Szülő- és gyereknevelés

Minden negyedik gyermek szenved ettől a tünettől, és akár a tanulmányi eredményt is befolyásolhatja

A gyerekek 25 százaléka számol be rendszeresen, legalább havi gyakorisággal fejfájásról egy új hazai kutatásban megkérdezett szülők szerint(1). Az online oktatás pedig még gyakoribbá tette a problémát csaknem minden tizedik gyermeknél.

A felnőttek számára nem mindig egyértelmű, hogy gyermeküknek fáj a feje, hiszen a tünetek sokszor szinte láthatatlanok. A kezeletlen migrénes fejfájás viszont hosszú távon levertséget, állandó fáradtságot okozhat és akár a tanulmányi eredmények romlásához is vezethet (2). A szülők 78 százaléka szerencsére komolyan veszi a fiatalok panaszát.

Gyerekkori fejfájás - az egyik leggyakoribb fájdalomtípus

A kutatás során beérkezett szülői válaszok alapján a magyar gyerekek gyakran számolnak be fejfájásról. A kiskorúak 5 százalékának heti, 20 százalékának havi rendszerességgel fáj a feje, 35 százalék évente néhány alkalommal panaszkodik emiatt, 33 százalék pedig ennél is ritkábban tapasztal fejfájást. A gyakran jelentkező probléma miatt fontos, hogy a szülők odafigyeljenek gyermekük panaszaira, jelzéseire, hiszen ők még nem tudják olyan pontosan leírni a fájdalmat, mint egy felnőtt. Habár a fejfájás csak ritkán jelzi komolyabb betegség meglétét, mégis az egyik leggyakoribb fájdalomtípus a gyermekeknél, és jelentősen kihathat a mindennapjaikra, ha hosszabb ideje fennállnak a tünetek.

A fejfájás hatására a gyerekek fáradtabbak, ingerlékenyebbek lehetnek, mint máskor, emiatt gyengül a motivációjuk, koncentrációs képességük, ez pedig akár a tanulmányi eredményekre is kihathat.

Csaknem minden ötödik szülő tapasztalt már valamilyen negatív változást az iskolai teljesítményben és a diákok 27 százalékának kellett már otthon maradnia a fejfájás miatt. A folyamatos képernyőidő negatív hatással lehet a gyermekek egészségére, ugyanis az online oktatás hatására közel minden tizedik gyermeknél (9%) vált gyakoribbá a fejfájás, a szülők beszámolója alapján.

Hogyan előzhető meg a fejfájás?

A magyar szülők tudatosak a témával kapcsolatban, a megkérdezettek 78 százaléka válaszolta azt, hogy komolyan veszi, amikor gyermeke fejfájásról számol be. Kifejezetten e probléma miatt a válaszadók 18 százaléka fordult már gyermekorvoshoz is. A szakértők szerint a gyermekkori fejfájás mögött ritkán húzódik krónikus betegség, így a fájdalom sem tartós. Ha mégis jelentkezik fejfájás, a szülők sokat segíthetnek, ha odafigyelnek a fiatalok jelzéseire és komolyan veszik a panaszokat. A hatékony kezeléssel visszatérhet a gyerekek jókedve, motivációja és az iskolát sem kell kihagyniuk.

A fejfájás gyermekek esetében a legtöbbször könnyen kezelhető a tünetek felismerésével és a fájdalom okának feltérképezésével. A szülők a megelőzésért is könnyen tehetnek, olyan egyszerű életmódbeli változtatások is segíthetnek, mint a rendszeres testmozgás bevezetése, több zöldség és gyümölcs fogyasztása és a megfelelő pihenés. Amennyiben ezek nem segítenek, gyerekek igényeinek megfelelő fájdalomcsillapító gyógyszerkészítmények is rendelkezésre állnak. Ha viszont a tünetek az otthoni kezeléssel nem javulnak, fontos, hogy forduljanak orvoshoz” 

– tanácsolja dr. Kőnig Róbert gyermeksebész.

1 A Reckitt Benckiser Kft. kutatását az Opinio Institute készítette online megkérdezéses adatfelvétellel 2023 májusában. A felmérés 1494 fős mintája a 15 és 59 év közötti magyar lakosságra nézve reprezentatív. A cikkben található összes adat forrása a Reckitt Benckiser Kft. kutatása.
2 Ez a cikk általános tájékoztató jellegű, és nem az orvosi tanács helyettesítésére szolgál. Az ezeken a weboldalakon bemutatott összes információ nem diagnosztizálásra vagy kezelési előírásra szolgál. Minden egészséggel kapcsolatos kérdésben mindig forduljon egészségügyi szakemberhez!

Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás