Szülő- és gyereknevelés

Miért bolondozunk április elsején? Honnan ered az április bolondja elnevezés?

Április elseje hagyományosan a bolondozások, ártatlan tréfálkozások napja, amikor a vicc bármilyen irányból lecsaphat ránk. Az április bolondja elnevezésre, eredetére több magyarázat is létezik. Íme néhány a sok közül.

Április bolondja a népszokás szerint az, akit április elsején rászednek és a bolondját járatják vele. A rászedett személy maga az április bolondja.

Kelta népszokás

Egy magyarázat szerint eredetileg kelta népszokás lehetett az, hogy április elején vidám, bohókás tavaszi ünnepeket ültek a hosszú bezártság és sötét nappalok után.

Francia királyi rendeletből is eredhet

Egy másik magyarázat szerint IX. Károly francia király egyik rendeletéből eredhet. 1564-ben az új esztendőt április 1-jéről január 1-jére tétette. Az akkor szokásban lévő újévi ajándékozás megmaradt, de a rendelet után április elsején már csak bolondos ajándékot adtak egymásnak az emberek.

Bibliai magyarázat

Egy megint újabb magyarázat szerint a szokás a húsvéti passiójátékokból ered. A naiv, népies misztériumokban Krisztust pere során Kajafástól Pilátushoz, innen Heródeshez, majd megint Pilátushoz küldözgetik. Az április 1-jei bolondozásnak még lélektani hátteret is kerítettek: a beugratás nyomán támadt káröröm a hatalom és a nagyság érzését kelti a tréfacsinálóban. Az ember évente egyszer áthághatja a szigorú normákat, tudatosan és büntetlenül manipulálhat, miközben még örömet is szerez magának - szól a teória.

Szovjet tréfa

Az első internetes április 1-jei tréfa valószínűleg 1984-ből származik, amikor a holland Piet Beertema azt terjesztette el a világhálón: a Szovjetunió csatlakozni akar a mai internetes fórumok elődjének tekintett usenet hálózathoz, mert a kommunista párt akkori főtitkára szabad vitafórumot keres. A csatlakozás 7 év múlva tényleg megvalósult, igaz, hogy Csernyenko ezt már nem érte meg.

Forrás: Wikipédia, mult-kor.hu

Fotó: Gettyimages

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás