Szülő- és gyereknevelés

Miért fontos megtanítani a gyermeket a meditációra?

A meditáció során a test ellazításával a belsőnkre tudunk koncentrálni. Nemcsak a felnőttek számára hasznos, a gyerekeknek is kiváló lehetőséget biztosít a figyelem tudatos irányítására.


Csak a jelen létezik, minden más megszűnik

A meditációhoz nincs szükség extrém koncentrációra vagy magas fokú spiritualitásra. Bárki számára elérhető és egyszerűen végezhető. Így gyermekek számára is rendkívül hasznos tevékenység, érdemes a mindennapjaik részévé tenni.

A meditáció során csak a jelen létezik, minden más megszűnik, nem gondolkodunk a múlton, és nem aggódunk a jövő miatt. Megtisztul az elme, miközben tudatosan átéljük a jelent. Meditálni bárhol és bármikor lehet, és mindenki számára elérhető, nem kell hozzá szerteágazó tudás. 

Számos iskolában bevezették 

A meditáció a figyelem tudatos irányítása, amely támogatja az önismeret elmélyítését, a problémák megoldását és az érzelmek tudatosítását. Segíti a kiegyensúlyozottságot, a magabiztosságot, és jótékonyan hat az idegrendszer fejlődésére. 

Továbbá a segítségével könnyebben tudunk koncentrálni, és az egészségre is jótékony hatással van, hiszen a megfelelő légzéstechnikának köszönhetően normalizálódik a vérnyomás, és lelassul a szívverés, így nyugodtabbá válunk.

Mindez a gyermekek számára is hasznos, nem véletlen, hogy már számos iskolában bevezették a meditáció gyakorlását. Ráadásul a kicsik jellemzően lelkesen vesznek részt a gyakorlatokban. Ha már kiskorukban megismerkednek a meditációs technikákkal, jó szolgálatot tesz számukra a későbbiekben is. Például a vizsgák miatt kialakult stressz kezelésében.

Hatalmas lehetőség a gyermekek számára

A meditáció fiatalokra gyakorolt jótékony hatására tökéletes példa egy amerikai iskola, ahol hátrányos helyzetű diákok életét változtatta meg gyökeresen. A gyakorlatoknak köszönhetően jelentős mértékben csökkent a fegyelmi eljárások száma, növekedett a diákok teljesítménye és megszűntek a lógások. Erről a The New York Times is beszámolt.

A meditáció hatalmas lehetőség a gyermekek számára, hogy letisztázzák az érzéseiket és a gondolataikat. Továbbá a gyakorlatok segítenek nekik elengedni a rossz élményeket, valamint támogatják őket a boldogság elérésében és az önmegvalósításban. 

A gyerekmeditáció esetében nem mély lelki tartalmú, nehéz gyakorlatokra kell gondolni. Sokkal inkább a vizualizációra és a relaxációra. Például elképzelhetnek egy megnyugtató képet, vagy a figyelmüket ráirányíthatják a légzésükre vagy egy illatra.

Közelebb áll a gyermekekhez a meditáció, mint azt sokan gondolnák. Egy nagyóvodás gyermekkel már bátran el lehet kezdeni a gyakorlást, hiszen már tudja követni az utasításokat. Később már egyedül, segítség nélkül is el tudja végezni a gyakorlatokat. Azonban két fontos dolgot minden szülőnek szem előtt kell tartania. Egyrészt azt, hogy nem szabad erőltetni a meditációs gyakorlatokat, ha nincs kedve hozzá a gyermeknek. Másrészt pedig azt, hogy a meditációt nem szabad büntetési eszközként használni.
 

Nyitókép: freepik.com

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás