Szülő- és gyereknevelés

Híd a generációk között - Együttműködés a családban

Az óvoda- és iskolakapuk előtt időről-időre egyre több ácsorgó nagyszülőt látunk, akik az unokájukat várják, hogy tovább vihessék őket a délutáni különórákra, sportfoglalkozásokra. A fáradt és leterhelt óvodás, iskolás gyerekek a szintén estére túlhajszolt szüleikkel sokszor már csak a vacsoraasztalnál vagy a lefekvésnél találkoznak...

Ez csak az egyik tünete annak, hogy mennyire megváltoztak a életkörülményeink, szokásaink, a családi életünk az elmúlt évtizedek alatt, miközben a szemünk előtt bomlott fel az addig jól működő többgenerációs családmodell. Az új családi felállásokból fakadó konfliktushelyzetek sem a gyerekeknek, sem a szülőknek, sem a nagyszülőknek nem kedveznek.

A Kölöknet szakértőinek felfogása szerint éppen ezért a többgenerációs családok együttélésének olyan új modelljére lenne szükség, amely képes megőrizni a régi értékeket, ám igazodik a megváltozott modern életstílusunkhoz is. A "Híd a generációk között" többrészes videósorozatunk erre a problémára keresi a megoldásokat.

A beszélgetéssorozat első részében Horváth Ida mediátor és Horváth Magdolna családterapeuta szakértőnk beszélgetnek a mai trendekről, a generációk egymáshoz való kapcsolatának fontosságáról, és az új családi felállás adta konfliktushelyzetekről.

A YouTube videóra kattintva megtudhatjuk: miként kapcsolódik össze elődeink sikeres és kudarcos története a saját személyes történetünkkel; miért nem szerencsés, ha a nagyszülő újra szülői szerepbe kényszerül, vagy azt, mi vezetett el a többgerenációs családmodell felbomlásáig; miközben a legfontosabb kérdésre is választ kapunk: mi a lényegi különbség a klasszikus hagyományos családi felállás és a mai rend között.

A beszélgetésről készült teljes videót az alábbiakban tudod megtekinteni.

Ha neked is van véleményed, saját történeted a témával kapcsolatban, akkor feltétlenül írd meg nekünk a poszt alatti kommentbe, a YouTube videó alatt vagy a szerkeszto&koloknet.hu email címünkre.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás