Szülő- és gyereknevelés

Minél több unokája van egy nagyszülőnek, annál boldogabb! (Hazai kutatás)

A családok többségében legalább hetente találkoznak a nagyszülők az unokáikkal, a szülők nem csak lelki értelmeben, hanem anyagilag is támaszkodnak az idősebb generációra, és a nyári szünet nagy részét az unokák javarészt a nagyszülőknél töltik - többek között ezek derültek ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrisebb kutatásából.

Az idősek világnapja alkalmából készült kutatás szerint az összetartozás érzését jelzi, hogy a nagyobb családi ünnepeket a nagyszülők többsége, 84 százaléka együtt tölti a gyermekeivel és az unokáival. A reprezentatív felmérés arra is rámutat, hogy minél több az unoka, annál nagyobb a boldogságérzet.

A nagyszülők kétharmada részt vesz a gyereknevelésben

A magyar családokban az idősek és a fiatalok kapcsolata kifejezetten jó, a családok többségében legalább hetente találkoznak az idősebb és a fiatalabb generációk tagjai (69 százalék). A gyermekek nevelésében a nagyszülők csaknem kétharmada (63 százalék) aktívan részt vesz - ismertették.

EZ IS ÉRDEKELHET: A nagyszülők túlságosan beleszólnak a gyereknevelésbe? - 10 tipp, hogyan kezeld diplomatikusan a helyzetet

A nagyszülők sokszor anyagi támaszai is a családnak

Minden hatodik családban van nagyszülői segítség. A kutatásban résztvevő családok felénél a gyermeknevelésben és a házimunkában is számíthatnak az idősebb generációkra, a családok felében például a nyári szünet egy részét az unokák a nagyszülőkkel töltik. A válaszadók háromnegyede szerint a nagyszülők lelki értelemben is, tízből négy esetben pedig anyagi szempontból is fontos támaszai a családtagoknak.

EZ IS ÉRDEKELHET: Miért nem szerencsés, ha a nagyszülő újra szülői szerepbe kényszerül?

A nagyszülők legalább hetente egyszer látják az unokáikat

A közleményben azt írták, nemcsak a fiatalabb generációk számíthatnak az idősebbekre, hanem fordítva is. Az idősek többsége számíthat a családtagjaira, amikor közös programokról (65 százalék), egészségügyi, orvosi ellátásukról (61 százalék), hivatalos ügyek intézéséről (47 százalék), háztartási feladatokról (45 százalék) vagy akár pénzügyi támogatásról (30 százalék) van szó.

Tízből nyolc nagyszülő legalább hetente találkozik az unokáival, a nagyszülők 41 százaléka naponta, 38 százaléka hetente, 6 százaléka havonta többször is, 11 százaléka pedig ennél ritkábban találkozik az unokájával.
Egy tízes skálán azoknak a legmagasabb a boldogság- és a biztonságérzete - hetes érték feletti -, akiknek legalább három vagy több unokájuk van.

Az országos reprezentatív kutatás ezer fő telefonos megkérdezésével készült a felnőtt magyar lakosság körében július 12. és 28. között.

Forrás: MTI
Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás