Szülő- és gyereknevelés

Miért hazudnak a kamaszok?

Természetesen nem törvényszerű, hogy hazudnak a kamaszok. Leginkább csak abban az esetben jellemző, ha rákényszerülnek. Cikkünkben utánajártunk annak, hogy mit tehet a szülő, ha a kamasz hazudik.


Nem minden tizenéves hazudik

Nem lehet általánosítani, nem minden tizenéves hazudik. Akik mégis, ők inkább önvédelemből teszik ezt, hogy megvédjék a saját határaikat, a számukra fontos gondolatokat. Sok esetben külső szemlélőként érthetetlen némelyik hazugság, ám azzal fontos tisztában lenni, hogy a tinik számára sokszor olyan dolgok is magánügynek számítanak, amelyeket a felnőttek bátran felvállalnak. 

Természetesen arra is van példa, hogy a hazugságokkal ki tudják játszani a szabályokat. Jó példa erre, hogy amikor nem ér haza a megbeszélt időpontra a kamasz, akkor kitalál valami elfogadhatónak tűnő indokot. Továbbá előfordulhat, hogy a hazugság hátterében a környezet szimpátiájának kiváltása, önértékelési zavar, a szülői szigortól való félelem vagy a bizonytalanság áll.

Mit tehetnek a szülők, ha a kamasz hazudik?

A szülőknek általában két problémájuk van a kamaszok hazugságaival. Egyrészt az, hogy sérti a büszkeségüket, hiszen a gyermekük a szemükbe hazudott, másrészt pedig a féltés, hiszen aggódnak amiatt, hogy olyan dologról hazudik a kamasz, amely akár veszélybe is sodorhatja.

Mit tehet a szülő egy ilyen helyzetben? Semmi esetre se kezdjen el nyomozni a gyermek után, például kutakodni a táskájában cigarettát keresve, vagy felhívni a barátai szüleit, hogy valóban ott volt-e a kamasz, amikor azt állította. A nyomozással és a kamasz kioktatásával nem lehet jól kijönni a helyzetből, hiszen ezzel még inkább nőni fog a szülő és a gyerek közötti távolság. Ehelyett inkább arra kell törekedni, hogy olyan legyen a kapcsolat, amelyben a kamasz nyíltan elmondhat bármit a szüleinek.

Egy őszinte beszélgetéssel feloldható a feszültség

Természetesen szülőként egy ponton túl nehéz feladat hagyni a gyermek számára azt, hogy saját döntéseket hozzon. Azonban erre mindenképpen sort kell keríteni, bízni kell abban, hogy az eltelt évek alatt sikerült a gyerek számára megtanítani azt, hogy hogyan lehet helyesen és etikusan dönteni. Amennyiben kiderül, hogy a gyermek hazudott, akkor partnerként kell kezelni és közvetlenül tőle kell megkérdezni, hogy miért érezte ennek szükségét. Gyakran előfordul, hogy egy őszinte beszélgetéssel feloldható a feszültség és megbeszélhető a probléma. 

Törekedni kell arra, hogy a fiatal merjen beszélni a gondjairól és az érzelmeiről. Ha bizalommal fordulhat a szüleihez, nem fogja a hazugságot választani. Amennyiben nem sikerül a hazugságokat megszüntetni, rendszeresen előfordulnak és a kamasz folyamatosan tagad, önmaga számára sem ismeri be, hogy problémái vannak, akkor önmagában már nem elegendő a családon belüli segítségnyújtás, érdemes szakemberhez fordulni.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás