializáció, iskolázottság hiánya, állami gondozás, tudatlanság, feltehetően nem tervezett terhesség, személyiségből adódó rizikófaktorok pl. gyenge stressztűrő képesség, fokozott gondozásban részesítsék, többször látogassák és a hiányos szülői ismereteket folyamatosan fejlesszék.

    A nagymama szerepe ebben a konkrét esetben pozitív, valószínű, hogy ő mentette meg a babát. Ha már megtörtént a baj, akkor a legtöbbet azzal segítünk, ha bevisszük kórházba a gyereket és elmondunk mindent. Sajnos nálunk még az orvosok között is kevesen vannak, akik azonnal felismerik a jeleket. De így azért több az esély a túlélésre

 - teszi hozzá.

Fontos: a kórkép megelőzhető és van segítség

Ezt a kisfilmet a mamata.hu szakmai stábja fordította le magyarra, 2014 óta szabadon használható.

Fotó free-resources.anatomystuff.co.uk/

Szakértő a cikkben: Tománé Mészáros Andrea védőnő,  aki a Semmelweis Egyetemen egyetemi tanársegédként oktat. Ph.D kutatási területe a megrázott gyermek szindróma és annak megelőzése. Szülői edukációs programja a "Szülőség okosan" program, amely a szülői készségek támogtására jött létre várandósok és apák részére.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás