Szülő- és gyereknevelés

Miért pont a várva várt nyaralás kezdetére robbanunk le? Pszichológus beszél a "nyaralási betegségről"

Leisure sickness, azaz nyaralási betegség - Biológiai, pszichológiai és szociális okai is lehetnek annak, amikor a rég várt nyaralás első napjain jelentkeznek valamely betegség tünetei.

Az immunrendszerünk állapota és a stressz-szint változása szoros összefüggésben van egymással: a krónikus stressz gátolja a gyulladásokért felelős immunválaszt, ám amikor ez a stressz-szint megváltozik, beindulnak a gyulladásos folyamatok, és felszínre kerülhet a betegség.

Leisure sickness, azaz nyaralási betegség

A szakirodalomban úgynevezett leisure sickness-ként ismert nyaralási betegség egyik lehetséges magyarázata az immunrendszer és a stressz összefüggése, miszerint a krónikus stressz nem hat jól az immunrendszerre. A stressz bizonyos funkciókat gátol – például a gyulladásokért felelős immunválaszt –, míg másokat aktivál. Vagyis amíg benne vagyunk a mókuskerékben, addig lehet nem tör felszínre a betegség, majd amikor a stressz szintje megváltozik, kiütközhetnek a tünetek – magyarázza Papp Zsuzsanna pszichológus. A Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének adjunktusa hozzáteszi:

Lehetséges, hogy már pár nappal előbb bennünk bujkált a kór, de valahogyan kezeltük a tüneteket, viszont amikor kicsit leengedünk, addigra kerül a betegség lefutása a nehezebb fázisba. Statisztikák szerint a legjellemzőbbek ilyenkor a felső-légúti, influenzaszerű tünetek, valamint a fáradtság és a migrénes fejfájás.

Gyakran előfordul az is, hogy az alapvetően gondterhelt munkahelyi szituációra még rárakódik az utazással kapcsolatos tervezés, vagyis már egy eleve halmozottan stresszes állapotban indul útnak az ember, és ezek mind negatívan hatnak az immunrendszerre.

Vagy akár az utazás előtt és közben is megfordulhatunk olyan környezetben, ahol többféle kórokozóval találkozhatunk, és jobban ki vagyunk téve a fertőzésveszélynek (például bevásárlóközpont, repülőtér) – sorolja az egyetemi adjunktus.

"Ha beteg vagyok, akkor nem nekem kell csinálnom..."

A szakember arra is kitér, lehet, hogy számszerűen nem vagyunk többször betegek a nyaralás alatt, mint a hétköznapokban, de előbbit felnagyítja az emlékezetünk, jobban megmarad az emlékeink között. Nem tudatosan, de megjelenhet az úgynevezett másodlagos betegség előny is: ha beteg vagyok, akkor nem nekem kell a kötelező feladatokat ellátnom a vakáció alatt, például megfőzni az ebédet vagy éppen a tűző napon homokozni a gyerekkel – részletezi Papp Zsuzsanna.

A leisure sickness-szel kapcsolatos kutatások arra is keresik a választ, hogy a jelenség mennyire köthető bizonyos személyiségtípushoz:

akik jobban szeretik a kontrollt megtartani, nehezebben élik meg, amikor a szabadidejükben nem úgy alakul minden, ahogy megtervezték"

– fűzi hozzá a pszichológus.

Stressz a nyaralás alatt

A vakáció tervezésekor már önmagában az is okozhat súrlódást, hogy hova utazzunk. Egy négyfős családban akár három-négy különböző igény is felmerülhet, amelyeket össze kell hangolni (például parton heverős vagy aktív kirándulás legyen?) Ilyenkor ki enged? Hogyan alakulnak a családi szerepek, kinek az érdeke érvényesül?

Sokszor az is feszültséget okoz, ha a nyaralás minden egyes percét előre beosztjuk, megtervezzük.

Egy biztos, a közös családi kaland segíti az összekapcsolódást, javítja a kommunikációt, hozzáad a családi élethez, vagyis erősíti a család lelki immunrendszerét, hiszen a megélt élmények később családi anekdotákká válva erőforrásul szolgálhatnak későbbi nehéz helyzetekben - ügyeljünk tehát rá, hogy a családi nyaralások pihentetőek és emlékezetesek maradhassanak.

Forrás: SOTE
Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás